Vizelettartási probléma - Lézeresen is gyógyítható

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az inkontinencia elsősorban a nők körében jelentkező gáttájéki renyheség, ami rendszerint vizelettartási panaszokat is okozhat, míg a férfiaknál esetenként impotenciát. A mai modern kutatásoknak és a korszerű lézeres eszközöknek köszönhetően nemcsak a világ más országaiban, de hazánkban is elérhető az inkontinencia lézeres gyógyítása.

New York, London, Párizs után Magyarországon – Budapesten és Debrecenben – is működik a fájdalommentes intimlézer központ. Dr. Major Tamás, szülész-nőgyógyász egyetemi docenstől, a keleti régióban működő központ vezetőjétől, a következőket tudtuk meg.

Gáttájéki renyheségről akkor beszélünk, ha a gát nem képes feladatait kellőképpen ellátni, amire a következő tünetek figyelmeztetnek. Köhögés, tüsszentés, előrehajlás, cipekedés, sportolás, nevetés, olykor a szexuális együttlét során akaratlan vizeletvesztés történik. Kellemetlen helyzeteket idézhet elő, ha ez utcán, társaságban, munkahelyen, utazás során, randevún történik mindez – sorolja a szakember, aki számos lézeres beavatkozást végzett már a legnagyobb szakmai felkészültséggel, és korszerű technikai háttérrel.

Kik a legveszélyeztetettebbek az inkontinencia kellemetlensége során?

- A kismamák, akik esetében átmenetileg, a terhesség alatt jelentkezik inkontinencia, amikor a méhben lévő magzat teljes súlyával ránehezedik a húgyhólyagra. Ugyancsak gyakorta panaszkodnak a klimax korba lépő, de aktív életet élő nők is, akiknek szintén nem kellene még ezzel a kellemetlenséggel együtt élniük. S nem ritka az időskori vizelet visszatartási probléma sem, ami szintén orvosolható már műtét nélkül Magyarországon is.

Dr. Major Tamás, egyetemi docens tapasztalatait összegezve azt is elmondja, hogy a korábban leírt, lézerrel eredményesen kezelhető stressz inkontinencia mellett a másik formában, a sürgősségi vagy készenléti inkontinencia esetén az érintettek azt érzik, hogy sürgősen a toalettre kell menniük, de ebben a pillanatban visszatartani csak ritkán tudják a vizeletüket. Ennek pedig az az oka, hogy az inger jelentkezésekor már késő a megoldás után szaladni, mivel az agy által leadott ingerek és a hólyag működése közti összehangolásban van a probléma oka. Vagyis a folyamatnak idegrendszeri háttere is lehet, vagy más esetekben gyulladásos betegségek.

Az intimlézer technológiának köszönhetően a szemészet, és a bőrgyógyászat után, a lézertechnológia a nőgyógyászatban is elfoglalja a megérdemelt helyét. A kezelés számos előnyös tulajdonsága miatt vonzó lehet az enyhe, és középsúlyos inkontinencia kezelésére, és a panaszokat okozó laza hüvely szűkítésére is. A korábban alkalmazott műtéti kezelésekkel szemben, a lézer alkalmazására intézeti-kórházi felvétel, bennfekvés nélkül, ambulánsan kerül sor. Nem szükséges érzéstelenítés, mivel a páciens a hüvelyben érezhető enyhe melegségen kívül egyéb kellemetlenséget nem tapasztal. Nem kerül sor: katéterezésre, irritáló, fájdalmas vizsgálatokra. A páciensek, mindennapi tevékenységüket a kezelés után azonnal tudják folytatni, sem a munkából, sem a család életéből nem esnek ki, s a szakorvossal egyeztetve, a szexuális életet sem kell hosszú hetekre felfüggeszteni.

- Az új technika alkalmazásával lehetőséget teremtünk, hogy pácienseink a vizeletcsepegéstől, a tágabb hüvely okozta kellemetlenségtől megszabadulva gondtalanabb életet élhessenek. Az akaratlan vizeletvesztés miatt korábban nem, vagy csak nehézségek árán folytatott tevékenységek, újra a mindennapi élet részei lehetnek. Gond nélkül tudnak majd részt venni a családi eseményeken, nem kell tartaniuk kellemetlen helyzetektől. Az esztétikai nőgyógyászat alkalmazásával a szexuális élet is boldogabb lehet – összegezte a korszerű lézeres beavatkozás lényegét Dr. Major Tamás, szülész-nőgyógyász docens.

Lézer Központ
A szakemberek tudásukat elméleti tanfolyamon, és gyakorlati tréningen tökéletesítették. A több évtizedes szakmai tapasztalat, a speciális jártasság, és a csúcstechnológia együttesen, ideális feltételeket teremtenek a Lézer Központunkban a gyógyulni vágyók sikeres gyógyításához. Figyelmet fordítottak arra is, hogy vannak olyan hölgyek, akik szívesebben bízzák a nőgyógyászati beavatkozást női szakorvosra, míg mások a férfi nőgyógyászt részesítik előnyben. Ezeket az igényeket is szem előtt tartva, a páciensek igényük szerint választhatnak a lézeres beavatkozás előtt orvost.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Szakértő: Dr. Major Tamás, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.