Tüdőrák, tbc - Tünetek és kezelés

MTI
megjelent:

Ugye, nem rák? - a szorongással teli, aggódó kérdés szinte naponta elhangzik, ha tüdőszűrés alkalmával valamilyen rendellenességet talál az orvos. Csak tbc... - hangzik a válasz elég gyakran, és a beteg megkönnyebbülhet. A XX. század elejének rettegett népbetegsége, a "fehér halál" ugyan nem tűnt el nyomtalanul, de mára megszelídült - ezt támasztja alá Strauss János professzor, az Országos Korányi TBC- és Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

A gümőkor kezelhető

Tüdőrák és tbc: mennyire hatékony a tüdőszűrés? - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?

A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen résztvegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs. A tüdőrák előfordulási aránya évről évre növekedő tendenciát mutat és egyre fiatalabb korosztályban és nőknél is, ami nagymértékben a dohányzással van összefüggésben. Annak ellenére, hogy a tüdőrák szűrésére nem teljes mértékben alkalmas, tény, hogy a korai, még sebészileg műthető állapotban lévő tüdőrákot is szűréssel lehet felfedezni.
Tüdőrák és tbc: mennyire hatékony a tüdőszűrés?>>

- A tbc valóban ma is létező, támadó kór. Hiú reménynek bizonyult az 1950-es években, hogy végleg megadja magát, mert a 90-es években újra jelentkezett, és azóta is történnek megbetegedések.

Csakhogy ma, a tuberkulózis kórokozójának több mint 100 évvel ezelőtti felfedezése után, sokat változott a helyzet.

Éppen ezért nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, hogy ma gümőkórban csak az hal meg, aki nem akar meggyógyulni - mondja.

És hogy ezt miként érti a professzor, azzal kapcsolatban kifejti: világjelenségről van szó, a tbc-s fertőzések időnként fellángolnak, főként a szegényebb, szociálisan hátrányos helyzetben lévőknél. De tévedés azt hinni, hogy a fertőzés csak a hajléktalanokat, a rosszul táplált, utcán élőket sújtja.

- A gümőkórt lehet kezelni, mégpedig eredményesen. A fertőzés megállapítása ma is a hagyományos Koch-féle "festési" módszerrel történik, melynek során a baktérium vörösre színeződik. Igaz, vannak sokkal gyorsabb tesztek is, de a legbiztosabb mégis az ősi, bevált próba - magyarázza a főigazgató.

Korai állapotú TBC terápiája sikeres

Szavai szerint a hatásos gyógyszeres kezelés, segít a korai stádiumban "elkapott" tbc eredményes kezelésében. Annak mielőbbi megkezdése és következetes végig vitele, a legfőbb kulcsa a gyógyulásnak. Csakhogy a betegek egy része ezt nem veszi komolyan, egyszerűen önhatalmúan abbahagyja a terápiát, és felelőtlen módon továbbviszi a betegséget, fertőzve környezetét és ártva önmagának.

A tuberkulózis tünetei

A betegség felismerésében kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek. Melyek azok a jelek, amik alapján kijelenthetjük, hogy tbc-gyanús esettel állunk szemben? Bővebben a Ttbc-ről>>

- A jelenlegi statisztikai adatok szerint 1600 megbetegedés történik általában évente, és a 163 tüdőgondozó a rendelkezésre álló szakembergárdával, eredményesen képes felvenni a küzdelmet a fertőzés terjedésével, ha a betegek is úgy akarják. De mindig vannak renitens, az orvos-beteg együttműködést semmibe vevő páciensek, akik a folyamatos, több hónapos kezelést nehezen viselik.

Bár ellenőrzött terápiáról van szó, ez mégsem jelenthet kényszergyógykezelést a fegyelmezetlenek számára - szögezi le. - Ami viszont rendkívül fontos, az az, hogy az ingyenes tüdőszűrés során, amely eredetileg a tbc kiszűrésére szerveződött, sikerül felfedezni a legtöbb korai stádiumban lévő tüdőrákot.

A tüdőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés

A tüdőrák világszerte a leggyakoribb, és legtöbb halálos áldozatot követelő daganatos betegség. Évente 1,6 millió új daganatos eset fordul elő, és 1,4 millió haláleset történik tüdőrák következtében.

Magyarországon 8-10 ezer az évente újonnan megbetegedők száma, ami a népesség számához viszonyítva azt jelenti, hogy ebben a tekintetben világelsők vagyunk. A tüdőtumor az összes daganatos halálok között - mindkét nemnél - vezető helyen áll. Mindez annak ellenére történik, hogy a tüdődaganat megelőzhető.

Tüdőszűrő helyszínek

Tüdőszűrő-állomások címjegyzéke a WEBBeteg szűrővizsgálatok adatbázisában.

Bár a kijelentés ellentmondásosnak tűnik, nem az ha figyelembe vesszük, hogy a tüdőrákos megbetegedések hátterében, első helyen a dohányzás áll. Tehát a dohányzásról való leszokás, leszoktatás a legeredményesebb fegyver ellene.

