• Diszkrét megoldások

    Szerző: WEBBeteg

    A vizelettartási zavart, ha lehet, még kellemetlenebbé teszi a társadalmi megítélése, a vele járó szégyen. Míg pl. egy érszűkület akár társasági téma lehet, az érintettek mindent megtesznek ennek eltitkolására. A különböző betétek ebben segíthetnek.

    Biztonságot minden esetre

    A vizelettartási nehézségek súlyosságának több fokozata van. A leggyakoribb az ún. stressz- vagy terhelési inkontinencia, amikor a hasűri nyomás hirtelen fokozódására a beteg akaratától függetlenül néhány csepp vizelet távozik. Ez nevetésre, tüsszentésre, köhögésre, emelésre, illetve szökdelő, ugráló mozdulatoknál fordul elő. Ez a kellemetlenség gyakran jelentkezik terhesség után vagy jelentős túlsúly esetén is, a tartó gátizmok meggyengülése miatt.

    Hirdetés
      Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

    Máskor, a súlyosabb esetekben a spontán vizeletcsepegés, szivárgás akkor is bekövetkezik, ha a beteg csak egyszerű hely- vagy helyzetváltoztató mozgásokat végez, feláll, leül, járkál, lehajol. Ez lehet a tünete például az ún. túlfolyásos inkontinenciának.

    A legsúlyosabb pedig az az állapot, amikor szervi elváltozások vagy neurológiai sérülés miatt a vizelet megtartására még nyugalmi állapotban is képtelen a beteg. A vizelettartási nehézségek okait szakorvosnak kell tisztázni, az ok, az alapbetegség feltárásával és kezelésével az esetek nagy részében gyógyulás, vagy legalábbis jelentős javulás érhető el.

    De addig is, amíg az állapotnak megfelelően a gyógytorna, a gyógyszeres kezelés vagy a műtét meghozza az eredményét, a betegnek diszkrét biztonságra van szüksége. Ezt segítik a különböző méretű és funkciójú betétek, amelyek közül lehet kiválasztani a leginkább megfelelőt.

    Kellemetlen cseppek

    Alkalmankénti csepegésszerű vizeletvesztés esetére kisebb méretű, fehérneműbe rögzíthető inkontinencia-betét viselése javasolt. Ezek a betétek kimondottan vizelet felszívására lettek kifejlesztve. Réteges szerkezetük kettős védelmet biztosít.

     Vizelési napló 
    A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. A vizelési napló letöltése

    A betét felső rétege gondoskodik a beérkező vizelet gyors elvezetéséről, nedvszívó rétege pedig speciális folyadékmegkötő rendszerének köszönhetően biztosítja a beérkezett vizelet megtartását és ezáltal a szivárgásmentességet. A legkisebb inkontinencia-betétek egy része ugyancsak rendelkezik úgynevezett szagmegkötő rendszerrel, melynek segítségével a termék viselésével még nagyobb diszkréció érhető el. Amennyiben naponta többször fordul elő a vizelet elcsepegése, esetleg kisebb mennyiségű folyás is, abban az esetben már a fehérneműbe rögzíthető betétek nagyobb változatai ajánlottak. A fehérneműbe rögzíthető betétek közül a legnagyobbak akár fél liter folyadék biztonságos felszívására is képesek.

    Testhezálló diszkréció

    Amennyiben fél liternél nagyobb folyadék befogadására van igény, a két darabos rendszerek használata ajánlott. A kétdarabos rendszer egy nagy méretű betétből és egy speciális hálós necc rögzítő nadrágból áll. A termék méretéből és a beérkező vizelet súlyából adódóan a betétet hagyományos fehérnemű nem képes megfelelően az ágyékhoz rögzíteni.

    A kifejezetten erre a célra kifejlesztett hálós nadrág segítségével tökéletesen illeszkedik a betét a comb közti részhez és a fenékhez.

