Gázmérgezések szezonja: a CO-riasztó csak félmegoldás

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Megjelent: 2013.12.13

A fűtőberendezés nem megfelelő üzemeltetése, vagy az égéstermék elvezetésének problémái miatt keletkezhet a lakásban szén-monoxid, amely színtelen, szagtalan. Gyakran csak egy megszokott rosszullét figyelmeztet arra, hogy valami gond van. Figyelünk-e a szervezetünk jelzéseire? Megoldás lehet-e a CO-riasztó a lakásban?

Rendszerint megoldott a kazánok füstkivezetése, de a levegőt, amit elhasznál a gáz elégetéséhez, a szoba levegőjéből veszi el. Ezzel még nem is lenne akkora probléma.

A gond akkor van, amikor megfordul a szél, megváltozik a légnyomás, és nem tud az égéstermék eltávozni a kéményen keresztül, hanem visszanyomódik a szobába. Ebben az esetben igen magas koncentrációban jelen lehet a szén-monoxid (CO) a helyiségben. Ez már igen veszélyes – mondja a WEBBeteg kérdésére dr. Németi Balázs toxikológus, a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet adjunktusa.

Mikor halálos a mérgezés?

Maradandó károsodás

Aki túlél egy középsúlyos mérgezést, előfordulhat, hogy maradványtünetek jönnek létre. Rövidtávú memória kiesés, elbutulás, beszédzavar jelentkezhet, vagy akár elmebetegségig fajulhat a dolog. Ezek napokkal később alakulhatnak ki.

Nem lehet előre, pontosan megjósolni, hogy kinél, milyen mértékben, milyen tünetekkel jelentkezik a maradandó sérülés. Idősebb embereknél, legyengült keringési rendszer esetén nagyobb valószínűséggel súlyosabb lehet a probléma – teszi hozzá dr. Németi Balázs.

Keringési betegségek

A nemzetközileg elfogadott ppm (parts per million) mértékegységet használjuk a CO-koncentráció mérésénél. A megengedett határérték 50 ppm (0,005 százalék). Ez még nem jelent veszélyt. Minél kisebb a koncentrációja a gáznak, annál nagyobb az esély az életben maradáshoz.

Amennyiben 1 százalékos koncentrációban (10 000 ppm) van jelen a szobában a szén-monoxid, akkor kb. 5 percen belül halálos lehet a mérgezés. Közel 2-3 lélegzetvétel alatt tudatvesztést okoz a CO. Nem tud kimenekülni a szobából, nem tud segítséget hívni az illető.

A gáz nyer az oxigénnel szemben

Maga a szén-monoxid a hemoglobinhoz, a vörösvértest oxigént szállító részéhez kötődik. Mivel sokkal nagyobb a hajlama a kötődéshez a szén-monoxidnak, ezért jóval alacsonyabb koncentrációban ki tudja szorítani az oxigént.

A CO-nak mintegy ötvenszer nagyobb a kötődési hajlama a hemoglobinhoz, mint az oxigénnek. Az oxigén durván 20 százalékos koncentrációban van jelen a levegőben, ennek ötvened része 0,4 százalék. Ez azt jelenti, hogy amikor a szén-monoxid ekkora koncentrációban van jelen, a hemoglobinmolekulák nagyjából feléről leszorítja az oxigént, így a molekula nem tudja rendesen betölteni oxigénszállító funkcióját a tüdőből a különböző szövetekhez - avat be a részletekbe a toxikológus.

Elsősorban az agyunkat veszélyezteti a CO, az agy nagyon érzékeny az oxigénhiányra. Károsítja még a mérgezés a tüdőnket, a szívünket is.

CO mergezés
Forrás: Internet

Figyelemfelkeltő tünetek jelentkeznek

Alacsonyabb koncentrációnál megjelenik a fejfájás, hányinger, vagy éppen hosszabb távon a memóriazavar. Ezek az enyhébb mérgezés tünetei, amelyek figyelmeztető jelek. Már ha figyelünk rájuk. Ki kell szellőztetni, el kell hagyni a helyiséget, majd gázszerelőt kell hívni, mert javításra szorul a berendezésünk.

Sajnos azok a tünetek, amelyek az alacsonyabb koncentrációnál jelentkeznek, nem csak a szénmonoxid-mérgezés sajátosságai, igen általános problémák. Lehet egy ételmérgezés, fáradtság, megfázás jele is.

Mi történik akkor, ha nem veszem figyelembe a jelzést, nem nyitok ablakot, nem hívok szerelőt? Annak tulajdonítom az egészet, hogy fáradt vagyok, és bizony eszembe sem jut, hogy a szénmonoxid a ludas. Sajnos sokan gondolkodunk így.

