• Hogyan kellene kezet mosnunk?

    Szerző: WEBBeteg

    A kézhigiénia, a helyes kézmosás munkahelyen, intézményekben, beleértve a kórházakat is, és otthon egyaránt kiemelten fontos.

    Nap mint nap számtalan kórokozóval érintkezünk, melyek legtöbbjét kezünk közvetítésével adjuk át másoknak és juttatjuk saját szervezetünkbe. Számtalan dolgot érintünk meg minden nap a kezeinkkel, melyekre ily módon rengeteg kórokozó kerül és adható tovább. A kezeinkre rengeteg, legtöbbször láthatatlan szerves szennyeződés is kerül, ami kiváló táptalajt biztosít a mikrobáknak (baktériumok, vírusok, gombák). Az alapvetően savas kémhatású bőrünk pH-ja a kéz folyamatos használata közben lúgos irányba tolódik el, ami táptalajt szolgáltat a mikrobák szaporodásához.

    Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát radikálisan csökkenteni lehetne a helyes kézhigiénia betartásával.

    Egy egyszerű, szappanos kézmosással visszaállítható a savas kémhatás, és a szerves anyagokkal együtt a mikrobák jelentős részét is eltávolíthatjuk a kézfejről.

    A felnőttek többsége nincs tisztában sem a helyes kézmosás mikéntjével, sem azzal, hogy vannak bizonyos helyzetek, amikor szinte kötelező lenne kezet mosni (pl.: étkezés előtt, mosdó használata után, tömegközlekedési eszközök használatát követően, hazaérkezéskor stb.).

    Nagyon fontos, hogy a gyerekek már egészen fiatal korban megtanulják, hogyan kell helyesen kezet mosni, és ez a gyakorlat mielőbb beépüljön a mindennapokba. Ez azért is különösen fontos, mert a gyerekek zárt közösségekben nagyon könnyen terjesztik a különböző fertőzéseket.

    Hogyan mossunk helyesen kezet?

    • 30 másodperc a kézmosás optimális időtartama.
    • Nedvesítse be a kezét vízzel, majd szappanozza be alaposan és gondosan öblítse le.
    • Kézmosás után törölje szárazra kezeit.

    További tanácsok

    Mosson kezet

    • minden étkezés előtt,
    • WC-használat után,
    • sebkezelés előtt és után,
    • kisbaba pelenkájának kicserélése előtt és után,
    • miután a kezünkből etettünk állatokat,
    • orrfújás után,
    • köhögés, tüsszentés után, amennyiben a kezét a szája elé tette,
    • mielőtt és miután fertőző betegségben szenvedő emberekkel érintkezik,
    • szeméttároló, valamint szemét érintése után.

    Ha valaki kórházba megy beteglátogatóba, mosson alaposan kezet minden esetben. A helyes kézhigiéniás gyakorlat alkalmazásával maguk a betegek is hozzájárulhatnak az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések visszaszorításához.

    Tartsunk magunknál fertőtlenítő törlőkendőt, hogy ha nem áll módunkban kezet mosni, ezt használhassuk.

    Fontos a rendszeres és alapos szappanos kézmosás, ám a másik végletbe sem tanácsos beleesni! Az sem hasznos, ha a kelleténél hosszabb ideig vagy túl sokszor mos kezet, ne váljon kényszeressé ez a hétköznapi cselekvés.

    Ha Ön valamilyen fertőző betegségben szenved (pl.: náthásinfluenzás stb.), akkor saját maga és a környezetében élők érdekében

    • mosson rendszeresen kezet,
    • köhögéskor, tüsszentéskor tegyen a szája elé zsebkendőt,
    • minél kevesebbszer nyúljon az arcához!

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2019.10.11 05:06, Megjelenés: 2017.02.24 14:50
   • Cikkajánló

    Ön is szívbeteg?

    Ön is szívbeteg?

    Dr. Vaskó Péter

    A téli hideg, a megerőltető fizikai aktivitás és a szívbetegségek összefüggései.

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    A bacilusok jobban szeretik a nőket

    A nők minden jel szerint képtelenek megszabadulni a kezeiken tenyésző baktériumoktól. Egy nemrég közzétett amerikai tanulmány szerint a nők a férfiaknál jóval gyakrabban mosnak kezet, ám az mégis fertőzöttebb.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.