Jóllehet az egészségügy igen sokat áldoz a diagnosztikára, a terápiára és a rehabilitációra, különös és érthetetlen módon a dohányzásról történő leszokást, a leszoktatást, az egészségügyi nevelés e célra történő alkalmazását senki nem finanszírozza.

A tüdőrák komoly betegség - 100-ból csak két esetben műthető

A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?

A mikotoxinok ősidők óta jelen vannak az élelmiszerláncban, és már a középkortól vannak olyan járványleírások, melyek penészgombák által termelt méreganyagok hatására vezethetők vissza (pl. "Szent Antal tüze", ergotizmus). Teljes kiküszöbölésük az élelmiszerláncból nem lehetséges, azonban mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése érdekében. Az egyes penészgomba fajok más-más körülmények között hajlamosak méreganyag termelésére, és ezek megbetegítő hatása, tünetei is eltérőek. Mind az emberi, mind az állati szervezetet károsíthatják, befolyásolhatják a növekedést, szaporodást, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.
A tüdőrák tünetei>>

A tüdőrákot mindenképpen komolyan kell venni.

Világszerte folynak eredményes kutatások keletkezésének okaival, gyógyításának lehetőségeivel kapcsolatban, de érdemi, általános, áttörő sikerről még nem lehet beszámolni. A professzor szerint a kutatási eredmények hozzánk is eljutnak, a modern technikák, terápiás eszközök rendelkezésre állnak, a hozzáértő szakembergárda is készen áll, de mindez kevésnek bizonyul a betegség előfordulásának csökkentésére. Az orvos gyógyításra kötelezte el magát, gyógyulni a betegnek kell, tudatos, fegyelmezett magatartással. A megelőzés érdekében is csak a megfelelő egészségkultúrával rendelkezők tehetnek valamit, akik megértik, hogy minden egyes elszívott cigaretta esély a tüdőráknak.

- Ha egy masszív dohányos most, azonnal abbahagyja a dohányzást, akkor is 20 év kellene ahhoz, hogy olyan eséllyel kerülje el a tüdőrákot, mint aki soha nem dohányzott - világít rá a főorvos. - Ugyanis a dohányzás során rendkívül káros, rákkeltő anyagok szabadulnak fel.

És nem lehet azzal védekezni, hogy az is kaphat tüdőrákot, aki életében soha rá nem gyújtott. A tüdőrákosok 90 százaléka a dohányosok közül kerül ki, és csupán 10 százalék a kivétel. Nyilvánvaló, hogy a dohányfüstön kívül más környezeti ártalom is éri az embert, de mivel erről tudunk, ez ellen védekezni is lehet, kötelessége lenne mindenkinek figyelembe venni ezt a lehetőséget.

A tüdőráknak két fő típusa van, a kissejtes és nem kissejtes, ezeken belül több alcsoportot különböztet meg az orvostudomány. Bár 100 esetből csupán 20 műthető, ma már van esély a célzott terápia következtében a hosszabb túlélésre, a progresszió lassítására, sőt vannak példák teljes gyógyulásra is.

A magyar pulmonológia méltán híres

A magyar pulmonológia méltán elismert, nemzetközi viszonylatban is. Az országos intézet, ahol a főigazgatóval beszélgetünk, csodálatos természeti környezetben van, ideális helyszín a gyógyulásra.

- Annak idején, egy évszázada a főváros ingyen adományozta ezt a 26 hektárnyi területet a szegény sorsú tbc-s betegek gyógyítására. Bár valóban fantasztikusan szép környezetben végezhetjük munkánkat, és minden szükséges infrastruktúra rendelkezésünkre áll, amely a gyógyításhoz szükséges, mégis azt kell mondanom, az eredeti széttagolt pavilonrendszer mára elavult, elhasználódott - húzza alá Strauss János. - Rendkívüli módon megnöveli költségeinket a belső "mozgás", a betegszállítástól az ételhordásig.

Tüdőrák: mik az esélyeim?

"Tüdőrákot diagnosztizáltak a 64 éves édesapámnál, szeretném tudni milyen esélyekkel veheti fel a harcot a betegséggel szemben!" Az orvos válasza >>

A lehetőségekhez képest, igyekszünk maximális komfortot biztosítani a sokszor zsúfolt kórtermekben, az ország legnagyobb, 24 ágyas intenzív osztályával rendelkezünk, van hotel és hospice szolgálatunk, a mai szakmai és technikai lehetőségek birtokában a betegek életesélyeinek jobbításáért dolgozunk. Nekem személy szerint van egy álmom: szeretném, ha sikerülne ezen az ideális területen mielőbb egy modern tömbkórházat létrehozni, ahol koncentráltabban, gazdaságosabban végezhetnénk gyógyító tevékenységünket.

(MTI)

Cikkajánló

Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.