• Előzze meg a szén-monoxid-mérgezést!

    Szerző: WEBBeteg

    Mik lehetnek a szén-monoxid-mérgezés tünetei? Mi a teendő mérgezés esetén? Hogyan előzhető meg?

    A szén-monoxid (CO) fosszilis tüzelőanyagok (pl.: szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkező színtelen, szagtalan gáz, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni.

    Hogyan kerülhet a légtérbe szén-monoxid?

    A lakás légterébe szén-monoxid a kéményen vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet, rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során szabadul fel. A gáz visszaáramolhat a lakásba a nem megfelelően működő kéményen át és a lakótérbe juthat a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből is.

    Mérgezést okozhat az autók kipufogógázának belélegzése is.

    A bányászok, valamint a szén- és ércfeldolgozókban dolgozók is ki vannak téve a szén-monoxid-mérgezés veszélyének.

    Szén-monoxid a dohányfüstben is van.

    A leggyakrabban a fűtési szezonban fordulnak elő szén-monoxid-mérgezéses esetek, de a veszéllyel az év minden napján számolni kell, hiszen például a mérgező gáz visszaáramlása a lakások, fürdőszobák légterébe (elsősorban a gázzal üzemelő, átfolyó rendszerű vízmelegítőkből) egész évben, így nyáron is balesetet okozhat.

    A szén-monoxid-mérgezés tünetei

    A szén-monoxid kiszorítja a vérből az oxigént, emiatt a szervek és a szövetek nem jutnak oxigénhez.

    A szén-monoxid-mérgezés kezdeti tünetei a fejfájás, kábultság, fülzúgás, hányingerszédülés, a bőr kipirulása, majd fáradtság, zavarodottság, izomgörcsök, hányás, bénulás, eszméletvesztés, alacsony vérnyomás, és késői felismerés esetén oxigénhiány miatt fulladás és halál következik be.

    A hosszabb távon alacsony koncentrációban jelen lévő szén-monoxid memóriazavart okozhat.

    Mi a teendő szén-monoxid-mérgezés esetén?

    Azonnal értesítsük a mentőket és a tűzoltókat is! Amennyiben van rá mód, az áldozatot azonnal vigyük ki a gáztérből, vigyük friss levegőre! A segítség kiérkezéséig rendszeresen ellenőrizzük pulzusát, légzését. Ugyanolyan fontos a saját magunk védelme, mint az áldozat kimentése, ezért mentés közben legyünk nagyon óvatosak és körültekintőek, ne veszélyeztessük saját életünket! Gázzal telt helyiségbe nem szabad belépni megfelelő védőfelszerelés nélkül.

    Hogyan lehet megelőzni a szén-monoxid-mérgezést?

    A megelőző intézkedések megtétele otthonunkban és munkahelyünkön, életeket menthet.

    • Ellenőriztesse évente hivatásos szakemberrel a teljes fűtésrendszert (kéményseprővel is!)!
    • Mindig szakemberrel üzemeltesse be, nézesse át és szükség esetén javíttassa vagy cseréltesse ki a tűzhelyet, sütőt, kandallót, konvektorokat, kéményt, vízmelegítőt, bojlert stb.!
    • Évente ellenőriztesse a kéményt is, és szükség esetén tisztíttassa ki!
    • Csak jól szellőző helyiségekben, terekben alkalmazhat gáz- vagy kerozinalapú fűtést! Ezeket a készülékeket mindig kapcsolja ki éjszakára vagy a hálószobában, illetve, ha elmegy otthonról!
    • Széntüzelésű grillt zárt térben ne használjon!
    • A motort ne hagyja járni a garázsban!
    • Szereltessen be a lakásba szakemberrel szén-monoxid-érzékelőt! Válasszon megbízható készüléket, ami megfelel a nemzetközi szabványnak! Ha a készülék jelez, ki kell nyitni az ablakokat, azonnal el kell hagyni a lakást, és a tűzoltókat kell hívni, illetve tünet esetén mentőt is! A készülék működését is ellenőriztesse rendszeresen szakemberrel! Ne feledje, hogy ha beszereltette a szén-monoxid-érzékelőt, attól még ugyanúgy elengedhetetlenül fontos a fűtésrendszer, a kémény és az előzőekben felsorolt valamennyi berendezés szakemberrel történő rendszeres ellenőriztetése, és szükség esetén javíttatása vagy cseréje! Fogyasztóvédelmi hatósági vizsgálattal érintett szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája elérhető innen

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2019.11.29 05:06, Megjelenés: 2017.01.20 12:18
   • Cikkajánló

    A torokfájás

    A torokfájás

    Dr. Osikóczki Orsolya

    Torokfájás esetén otthon csak akkor kúrálja magát, ha nincs láza.

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön ismeri a migrén okait és megelőzési lehetőségeit? Tesztelje tudását!

    A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető

    Az elmúlt évek során egyre többen ismerték fel a szén-monoxid veszélyeit és sokan szereltek fel otthonukban a veszélyes gáz kimutatására alkalmas érzékelőt.

    A vízitúra veszélyei

    Magához a fürdőzéshez is számos óvintézkedés indokolt, a vízitúrázás pedig még rázósabb téma. Egy vízi kaland, kiváltképp az erre nyitottaknak különleges élményt nyújthat, de ha egyszer vészhelyzet lép fel, könnyen beárnyékolódhat a jókedv.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    A 10 leggyakoribb elsősegélynyújtási hiba

    Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegélynyújtásra. A Newsweek című hetilap összefoglalta a leggyakrabban elkövetett elsősegélynyújtási hibákat, illetve hogy mit tegyünk helyettük.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    A szén-monoxid-mérgezés tünetei és megelőzése

    A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások