• A légszennyezés megszűnése megdöbbentő módon javította a lakosok egészségét

    Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Ha a téli időszakban inkább a légszennyezéssel együtt járó egészségügyi gondok vannak terítéken, jó olvasni az olyan jelentést, amely összefoglalja, mi minden javul meg, amint a légszennyezés eltűnik az életünkből.

    Erre tett kísérletet a Nemzetközi Légzésvizsgáló Társaságok Fórumának (FIRS) Környezetvédelmi Bizottsága egy friss tanulmánnyal. Íme, a legbeszédesebb esetek. Írországban a dohányzás tilalmának első hetétől kezdve 13%-kal esett vissza a halálozás, 26%-kal csökkent az ischaemiás szívbetegségek száma, 32%-kal csökkent a stroke és 38%-kal csökkent a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). Érdekes módon a legnagyobb előnyök ez utóbbi esetben a nemdohányzók körében jelentkeztek.

    Az Egyesült Államokban egy utahi acélgyár 13 hónapos bezárása felére csökkentette a tüdőgyulladás, a pleuritis, a hörghurut és az asztma kórházi eseteit. Az iskolai hiányzások száma 40%-kal csökkent, a napi halandóság 16%-kal esett vissza. Azoknál a nőknél, akik az acélmű bezárása alatt terhesek voltak, csökkent a koraszülések száma.

    Hirdetés

    A tanulmányban szerepel egy régebbi, de igen tanulságos történet is

    Az 1996-os Atlantában megrendezett olimpiai játékok során 17 napra lezárták a város egyes részeit, hogy a sportolók gyorsabban tudjanak közlekedni. Ez idő alatt a levegőszennyezés jelentősen csökkent. A következő négy hétben a gyermekek asztmás tünetekkel több mint 40%-kal kevesebbszer kerültek orvoshoz, a sürgősségi osztályokon pedig 11%-kal csökkent az ellátottak száma. Az asztmás kórházi ápolás 19%-kal csökkent. Ugyanez történt, amikor Kína gyár- és utazási korlátozásokat vezetett be a pekingi olimpia idejében. Kevesebb volt az asztmával kapcsolatos orvoshoz fordulás és kevesebben haltak meg kardiovaszkuláris okok miatt.

    Nigériában, azokban a családokban, ahol tiszták a főzőlapkályhák a kilenc hónapos terhesség alatt, csökkent a beltéri levegőszennyeződés és a babák magasabb súllyal születtek, valamint alacsonyabb volt a vetélések száma.

    25 évvel a tiszta levegőről szóló törvény elfogadása után az amerikai EPA becslése szerint az egészségügyi előnyök 32:1 arányban meghaladták a költségeket, ezáltal 2 trillió dollárt (!) takarítottak meg. A fő szennyező anyagok (részecskék,  kén-oxidok, nitrogén-oxidok, szén-monoxid, illékony szerves vegyületek és ólom) kibocsátása 73%-kal csökkent 1990 és 2015 között és ez nem akadályozta a termelést, mert az Egyesült Államok bruttó hazai terméke több mint 250%-kal nőtt ebben az időszakban.

    Olvasson tovább! Az asztma kezelési lehetőségei

    Forrás: WEBBeteg
    Sz. M., fordító; New report shows dramatic health benefits following air pollution reduction (medicalxpress.com)
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2020.04.22 09:36, Megjelenés: 2020.04.22 09:36
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Koronavírus - nem lehet még fellélegezni

    A koronavírus-járvány még nem zajlott le, egyelőre nem lehet fellélegezni - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

    A légszennyezés megszűnése megdöbbentő módon javította a lakosok egészségét

    Ha a téli időszakban inkább a légszennyezéssel együtt járó egészségügyi gondok vannak terítéken, jó olvasni az olyan jelentést, amely összefoglalja, mi minden javul meg, amint a légszennyezés eltűnik az életünkből.

    A tiszta levegőnek fura szaga van

    Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át, mintegy 100 négyzetméternyi légzőfelületen. Egyáltalán nem közömbös tehát, hogy milyen is ez a környezet.

    Skizofréniát és autizmust okozhat a légszennyezés

    Amerikai kutatók eredményei szerint a légszennyezettség fontos szerepet játszhat a skizofrénia és az autizmus kialakulásában. Különösen a férfiak vannak veszélyben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A tüdő vitaminja
    A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások