• A vércukorszintmérőt félreértelmező rezidens esete is a gyakorlati képzés hiányosságait mutatja

    Szerző: MTI

    Egy év felfüggesztett fogházra ítéltek első fokon, nem jogerősen egy orvosi ügyelete alatt rezidensként hibázó budapesti orvost, akinek a félrekezelt betege meghalt.

    Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint a vércukormérő jelzését félreértelmező rezidens esete is arra vezethető vissza, hogy az orvosképzésből hiányzik a mindennapi sürgősségi ellátáshoz szükséges gyakorlati készségek ellenőrzött elsajátíttatása.

    A XVIII-XIX. kerületi bíróság csütörtökön kihirdetett döntésében foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt mondta ki bűnösnek az orvosnőt és az egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztés mellett két évre eltiltotta hivatása gyakorlásától is - közölte honlapján a Fővárosi Törvényszék.

    A védelem felmentésért fellebbezett, így a büntetőper várhatóan a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd másodfokon.

    Hirdetés

    A tényállás szerint az orvosi ügyeletet ellátó fiatal rezidenst tavaly februárban kihívták egy rosszullétre panaszkodó inzulinos cukorbeteghez. A vádlott nem tudta értelmezni a vércukorszintmérő jelzését, azt hibaüzenetnek gondolta, miközben a műszer valójában nagyon magas szintet jelzett. Az ügyeletes cukros vizet itatott a férfival, nyugtató injekciót adott be neki, majd távozott. Amikor nem sokkal később másodszor is riasztották az egyre rosszabb állapotba kerülő beteghez, a segédasszisztens jelezte, hogy mit jelent a műszer jelzése, mire a vádlott a helyszínről esetkocsit kért, de a beteg a járműben életét vesztette.

    Naponta sérül a betegbiztonság

    A büntetőperben korábban meghallgatott szakértők szerint a rezidens nem is láthatott volna el önállóan, felügyelet nélkül ügyeleti munkát, ugyanakkor a vádlott szerint ez Kispesten nem rendhagyó eset.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vádlott a korábbi tárgyaláson elmondta: 2009-ben végezte el az egyetemet, 2010 februárjában kezdett el dolgozni a kerületi orvosi ügyeletet biztosító cégnél. Mivel más rezidensek is dolgoztak ott ügyeletesként, azt gondolta, hogy az orvosi egyetem elvégzése után ezt ő is elvállalhatja.

    A vádlott azt mondta, sajnálja a történteket, de nem érzi magát bűnösnek. Elmondta, hogy a műszer használatára az egyetemen nem tanították meg, és a kerületi orvosi ügyeletet biztosító egészségügyi szolgáltató cég sem készítette fel rá.

    A védelem az esettel összefüggésben felhívta a figyelmet a rezidensképzés problémáira.
    Naponta sérül a betegbiztonság: hiányosságok az orvosképzésben, ellenőrizetlen gyakorlati oktatás.

    A munkáltató felelőssége

    Papp Magor kiemelte: mind a kórházi, mind a háziorvosi ügyeletekben a felügyelet nélküli munkavégzésnél felmerül a munkáltató felelőssége . Ugyanakkor megjegyezte: a kórházakhoz hasonlóan a háziorvosi szolgálatok vezetői is orvoshiánnyal küzdenek.

    Ettől függetlenül minden szereplőnek a biztonságos betegellátás garantálása kell legyen az elsődleges - jegyezte meg Papp Magor. Ezért ha az egészségügyi szolgáltatók nem tudnak elegendő megfelelő végzettségű kollégát foglalkoztatni, akkor gondoskodniuk kell arról, hogy a munkavállalóik minden szükséges gyakorlati készséget elsajátítsanak.    

    Papp Magor elmondta: a háziorvosi ügyeletek ellátásában igen nagy számban vesznek részt friss diplomás rezidensek, nélkülük "azonnal le lehetne húzni a rolót, mert csak szakorvosokkal nem megoldható a magyarországi háziorvosi ügyeleti ellátás".

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Sürgősségi licencvizsga

    A rezidensszövetség elnöke szerint két irányba lehet elmenni: az egyik, hogy szigorítják a jogszabályok betartását, hogy mindenhol van-e szakorvos, biztosított-e az előírt szakorvosi felügyelet. Viszont ekkor napok alatt működésképtelenné válna az ellátórendszer - jelentette ki Papp Magor.

    Ezért a jelenlegi keretek között elsősorban a gyakorlati készségek lehető leggyorsabb elsajátításával lehetne garantálni a biztonságos betegellátást. Ezzel kapcsolatban - mások mellett a rezidensszövetség közreműködésével - már el is készült egy szakmai anyag, amelyben azt javasolják, hogy a háziorvosi ügyeleti ellátás feltételeként egy - állam által támogatott - néhány nap alatt elvégezhető, úgynevezett sürgősségi licencvizsgát kelljen megszerezniük az orvosoknak - közölte Papp Magor.

    (MTI)
     

    Legutóbb frissült: 2012.09.27 13:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fiatal, patológusnak készül, és a daganatok biológiája foglalkoztatja

    Az osteosarcoma a leggyakoribb gyermekkori primer rosszindulatú csontdaganat, amelynek komplex a diagnosztikája, a röntgen, CT és MR képalkotó vizsgálatok mellett létfontosságú a korrekt szövettani diagnózis, amit a patológus ad. Dr. Szentkereszty Mártonnal beszélgettünk.

    Jó hír betegeknek és orvosoknak: javulhat a betegbiztonság

    A diagnózisalkotás minden esetben összetett folyamat, hiszen szinte az összes eset egyedi, ráadásul a magabiztos orvosi vélemény előfeltétele a megfelelő gyakorlat elsajátítása. A rutinra azonban több okból is nehéz szert tenni a magyar oktatási rendszer keretein belül. Ezt nemcsak az oktatók, hanem az orvostanhallgatók is tudják, ezért is merült fel az igény egy hatékonyabb megoldásra. Mutatjuk, milyen ötlete van a problémára négy fiatalnak, akik játékos alkalmazásukkal próbálnak javítani a helyzeten.

    Dr. Dénes Tamás: Hazánkban is lehet egy tiszta, becsületes, hálapénzmentes egészségügyet építeni

    Egy éve dr. Dénes Tamás a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Az Erdélyből származó szakorvosjelölt Veszprémben képzeli el a jövőjét, jelenleg még Magyarország és Anglia között ingázik. Éppen a szövetség hálapénzellenes hadjáratának az eredményétől függ, mikor telepedik le végleg Veszprémben.

    Az új adómentes munkáltatói juttatás csökkentheti a hálapénz szerepét

    A Teljesítmény Volumen Korlát bevezetése óta az állami egészségügyi szolgáltatók várólistákat voltak kénytelenek bevezetni. Időközben pl. egy gerinc műtétre 5 évesre nőtt a várakozási idő. Az ok nem abban keresendő, hogy nincsen elegendő kapacitás, amivel az adott beavatkozásokat elvégezzék, hanem az állam csak bizonyos mennyiséget képes finanszírozni.

    Rezidensek: Tiltakoznak a "röghöz kötés" ellen

    Az egészségügyi tárca vezetője egyben közölte azt is, a rezidensek tiltakozása ellenére sem függesztik fel a szóban forgó rendeletet.

    2010-től "röghöz" kötnék a rezidenseket - hogyan?

    2010-től indul a rezidensképzés új rendszere. A változtatásra azért volt szükség, mert a jelenlegi szakorvosképzés túl merev és nem igazodik a valós munkaerő-igényekhez - tájékoztatott pénteken az Egészségügyi Minisztérium.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások