Gázmérgezések szezonja: a CO-riasztó csak félmegoldás

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A fűtőberendezés nem megfelelő üzemeltetése, vagy az égéstermék elvezetésének problémái miatt keletkezhet a lakásban a színtelen és szagtalan szén-monoxid Gyakran csak egy rosszullét figyelmeztet arra, hogy valami gond van. Figyelünk-e a szervezetünk jelzéseire? Megoldás lehet-e a CO-riasztó a lakásban?

Magyarországon évente átlagosan 600 esetben riasztják a Katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez, és átlagosan 10 ember életét követeli a mérgező gáz egy évben.

A kis koncentrációban is halálos szén-monoxid akkor keletkezik, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő utánpótlása. A tűz elhasználja a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a szén-monoxid a mellékterméke, amely színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb mérgező gáz.

Mi állhat a szénmonoxid-mérgezések hátterében?

A balesetek laggyakoribb okai:

  • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása.
  • A nyílt lánggal égő berendezés levegő-utánpótlása nem biztosított.
  • Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés.

Rendszerint megoldott a kazánok füstkivezetése, de a levegőt, amit elhasznál a gáz elégetéséhez, a szoba levegőjéből veszi el. Ezzel még nem is lenne akkora probléma. A gond akkor van, amikor megfordul a szél, megváltozik a légnyomás, és nem tud az égéstermék eltávozni a kéményen keresztül, hanem visszanyomódik a szobába. Ebben az esetben igen magas koncentrációban jelen lehet a szén-monoxid (CO) a helyiségben. Ez pedig igen veszélyes – mondja a WEBBeteg.hu által megkérdezett toxikológus.

Mikor halálos a CO-mérgezés?

A nemzetközileg elfogadott ppm (parts per million) mértékegységet használjuk a CO-koncentráció mérésénél. A megengedett határérték 50 ppm (0,005 százalék). Ez még nem jelent veszélyt. Amennyiben azonban 1 százalékos koncentrációban (10 000 ppmés ennél magasabb) van jelen a szobában a szén-monoxid, akkor kb. 5 percen belül halálos lehet a mérgezés.

  • 200 ppm koncentrációjú szén-monoxid enyhe fejfájást, fáradtságot, szédülést, és két-három órán belül hányingert okoz.
  • 400 ppm töménységű szén-monoxid erős fejfájást okoz egy-két órán belül, három óra elteltével pedig életveszélyessé is válhat.
  • 800 ppm koncentráció ebből a gázból hányingert, émelygést, két órán belül eszméletvesztést, három órán belül pedig halált okoz.
  • 1600 ppm erős fejfájást, szédülést és hányinger okoz húsz percen belül, a halál egy órán belül áll be.
  • 3200 ppm jelenléte már öt-tíz percen belül erős fejfájást, hányingert és émelygést okoz, tizenöt-húsz percen belül pedig halált.
  • 6400 ppm koncentrációban már egy-két percen belül tapasztalhatóak e fenti tünetek, a halál beállta tíz-tizenöt percen belül várható.
  • 12 800 ppm koncentráció néhány percen belül halált okoz.

Mit tanácsol a Katasztrófavédelem?

Fontos, hogy a szén-monoxid-érzékelőket oda kell telepíteni, ahol nyílt lánggal működő berendezéseket használunk, gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, nem elég néha kinyitni az ablakot. A megfelelő szellőzés mellett a fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente egyszer célszerű szakemberrel ellenőriztetni, illetve nagyon fontos a kémények évenkénti ellenőrzése – olvasható a szervezet honlapján.

A gáz nyer az oxigénnel szemben

Maga a szén-monoxid a hemoglobin, a vörösvértest oxigént szállító részéhez kötődik. Mivel sokkal nagyobb a hajlama a kötődéshez a szén-monoxidnak, ezért jóval alacsonyabb koncentrációban ki tudja szorítani az oxigént.

A CO-nak mintegy ötvenszer nagyobb a kötődési hajlama a hemoglobinhoz, mint az oxigénnek. Az oxigén durván 20 százalékos koncentrációban van jelen a levegőben, ennek ötvened része 0,4 százalék. Ez azt jelenti, hogy amikor a szén-monoxid ekkora koncentrációban van jelen, a hemoglobinmolekulák nagyjából feléről leszorítja az oxigént, így a molekula nem tudja rendesen betölteni oxigénszállító funkcióját a tüdőből a különböző szövetekhez – avat be a részletekbe a toxikológus.

Elsősorban az agyunkat veszélyezteti a CO, az agy nagyon érzékeny az oxigénhiányra. Károsítja még a mérgezés a tüdőnket, a szívünket is.

Figyelemfelkeltő tünetek jelentkeznek

szénmonoxid-mérgezés

Alacsonyabb koncentrációnál megjelenik a fejfájás, hányinger, vagy éppen hosszabb távon a memóriazavar. Ezek az enyhébb szén-monoxid mérgezés tünetei, amelyek figyelmeztető jelek. Már ha figyelünk rájuk. Ilyenkor ki kell szellőztetni, el kell hagyni a helyiséget, majd gázszerelőt kell hívni, mert javításra szorul a berendezésünk.

Sajnos azok a tünetek, amelyek az alacsonyabb koncentrációnál jelentkeznek, nem csak a szénmonoxid-mérgezés sajátosságai, igen általános problémák. Lehet egy ételmérgezés, fáradtság, megfázás jele is.

A következő tünet lehet a szédülés, illetve a gyors szívverés, de ez már akkor jelentkezik, amikor komolyabb szintű a mérgezés. Olyan izomgörcs, bénulás alakul ki, amely egyébként epilepsziára jellemző. Ezeket a görcsöket a központi idegrendszer izgalmi tünetei váltják ki. Akár egy klasszikus rosszullét is rátörhet az emberre. Ha nincs azonnali segítség, pillanatok alatt bele lehet halni. Elesik az illető, súlyosan megsérül, a nyelve hátracsuklik a garatba, és pár perc alatt megfullad – sorolja a toxikológus.

Aki túlél egy középsúlyos mérgezést, előfordulhat, hogy maradványtünetek jönnek létre. Rövidtávú memória kiesés, elbutulás, beszédzavar jelentkezhet. Ezek napokkal később alakulhatnak ki. Nem lehet előre, pontosan megjósolni, hogy kinél, milyen mértékben, milyen tünetekkel jelentkezik a maradandó sérülés.

Milyen CO-vészjelzőt válasszunk?

A szén-monoxid-érzékelő (CO-érzékelő) egy egyszerűen alkalmazható készülék, amely akkor jelez, ha veszélyes gázkoncentráció képződött.

Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni – tanácsolja a Katasztrófavédelem. Vásárlásnál keressük a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. A néhány ezer forintos érzékelők megbízhatósága jellemzően nem megfelelő, ezek hamis biztonságérzetet keltenek bennünk. Az érzékelők élettartama általában 5 év, javasolt az eszközt kétévente megfelelő tanúsítványokkal rendelkező laboratóriumban bevizsgáltatni vagy újat vásárolni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján tételesen közzéteszik a megfelelő, biztonságos készülékek listáját, illetve a kerülendő berendezésekét is.

Hogyan jelez a szénmonoxid-érzékelő?

A riasztókészülék egy érzékelővel van ellátva. Kis koncentráció esetén a vészjelző akkor riaszt, ha a szén-monoxid olyan sokáig van a légtérben, hogy a halmozódás miatt mérgezés léphet fel, minél nagyobb a CO koncentráció, annál gyorsabban kell a készüléknek riasztania. Jelez a berendezés 50, 100, 300 ppm és ennél magasabb értéknél – olvasható az MVM honlapján. Van olyan szerkezet, amely arra is figyelmeztet, ha merülőben van az elem. Ezek a biztonságos készülékek.

Nem elegendő...

Az csak félmegoldás, hogy beszerzünk egy CO-érzékelőt, de nem nézetjük át a konvektort vagy a kazánt egy gázszerelővel így a fűtésszezon kezdetén, illetve nagyon fontos a kémény ellenőrzése – mondja kérdésünkre az egyik szakbolt eladója.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.