    A súlyos vizelettartási probléma ellátására inkontinencia nadrágpelenka viselése javasolt, melyet a gyermek pelenkákhoz hasonló módon lehet alkalmazni. A modern inkontinencia nadrágpelenkák ma már olyan kiegészítőkkel rendelkeznek, mint pl. az ívelt combgumírozás, hátsó derékgumírozás és oldalsó vízhatlan védőgátak, melyek rendkívüli szivárgásmentességet biztosítanak mind vizelet-, mind széklet-visszatartási zavarok esetében. A termék külső borításán indikátorcsík jelzi, ha a termék megtelt vizelettel és cserére szorul. A ma beszerezhető nadrágpelenkák akár három liter folyadékot is képesek felszívni és a folyadékot a termék belsejében tartani. Ez a megoldás mind fekvő, mind mobil betegek esetén alkalmazható.

    Az új generációs nadrágpelenkák ma már légáteresztő, speciális borítóanyaggal készülnek, melyek engedik a felhasználó bőrét lélegezni és speciális textilszerű anyaguknak köszönhetően csendes viseletet biztosítanak. Ezáltal a lehető legnagyobb diszkrécióval viselhetik aktív inkontinens betegek is.

    Nappalra, éjszakára, férfiaknak, nőknek...

    A betétek közül választani egyrészt a szivárgás erőssége, vagyis a befogadandó vizelet várható mennyisége, másrészt a testméret alapján lehet. A nemek anatómiai felépítésének különbsége miatt kidolgoztak férfiak és nők számára alkalmas szabású betétet is.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Nem mindegy az sem, milyen körülmények között használja az illető: ha pl. egy közepesen súlyos tünetektől szenvedő beteg épp otthon, nyugalomban van, és elérhető távolságban van a toalett, akkor egy vékonyabb betét is elegendő, míg ha utazik, ha órákat kell házon kívül töltenie, vagy éjszakára van szüksége a száraz biztonságra, akkor alkalmasint választhat egy vastagabb formát is.

    A legfontosabb, hogy elkerülje az öltözék vagy az ágynemű átnedvesedését, amely nemcsak kínos helyzetet, kellemetlenséget okoz, hanem további felfázásnak, fertőzésnek a kiindulópontja is lehet.

    Szerencsére ma már van miből kiválasztani az adott esetben legmegfelelőbbet: mint ahogy az inkontinencia tünetei rendkívül változatosak, úgy igyekeztek a gyártók ehhez alkalmazkodni a választék kialakításánál is.

    Az inkontinencia


    • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
    • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
    • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

    Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről!

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2010.09.29 07:33, Megjelenés: 2010.09.29 07:33
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Új irányelvek az inkontinencia ellátásában - Közelebb a betegekhez

    Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így sokszor nem kapja meg a beteg a megfelelő ellátást. Ebben hozhat változást a most bemutatott új szakmai irányelv.

    Bőrvédelem inkontinens betegeknél - Fekvő betegek

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

    Százezreket érint Magyarországon az inkontinencia

    3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként több mint 400 millió ember érintett világszerte.

    Hogyan kezelhető a férfi vizelet inkontinencia?

    A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már számos olyan termék áll rendelkezésre, amely kifejezetten a férfiak anatómiáját figyelembe véve készült, ennek köszönhetően pedig a legnagyobb kényelmet tudja biztosítani minden érintett számára.

    Vizelet inkontinencia férfiaknál - Teendők a megelőzésért

    A férfiak körében előforduló vizelet inkontinencia hátterében állhat szervi ok, valamilyen betegség vagy beavatkozás, ugyanakkor fakadhat helytelen életmódbeli sajátosságokból is. Az sem igaz, hogy az inkontinencia az öregedés feltétlen velejárója lenne a férfiaknál. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az inkontinencia kellemetlen tüneteit elkerüljük?

    Vizelettartási probléma - Lézeresen is gyógyítható

    Az inkontinencia elsősorban a nők körében jelentkező gáttájéki renyheség, ami rendszerint vizelettartási panaszokat is okozhat, míg a férfiaknál esetenként impotenciát. A mai modern kutatásoknak és a korszerű lézeres eszközöknek köszönhetően nemcsak a világ más országaiban, de hazánkban is elérhető az inkontinencia lézeres gyógyítása.

    Vizeletcsepegés a terhesség idején? Így alakul ki az inkontinencia a kismamáknál

    A terhesség alatt nagyon sok nő tapasztal valamilyen mértékű inkontinenciát, mely nem más, mint a vizelet akaratlan csepegése.

    Milyen okai lehetnek a vizelettartási zavaroknak?

    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.