A légszennyezés megszűnése megdöbbentő módon javította a lakosok egészségét

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Ha a téli időszakban inkább a légszennyezéssel együtt járó egészségügyi gondok vannak terítéken, jó olvasni az olyan jelentést, amely összefoglalja, mi minden javul meg, amint a légszennyezés eltűnik az életünkből.

Erre tett kísérletet a Nemzetközi Légzésvizsgáló Társaságok Fórumának (FIRS) Környezetvédelmi Bizottsága egy friss tanulmánnyal. Íme, a legbeszédesebb esetek. Írországban a dohányzás tilalmának első hetétől kezdve 13%-kal esett vissza a halálozás, 26%-kal csökkent az ischaemiás szívbetegségek száma, 32%-kal csökkent a stroke és 38%-kal csökkent a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). Érdekes módon a legnagyobb előnyök ez utóbbi esetben a nemdohányzók körében jelentkeztek.

Az Egyesült Államokban egy utahi acélgyár 13 hónapos bezárása felére csökkentette a tüdőgyulladás, a pleuritis, a hörghurut és az asztma kórházi eseteit. Az iskolai hiányzások száma 40%-kal csökkent, a napi halandóság 16%-kal esett vissza. Azoknál a nőknél, akik az acélmű bezárása alatt terhesek voltak, csökkent a koraszülések száma.

A tanulmányban szerepel egy régebbi, de igen tanulságos történet is

Az 1996-os Atlantában megrendezett olimpiai játékok során 17 napra lezárták a város egyes részeit, hogy a sportolók gyorsabban tudjanak közlekedni. Ez idő alatt a levegőszennyezés jelentősen csökkent. A következő négy hétben a gyermekek asztmás tünetekkel több mint 40%-kal kevesebbszer kerültek orvoshoz, a sürgősségi osztályokon pedig 11%-kal csökkent az ellátottak száma. Az asztmás kórházi ápolás 19%-kal csökkent. Ugyanez történt, amikor Kína gyár- és utazási korlátozásokat vezetett be a pekingi olimpia idejében. Kevesebb volt az asztmával kapcsolatos orvoshoz fordulás és kevesebben haltak meg kardiovaszkuláris okok miatt.

Nigériában, azokban a családokban, ahol tiszták a főzőlapkályhák a kilenc hónapos terhesség alatt, csökkent a beltéri levegőszennyeződés és a babák magasabb súllyal születtek, valamint alacsonyabb volt a vetélések száma.

25 évvel a tiszta levegőről szóló törvény elfogadása után az amerikai EPA becslése szerint az egészségügyi előnyök 32:1 arányban meghaladták a költségeket, ezáltal 2 trillió dollárt (!) takarítottak meg. A fő szennyező anyagok (részecskék, kén-oxidok, nitrogén-oxidok, szén-monoxid, illékony szerves vegyületek és ólom) kibocsátása 73%-kal csökkent 1990 és 2015 között és ez nem akadályozta a termelést, mert az Egyesült Államok bruttó hazai terméke több mint 250%-kal nőtt ebben az időszakban.

Tovább Az asztma kezelési lehetőségei

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító; New report shows dramatic health benefits following air pollution reduction (Medicalxpress)

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg összeállítás
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.