• Nem kaptam levegőt, csövet nyomtak a bordáim közé. Mi történt velem?

    Szerző: WEBBeteg

    A nyáron leállt a tüdőm bal oldala, nehezen kaptam levegőt, úgy éreztem hogy megfulladok. Kérem szépen, segítsen! Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      Drága Webdoktor!


    30 éves nő vagyok. Olaszországban élek már két éve. Egy kórházban dolgozom mint segédápoló. A nyáron leállt a tüdőm bal oldala, nehezen kaptam levegőt, úgy éreztem, hogy megfulladok. Ezért azonnal a sürgősségi osztályra mentem, ahol EKG-vizsgálat után lyukat vágtak a két bordám közt és egy műanyag csövet helyeztek a tüdőmbe, ami egy nagy "befőttes üveghez" volt vezetve. A csövön keresztül folyadék folyt ki az üvegbe. Így voltam egy hétig. Az a kérdésem, mi történt velem? Mert nekem csak azt mondták, hogy a tüdőmön kis golyócskák vannak, valamint hogy kilyukadt. Mitől? Korábban rendszeresen dohányoztam, ma már csak alkalomszerűen. Hogy mondják szaknyelven, ami velem történt? Kérem szépen, segítsen. Előre is köszönöm: Zsuzsanna
    Hirdetés

    A tüdőgyógyász válaszol

    Tisztelt Zsuzsanna!

    Önnek több mint valószinű, hogy spontán pneumothoraxa (magyarul: légmell) alakult ki. Ez fiataloknál - főleg, ha magas, vékony, sovány az alkatuk - kialakulhat minden különösebb ok nélkül. A mellhártyája és a tüdeje közé levegő kerül (valószínűleg a tüdő felületén reped még egy levegőt tartalmaző hólyagocska) és ez a tüdőrész eltávolodik a mellkasfaltól (kollabál, összeesik, teljesen vagy csak részben).

    Ez mikor kialakul, fájdalommal kezdődik, a levegő behatol a mellhártya lemezek és a tüdő közé, és nehezebben kapja a levegőt, mert az a tüdő nem fújódik fel teljesen, és nem vesz részt az oxigén bejuttatásban. Lehet ennek dohányzás is az oka és ismétlődhet, de általában egy-két alkalomnál nem többször.

    A kezelése - ahogy leírta - a bordája közé a mellhártyába draincsövet vezettek be és ez leszívja lassan, folyamatosan a bent lévő, nem oda való levegőt és eközben kialakult folyadékot, amit mellhártya izzadmánynak nevezünk.

    Ha hirtelen fájdalma és légszomja alakul ki, akkor kérje, hogy mellkas felvételt készítsenek, mert ezzel lehet megállapítani a légmellt, pneumothoraxot. Sokszor csak spontán - ahogy a neve is sugallja - alakul ki, minden betegség nélkül.

    Tisztelettel:
    Dr. Brugós László allergológus, tüdőgyógyász

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2012.05.12 11:07, Megjelenés: 2012.05.12 11:07
   • Cikkajánló

    Limfocita

    Limfocita

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Mennyi a normál értéke? Mi okozhat ennél alacsonyabb vagy magasabb értéket?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Küszöbön a tél: tanuljuk meg felismerni az évszak slágerbetegségeit!

    Bár néhány évtizeddel ezelőtt a tél jellemzően száraz és hideg időjárása enyhülést jelentett a baktériumok és a vírusok terjedésének ideális táptalajt kínáló őszi időszakok után, az éghajlatváltozás hatására azonban manapság már a leghűvösebb hónapokban is alig csökken a hőmérséklet tartósan 0 Celsius-fok alá.

    Az asztma és tünetei

    A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást is megakadályozhatja.

    Bajt jelez a magasabb légzésszám?

    A légzésszám változik fizikai aktivitás hatására, de betegségeket is jelezhet, ha magasabb, vagyis ha a szokásosnál szaporábban vesszük a levegőt. Dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa a magas légzésszám lehetséges okait foglalta össze.

    A légmell: tünetek és kezelés

    A légmell vagy pneumothorax a mellhártya megbetegedése. A mellhártyák két (egészséges esetben összetapadó) lemezből állnak, mely közül az egyik a tüdőt borítja be kívülről, a másik hártya a mellkasfalat belülről. Ennek a két hártyának az összetapadása teszi lehetővé, hogy a mellkas tágulása a tüdő tágítását vonja maga után, azaz levegőt tudjunk venni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hogy lesz így párom?
    Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások