Előzze meg a szén-monoxid-mérgezést!

Szerző: WEBBeteg

Mik lehetnek a szén-monoxid-mérgezés tünetei? Mi a teendő mérgezés esetén? Hogyan előzhető meg?

A szén-monoxid (CO) fosszilis tüzelőanyagok (pl.: szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkező színtelen, szagtalan gáz, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni.

Hogyan kerülhet a légtérbe szén-monoxid?

A lakás légterébe szén-monoxid a kéményen vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet, rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során szabadul fel. A gáz visszaáramolhat a lakásba a nem megfelelően működő kéményen át és a lakótérbe juthat a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből is.

Mérgezést okozhat az autók kipufogógázának belélegzése is.

A bányászok, valamint a szén- és ércfeldolgozókban dolgozók is ki vannak téve a szén-monoxid-mérgezés veszélyének.

Szén-monoxid a dohányfüstben is van.

A leggyakrabban a fűtési szezonban fordulnak elő szén-monoxid-mérgezéses esetek, de a veszéllyel az év minden napján számolni kell, hiszen például a mérgező gáz visszaáramlása a lakások, fürdőszobák légterébe (elsősorban a gázzal üzemelő, átfolyó rendszerű vízmelegítőkből) egész évben, így nyáron is balesetet okozhat.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei

A szén-monoxid kiszorítja a vérből az oxigént, emiatt a szervek és a szövetek nem jutnak oxigénhez.

A szén-monoxid-mérgezés kezdeti tünetei a fejfájás, kábultság, fülzúgás, hányinger, szédülés, a bőr kipirulása, majd fáradtság, zavarodottság, izomgörcsök, hányás, bénulás, eszméletvesztés, alacsony vérnyomás, és késői felismerés esetén oxigénhiány miatt fulladás és halál következik be.

A hosszabb távon alacsony koncentrációban jelen lévő szén-monoxid memóriazavart okozhat.

Mi a teendő szén-monoxid-mérgezés esetén?

Azonnal értesítsük a mentőket és a tűzoltókat is! Amennyiben van rá mód, az áldozatot azonnal vigyük ki a gáztérből, vigyük friss levegőre! A segítség kiérkezéséig rendszeresen ellenőrizzük pulzusát, légzését. Ugyanolyan fontos a saját magunk védelme, mint az áldozat kimentése, ezért mentés közben legyünk nagyon óvatosak és körültekintőek, ne veszélyeztessük saját életünket! Gázzal telt helyiségbe nem szabad belépni megfelelő védőfelszerelés nélkül.

Hogyan lehet megelőzni a szén-monoxid-mérgezést?

A megelőző intézkedések megtétele otthonunkban és munkahelyünkön, életeket menthet.

  • Ellenőriztesse évente hivatásos szakemberrel a teljes fűtésrendszert (kéményseprővel is!)!
  • Mindig szakemberrel üzemeltesse be, nézesse át és szükség esetén javíttassa vagy cseréltesse ki a tűzhelyet, sütőt, kandallót, konvektorokat, kéményt, vízmelegítőt, bojlert stb.!
  • Évente ellenőriztesse a kéményt is, és szükség esetén tisztíttassa ki!
  • Csak jól szellőző helyiségekben, terekben alkalmazhat gáz- vagy kerozinalapú fűtést! Ezeket a készülékeket mindig kapcsolja ki éjszakára vagy a hálószobában, illetve, ha elmegy otthonról!
  • Széntüzelésű grillt zárt térben ne használjon!
  • A motort ne hagyja járni a garázsban!
  • Szereltessen be a lakásba szakemberrel szén-monoxid-érzékelőt! Válasszon megbízható készüléket, ami megfelel a nemzetközi szabványnak! Ha a készülék jelez, ki kell nyitni az ablakokat, azonnal el kell hagyni a lakást, és a tűzoltókat kell hívni, illetve tünet esetén mentőt is! A készülék működését is ellenőriztesse rendszeresen szakemberrel! Ne feledje, hogy ha beszereltette a szén-monoxid-érzékelőt, attól még ugyanúgy elengedhetetlenül fontos a fűtésrendszer, a kémény és az előzőekben felsorolt valamennyi berendezés szakemberrel történő rendszeres ellenőriztetése, és szükség esetén javíttatása vagy cseréje!

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

A szén-monoxid-mérgezés...

Az elmúlt évek során egyre többen ismerték fel a szén-monoxid veszélyeit és sokan szereltek fel otthonukban a veszélyes gáz kimutatására alkalmas...

A szén-monoxid mérgezés...

Ahogy az utolsó őszi napsugarak is elbújnak, úgy záródnak egyre szorosabbra a szobák ablakai – a szobában keletkező mérgesgázoknak így esélyük...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.