Hogyan kellene kezet mosnunk?

Szerző: WEBBeteg

A kézhigiénia, a helyes kézmosás munkahelyen, intézményekben, beleértve a kórházakat is, és otthon egyaránt kiemelten fontos.

Nap mint nap számtalan kórokozóval érintkezünk, melyek legtöbbjét kezünk közvetítésével adjuk át másoknak és juttatjuk saját szervezetünkbe. Számtalan dolgot érintünk meg minden nap a kezeinkkel, melyekre ily módon rengeteg kórokozó kerül és adható tovább. A kezeinkre rengeteg, legtöbbször láthatatlan szerves szennyeződés is kerül, ami kiváló táptalajt biztosít a mikrobáknak (baktériumok, vírusok, gombák). Az alapvetően savas kémhatású bőrünk pH-ja a kéz folyamatos használata közben lúgos irányba tolódik el, ami táptalajt szolgáltat a mikrobák szaporodásához.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát radikálisan csökkenteni lehetne a helyes kézhigiénia betartásával.

Egy egyszerű, szappanos kézmosással visszaállítható a savas kémhatás, és a szerves anyagokkal együtt a mikrobák jelentős részét is eltávolíthatjuk a kézfejről.

A felnőttek többsége nincs tisztában sem a helyes kézmosás mikéntjével, sem azzal, hogy vannak bizonyos helyzetek, amikor szinte kötelező lenne kezet mosni (pl.: étkezés előtt, mosdó használata után, tömegközlekedési eszközök használatát követően, hazaérkezéskor stb.).

Nagyon fontos, hogy a gyerekek már egészen fiatal korban megtanulják, hogyan kell helyesen kezet mosni, és ez a gyakorlat mielőbb beépüljön a mindennapokba. Ez azért is különösen fontos, mert a gyerekek zárt közösségekben nagyon könnyen terjesztik a különböző fertőzéseket.

Hogyan mossunk helyesen kezet?

 • 30 másodperc a kézmosás optimális időtartama.
 • Nedvesítse be a kezét vízzel, majd szappanozza be alaposan és gondosan öblítse le.
 • Kézmosás után törölje szárazra kezeit.

További tanácsok

Mosson kezet

 • minden étkezés előtt,
 • WC-használat után,
 • sebkezelés előtt és után,
 • kisbaba pelenkájának kicserélése előtt és után,
 • miután a kezünkből etettünk állatokat,
 • orrfújás után,
 • köhögés, tüsszentés után, amennyiben a kezét a szája elé tette,
 • mielőtt és miután fertőző betegségben szenvedő emberekkel érintkezik,
 • szeméttároló, valamint szemét érintése után.

Ha valaki kórházba megy beteglátogatóba, mosson alaposan kezet minden esetben. A helyes kézhigiéniás gyakorlat alkalmazásával maguk a betegek is hozzájárulhatnak az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések visszaszorításához.

Tartsunk magunknál fertőtlenítő törlőkendőt, hogy ha nem áll módunkban kezet mosni, ezt használhassuk.

Fontos a rendszeres és alapos szappanos kézmosás, ám a másik végletbe sem tanácsos beleesni! Az sem hasznos, ha a kelleténél hosszabb ideig vagy túl sokszor mos kezet, ne váljon kényszeressé ez a hétköznapi cselekvés.

Ha Ön valamilyen fertőző betegségben szenved (pl.: náthás, influenzás stb.), akkor saját maga és a környezetében élők érdekében

 • mosson rendszeresen kezet,
 • köhögéskor, tüsszentéskor tegyen a szája elé zsebkendőt,
 • minél kevesebbszer nyúljon az arcához!

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Október 15 - a kézmosás világnapja

Arra figyelmeztet minket, hogy ez az egyszerű módszer az egyik leghatékonyabb eszköz a fertőzések megelőzésére. Most, a koronavírus világjárvány...

A kézmosás fontos: Hogyan mossuk...

A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a...

A helyes kézmosás alapjait már a...

Munkahelyen, intézményekben és otthon egyaránt kiemelten fontos a kézhigiénia. Az Ebola-járvány világszerte felhívta a figyelmet a helyes kézmosás...

Kórokozók elleni védekezés...

Mikroszkóp alatt minden másnak látszik, mint ami valójában. Gondolta volna, hogy alaposabban megnézve egy tisztának tűnő konyhapulton vagy akár a...

A bacilusok jobban szeretik a nőket

A nők minden jel szerint képtelenek megszabadulni a kezeiken tenyésző baktériumoktól. Egy nemrég közzétett amerikai tanulmány szerint a nők a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.