A következő tünet lehet a szédülés, illetve a gyors szívverés, de ez már akkor jelentkezik, amikor komolyabb szintű a mérgezés. Olyan izomgörcs, bénulás alakul ki, amely egyébként epilepsziára jellemző. Ezeket a görcsöket a központi idegrendszer izgalmi tünetei váltják ki. Akár egy klasszikus rosszullét is rátörhet az emberre. Ha nincs azonnali segítség, pillanatok alatt bele lehet halni. Elesik az illető, súlyosan megsérül, a nyelve hátracsuklik a garatba, és pár perc alatt megfullad.

Milyen riasztót válasszunk?

Erre is gondoljunk!

Az Országos Mentőszolgálat arra kéri a lakosságot, hogy a gázkészülékek beüzemelése előtt vizsgáltassák át a kazánokat, a kéményeket, valamint szerezzenek be CO-riasztókészüléket.

Ha a lakásban többen is fejfájásra, rosszullétre panaszkodnak, azonnal szellőztessenek, menjenek szabad levegőre és hívjanak segítséget – tanácsolja a mentőszolgálat szóvivője. Nem specifikus tünetek jellemzőek a mérgezésre, össze lehet keverni más panaszokkal. Egy biztos: ilyenkor gondolnunk kell a szén-monoxidra is.

Nagyon sok CO-érzékelő van a piacon, amely olcsó, mindent csinál, csak éppen nem riaszt. Még akkor sem, amikor nagy mennyiségű gáz van a levegőben. Az csak félmegoldás, hogy beszerzünk egy érzékelőt, de nem nézetjük át a konvektort vagy a kazánt egy gázszerelővel így a fűtésszezon kezdetén – mondja kérdésünkre az egyik szakbolt eladója. Ez az első lépés.

Ha minden rendben van a berendezéssel, akkor érdemes beszerezni egy riasztót, amely akkor megfelelő, ha elemes vagy akkumulátoros, több év garancia van rá, és az ára nem kevesebb, mint 6 ezer forint.

Hogyan működik?

A riasztókészülék egy érzékelővel van ellátva. Ez olyan vegyi anyagot tartalmaz, amely képes a szén-monoxid elnyelésére. Az elnyelt gáz mennyiségétől függően az anyag megváltoztatja fizikai jellemzőit, amit veszély esetén a készülék érzékel, így fény és hangjelzéssel jelzi a bajt – olvasható az egyik áruház internetes oldalán.

Jelez a riasztókészülék 50, 100 és ennél magasabb értéknél (100 ppm = 0,01%; 2500 ppm = 0,25%). Van olyan szerkezet, amely arra is figyelmeztet, ha merülőben van az elem. Ezek a biztonságos készülékek. Piacon, megbízhatatlan helyről ne vásároljunk berendezést – tanácsolja a gázszerelő.

Fogyasztóvédelmi tanácsok

Mindenképpen tanácsos inkább tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni ilyen jellegű terméket. Egyrészt itt a fogyasztó közvetlenül megtekintheti a mintadarabokat, kézbe veheti, megvizsgálhatja, illetve azoknak a működését az eladóval is megbeszélheti.

Olyan terméket vásároljunk, amihez részletes leírást nyújt a gyártó, forgalmazó, használati utasítással, magyar nyelven.

Tanácsos, hogy ezeknek a készülékeknek a felszerelését, annak ellenére, hogy tényleg részletesen leírják, hogy milyen magasságba kell ezt elhelyezni, azért, ha lehetőség van rá, akkor egy szakember segítségével végezzük el.

Forrás: NFH

(WEBBeteg-T.A., újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Színtelen, szagtalan, életveszélyes:...

Azoknak, akik kandallóval, kályhával vagy kazánnal tervezik átvészelni az idei fűtésszezont, a szén-monoxid mérgezés veszélyeire éppoly...

Elsősegély mérgezések esetén

Mindig fel kell, hogy merüljön a mérgezés gyanúja, ha a beteg eszméletlen állapotban van. Mivel nem tudhatjuk, milyen káros anyaggal állunk szemben...

Gáz- és gyógyszermérgezés...

Bajba jutott embertársaink közül a mérgezettek azok, akik nagy valószínűséggel mindenképpen külső segítségre szorulnak. Magyarországon...

Mustgázmérgezés - A borospincék...

Főként a szüret utáni időszakban emelkedik jelentősen a mustgázmérgezés (szén-dioxid-mérgezés) veszélye. A közhiedelemmel ellentétben, ha a...

A szén-monoxid-mérgezés tünetei és...

A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén...

A szén-monoxid mérgezés jelei

Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Hogyan...

A szén-monoxid mérgezés...

Ahogy az utolsó őszi napsugarak is elbújnak, úgy záródnak egyre szorosabbra a szobák ablakai – a szobában keletkező mérgesgázoknak így esélyük...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.