• Milyen szűrővizsgálatok ajánlottak nők számára, 40 éves kor felett?

    Szerző: Diagnoscan Magyarország

    A 40-es nők napjainkban egyre aktívabb, egészségtudatosabb és sportosabb életet élnek. Testükben azonban már elkezdődhetnek olyan folyamatok (pl. érelmeszesedés, csontritkulás), amelyek évek, vagy csak évtizedek múlva okozhatnak súlyos problémákat, például érszűkületet, infarktust, stroke-ot, mozgáskorlátozottságot,…stb.).(x)

    Ettől az életkortól kezdve fokozatosan emelkedik a daganatos betegségek, köztük a mellrák és nőgyógyászati tumorok száma is. Megfelelő vizsgálati módszerrel az elváltozások korai stádiumban kimutathatók, eredményesebben kezelhetők, így a súlyosabb betegségek kialakulása megelőzhető. Az alábbiakban részletezzük, milyen szűrővizsgálatok, miért ajánlottak a 40 év feletti nők részére.

    Hirdetés

    Mammográfia: a nők számára talán a legismertebb szűrővizsgálat, mely a mellrák korai kimutatását szolgálja. Leggyakrabban 45-65 éves korban jelentkezik a betegség, de a szűrővizsgálat indokolt lehet már 40 éves kortól is. A rendszeresen végzett vizsgálattal a betegség akár a tünetek megjelenése előtt is felismerhető, így a korai kezelés sokkal eredményesebb lehet.  Az emlők összenyomása járhat enyhe kellemetlenséggel, ritkán fájdalommal, de a nők többsége ezt jól viseli. Célszerű a vizsgálatot a menstruáció első napját követő héten végezni, ekkor kevésbé érzékeny a mell, illetve az eredmények is jobban értékelhetők.  A vizsgálati idő átlagosan 5 perc.

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek

    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    Nőgyógyászati UH vizsgálat: A női nemi szervek betegségei közül a méh szerkezeti eltéréseinek (jó- és rosszindulatú elváltozásainak), valamint a petefészek elváltozásainak (cysta, daganat) kimutatását segíti a vizsgálat. Gyakran okoznak alhasi fájdalmat, vérzés zavart a méh falában elhelyezkedő jóindulatú daganatok, a miómák. Ultrahang segítségével ezek mérete, elhelyezkedése pontosan megállapítható. A speciális ultrahang-fejjel végzett vizsgálat fájdalommentes és néhány percig tart. A kapott lelettel érdemes nőgyógyászt felkeresni a további teendők elbírálása céljából. 

    Csontsűrűség-mérés: A csontritkulás sajnos a magyar nők körében is népbetegségnek számít. Ráadásul tüneteket csak igen előrehaladott állapotban okoz, amikor a kezelési lehetőségek már kevésbé hatékonyak, mert az elvesztett csonttömeg nem, vagy alig építhető újra. Előrehaladottabb életkorban, a csontritkulás következményeként bekövetkezett combnyaktörések halálozási aránya meghaladja az 50%-ot.

    A csonttömeget és - sűrűséget denzitometriás (DEXA) vizsgálattal mérik, ami egy 5-10 perces, fájdalommentes eljárás. A vizsgálat igen alacsony röntgensugár terheléssel jár, mely százada egy mellkas felvétel dózisának. Az eredménytől függően reumatológus dönthet a szükséges kezelési módról. Időben elkezdett kezeléssel lassítható a csontritkulás előrehaladása és megelőzhetők a csukló- és csípőtáji, valamint a csigolyatörések.

    Nyaki-erek UH vizsgálata: Az érelmeszesedés szintén gyakori betegség, tüneteket általában csak előrehaladott állapotban okoz, amikor az ér keresztmetszetét a lerakódás annyira beszűkíti, hogy a véráramlás jelentősen csökken. Az érelmeszesedés az egész szervezetet, az összes verőeret érinti, de egyénenként különböző tüneteket okozhat. A nyaki verőerek UH vizsgálatával lehet következtetni a betegség súlyosságára, illetve időben észlelhető a beavatkozást igénylő nyaki érszűkület, ezáltal a stroke  bizonyos formái megelőzhetők.

    Részletes információért és időpont egyeztetés céljából keresse az országszerte elérhető Diagnoscan Magyarország Központokat! http://www.diagnoscan.hu

    Szeptember 14. és október 31. között 4000Ft kedvezménnyel veheti igénybe női szűrővizsgálati csomagjainkat!

     

    (Diagnoscan Magyarország)

    Módosítva: 2012.09.14 17:12, Megjelenés: 2012.09.14 17:12
   • Cikkajánló

    Alváshiány

    Alváshiány

    Cs. K., fordító

    Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Szűrés vagy kivizsgálás? Nem mindegy!

    Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy hogy mitől lesz szűrővizsgálat egy szűrővizsgálat és mennyire biztos az eredménye? Miért lehet szükség további vizsgálatokra egy pozitív szűrővizsgálati eredmény után?

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Csont-izotópvizsgálat (csontszcintigráfia, csontscan)

    A csont-izotópvizsgálat radioaktív, gamma-sugárzást kibocsátó izotópokkal végzett képalkotó vizsgálat, a nukleáris medicina része. Az izotópvizsgálatok során valamely szerv vagy szervrendszer anyagcseréjére, bizonyos anyagok szervezeten belüli eloszlására kapunk választ.

    A leggyakoribb daganatok tünetei, és a szűrővizsgálatok szerepe

    Magyarországon jelenleg olyan megbetegedések okozzák a halálozás nagy részét, melyek jelentős része megelőzhető, illetve korai stádiumban felismerve eredményesen gyógyítható.

    Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi időt kell majd várólistán eltöltenie a következő 10 évben

    Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy szűrővizsgálatokra jelentkezik az állami szakrendeléseken. Nem túlzás, a NEAK adatai alapján átlagosan 10-50 nap szerepel a betegfogadási listákon egy-egy vizsgálat esetében.

    A terhesség során kötelező szűrővizsgálatok

    A terhesgondozást Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a családorvos és a védőnő együtt végzi. Célja a magzat és az anya egészségi állapotának követése, a kismama anyaságra való felkészítése.

    Figyeljünk jobban a férfiak egészségére!

    Egyre gyakrabban halljuk a betegségek megelőzését szolgáló figyelemfelhívást: Az orvosi szűrővizsgálatok életet menthetnek! A nők többsége ezt komolyan is veszi, míg az erősebb nem képviselői közül sokan homokba dugják a fejüket. Mondván, velük úgysem történhet semmi baj. Téves felfogás, elmaradott gondolkodásra vall ezt hinni.

    Életkorok és szűrővizsgálatok - Az orvos válaszol

    Harminc éves nő vagyok, a párom 44 éves férfi. Milyen rendszeres szűrővizsgálatok ajánlottak nekünk? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Egymillió migrénes
    Volt már valaha olyan mértékű fejfájásod, hogy nem tudtál dolgozni?
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások