Állkapocsízületi diagnosztika - A modern képalkotás szerepe a kivizsgálásban

szerző: Dr. Dobai Adrienn, radiológus - Diagnostica.hu
megjelent:

Milyen betegségei lehetnek az állkapocsízületnek? Hogyan diagnosztizálhatók az állkapocsízületi betegségek? Milyen képalkotó módszer alkalmas az állkapocsízület diagnosztikájára?

Mi is az állkapocsízület?

Az állkapocsízület vagy más néven rágóízület (latinul temporomandibuláris ízület, röviden TMI) egy páros ízület, mely az emberi test egyik legösszetettebb ízülete. Az ízület fejecsei az alsó állcsonthoz kapcsolódnak, és felfelé a fül előtt elhelyezkedő fossa glenoidaleba, mint ízvápába fekszenek bele. A kétoldali ízületi fejecseket az alsó állcsont teste köti össze, ezáltal a két oldal mozgása egymással szorosan összefügg, és a rágás során egy harmonizált mozgást végez. Az ízületen belül egy apró, rugalmas anyagból álló diszkusz (porckorong) található, mely kitölti az ízületi fej és a vápa közötti rés nagy részét, és kiegyenlíti a mozgásból adódó diszharmóniát a fejecs és a vápa között.

Az állkapocsízületi fejhez négy izom is kapcsolódik, melyek a szájnyitásban és -zárásban játszanak fontos szerepet.

Az állkapocsízület fontos funkciói a rágómozgás és a beszéd biztosítása, így elengedhetetlen szerepet játszik az ember mindennapjaiban.

Milyen betegségei lehetnek az állkapocsízületnek?

Bár az állkapocsízületi betegségekről ritkán hall az ember, mégis sokan szenvednek temporomandibuláris diszfunkcióban anélkül, hogy tudnának róla. A diszfunkció esetében a leggyakoribb tünet az ízület helyén vagy fülbe kisugárzó fájdalom, mely megjelenhet nyugalmi helyzetben vagy rágómozgáshoz kapcsolódva. Gyakran különböző hanghatások kísérik a jelenséget, mint például kattanás vagy akár krepitáció, azaz recsegésszerű zaj. Előfordulhat, hogy az ízületi fejecs akár kiugrik a vápából, melyet duzzanat és fájdalom is kísér. Ezek hátterében általában a diszkusz rendellenes pozíciója áll, mely mellett gyakran kóros folyadékgyülem és a fejecs korlátozott mozgása is megfigyelhető.

Mindezek mellett ritkán, de előfordulhatnak fejlődési rendellenességek, mint például a fejecs növekedésének elmaradása (condylus hypoplasia), vagy megnagyobbodott fejecs (condylus hyperplasia), illetve kialakulhatnak tumoros elváltozások.

Hogyan diagnosztizálhatók az állkapocsízületi betegségek?

A kivizsgálás első lépése a tünetek felismerése és a megfelelő szakorvos felkeresése. Sokszor az általános fogászaton derül fény az állkapocsízület diszfunkciójára utaló tünetekre, és a pácienst ezt követően specialistához, úgynevezett gnathológushoz küldik. A pontos klinikai kivizsgálás során felmérik az ízület mozgását, az izomfunkciót, a fájdalom pontos lokációját és az ízületi mozgást kísérő hangok meglétét.

A kivizsgálás fontos részét képezik a képalkotó vizsgálatok, illetve szükség lehet az ízület mozgását leképező, úgynevezett condylográphiás vizsgálatra is.

Milyen képalkotó módszer alkalmas az ízület diagnosztikájára?

Az elmúlt évtizedek során a technológia fejlődésének köszönhetően új képalkotási lehetőségek jelentek meg az állkapocsízület vizsgálatára is. Bár a fogászaton belül a panorámafelvételen megfigyelhető a rágóízület, de nem alkalmas annak pontos leképezésére. Régen az ízület vizsgálatára a panorámafelvétel mellett egy másik speciális röntgenfelvételt használtak, melyen az ízület csontos képleteit a szájnyitás mellett és zárt szájtartásnál lehetett elemezni. Ennek a módszernek azonban még mindig nagyon korlátozott diagnosztikai értéke volt, így a későbbiekben elkezdték az ízületet Cone-Beam CT segítségével vizsgálni, mely már háromdimenzióban mutatta a csontos anatómiai részeket, mint például az ízületi fej és a vápa. A vizsgálat hátránya, hogy sugárterheléssel jár, illetve nem ad információt a lágyrészekről és a porcról sem.

MR-felvétel az állkapocsízületről; Kép forrása: Diagnostica CT és MR központA fent említett problémákra a Mágneses Rezonancia vizsgálat, azaz az MR jelent megoldást, mely már a csonton kívül a diszkuszt és a lágyrészeket is pontosan ábrázolja. Az MR további előnye, hogy nem jár sugárterheléssel és mind a nyitott, mind a zárt szájtartás mellett megmutatja az anatómiai képleteket. Mindezeknek köszönhetően könnyen diagnosztizálhatók a kóros ízületi folyadékok, a diszkusz rendellenes elmozdulása, azaz diszlokációja, illetve a fejecs és vápa degeneratív elváltozásai (kopásai, erózió stb.). Ezek tekintetében érthető, hogy az állkapocsízületi képalkotásban miért az MR a diagnosztika „gold standard”-je, azaz az elfogadott, legpontosabb vizsgálati módszere.

Tovább Mi lehet az oka az állkapocs fájdalmának?

(Dr. Dobai Adrienn, radiológus szakorvos - Diagnostica.hu MR és CT centrum)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.