• Gázmérgezések szezonja: a CO-riasztó csak félmegoldás

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    A fűtőberendezés nem megfelelő üzemeltetése, vagy az égéstermék elvezetésének problémái miatt keletkezhet a lakásban szén-monoxid, amely színtelen, szagtalan. Gyakran csak egy megszokott rosszullét figyelmeztet arra, hogy valami gond van. Figyelünk-e a szervezetünk jelzéseire? Megoldás lehet-e a CO-riasztó a lakásban?

    Rendszerint megoldott a kazánok füstkivezetése, de a levegőt, amit elhasznál a gáz elégetéséhez, a szoba levegőjéből veszi el. Ezzel még nem is lenne akkora probléma.

    A gond akkor van, amikor megfordul a szél, megváltozik a légnyomás, és nem tud az égéstermék eltávozni a kéményen keresztül, hanem visszanyomódik a szobába. Ebben az esetben igen magas koncentrációban jelen lehet a szén-monoxid (CO) a helyiségben. Ez már igen veszélyes – mondja a WEBBeteg kérdésére dr. Németi Balázs toxikológus, a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet adjunktusa.

    Hirdetés

    Mikor halálos a mérgezés?

    Maradandó károsodás


    Aki túlél egy középsúlyos mérgezést, előfordulhat, hogy maradványtünetek jönnek létre. Rövidtávú memória kiesés, elbutulás, beszédzavar jelentkezhet, vagy akár elmebetegségig fajulhat a dolog. Ezek napokkal később alakulhatnak ki.

    Nem lehet előre, pontosan megjósolni, hogy kinél, milyen mértékben, milyen tünetekkel jelentkezik a maradandó sérülés. Idősebb embereknél, legyengült keringési rendszer esetén nagyobb valószínűséggel súlyosabb lehet a probléma – teszi hozzá dr. Németi Balázs.

    Keringési betegségek>>

    A nemzetközileg elfogadott ppm (parts per million) mértékegységet használjuk a CO-koncentráció mérésénél. A megengedett határérték 50 ppm (0,005 százalék). Ez még nem jelent veszélyt. Minél kisebb a koncentrációja a gáznak, annál nagyobb az esély az életben maradáshoz.

    Amennyiben 1 százalékos koncentrációban (10 000 ppm) van jelen a szobában a szén-monoxid, akkor kb. 5 percen belül halálos lehet a mérgezés. Közel 2-3 lélegzetvétel alatt tudatvesztést okoz a CO. Nem tud kimenekülni a szobából, nem tud segítséget hívni az illető.

    A gáz nyer az oxigénnel szemben

    Maga a szén-monoxid a hemoglobinhoz, a vörösvértest oxigént szállító részéhez kötődik. Mivel sokkal nagyobb a hajlama a kötődéshez a szén-monoxidnak, ezért jóval alacsonyabb koncentrációban ki tudja szorítani az oxigént.

    A CO-nak mintegy ötvenszer nagyobb a kötődési hajlama a hemoglobinhoz, mint az oxigénnek. Az oxigén durván 20 százalékos koncentrációban van jelen a levegőben, ennek ötvened része 0,4 százalék. Ez azt jelenti, hogy amikor a szén-monoxid ekkora koncentrációban van jelen, a hemoglobinmolekulák nagyjából feléről leszorítja az oxigént, így a molekula nem tudja rendesen betölteni oxigénszállító funkcióját a tüdőből a különböző szövetekhez - avat be a részletekbe a toxikológus.

    Elsősorban az agyunkat veszélyezteti a CO, az agy nagyon érzékeny az oxigénhiányra. Károsítja még a mérgezés a tüdőnket, a szívünket is.

    Forrás: Internet

    Figyelemfelkeltő tünetek jelentkeznek

    Alacsonyabb koncentrációnál megjelenik a fejfájás, hányinger, vagy éppen hosszabb távon a memóriazavar. Ezek az enyhébb mérgezés tünetei, amelyek figyelmeztető jelek. Már ha figyelünk rájuk. Ki kell szellőztetni, el kell hagyni a helyiséget, majd gázszerelőt kell hívni, mert javításra szorul a berendezésünk.

    Sajnos azok a tünetek, amelyek az alacsonyabb koncentrációnál jelentkeznek, nem csak a szénmonoxid-mérgezés sajátosságai, igen általános problémák. Lehet egy ételmérgezés, fáradtság, megfázás jele is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mi történik akkor, ha nem veszem figyelembe a jelzést, nem nyitok ablakot, nem hívok szerelőt? Annak tulajdonítom az egészet, hogy fáradt vagyok, és bizony eszembe sem jut, hogy a szénmonoxid a ludas. Sajnos sokan gondolkodunk így.

    A következő tünet lehet a szédülés, illetve a gyors szívverés, de ez már akkor jelentkezik, amikor komolyabb szintű a mérgezés. Olyan izomgörcs, bénulás alakul ki, amely egyébként epilepsziára jellemző. Ezeket a görcsöket a központi idegrendszer izgalmi tünetei váltják ki. Akár egy klasszikus rosszullét is rátörhet az emberre. Ha nincs azonnali segítség, pillanatok alatt bele lehet halni. Elesik az illető, súlyosan megsérül, a nyelve hátracsuklik a garatba, és pár perc alatt megfullad.

    Milyen riasztót válasszunk?

    Erre is gondoljunk!


    Az Országos Mentőszolgálat arra kéri a lakosságot, hogy a gázkészülékek beüzemelése előtt vizsgáltassák át a kazánokat, a kéményeket, valamint szerezzenek be CO-riasztókészüléket.

    Ha a lakásban többen is fejfájásra, rosszullétre panaszkodnak, azonnal szellőztessenek, menjenek szabad levegőre és hívjanak segítséget – tanácsolja a mentőszolgálat szóvivője. Nem specifikus tünetek jellemzőek a mérgezésre, össze lehet keverni más panaszokkal. Egy biztos: ilyenkor gondolnunk kell a szén-monoxidra is.

    Nagyon sok CO-érzékelő van a piacon, amely olcsó, mindent csinál, csak éppen nem riaszt. Még akkor sem, amikor nagy mennyiségű gáz van a levegőben. Az csak félmegoldás, hogy beszerzünk egy érzékelőt, de nem nézetjük át a konvektort vagy a kazánt egy gázszerelővel így a fűtésszezon kezdetén – mondja kérdésünkre az egyik szakbolt eladója. Ez az első lépés.

    Ha minden rendben van a berendezéssel, akkor érdemes beszerezni egy riasztót, amely akkor megfelelő, ha elemes vagy akkumulátoros, több év garancia van rá, és az ára nem kevesebb, mint 6 ezer forint.

    Hogyan működik?

    A riasztókészülék egy érzékelővel van ellátva. Ez olyan vegyi anyagot tartalmaz, amely képes a szén-monoxid elnyelésére. Az elnyelt gáz mennyiségétől függően az anyag megváltoztatja fizikai jellemzőit, amit veszély esetén a készülék érzékel, így fény és hangjelzéssel jelzi a bajt – olvasható az egyik áruház internetes oldalán. 

    Jelez a riasztókészülék 50, 100 és ennél magasabb értéknél (100 ppm = 0,01%; 2500 ppm = 0,25%). Van olyan szerkezet, amely arra is figyelmeztet, ha merülőben van az elem. Ezek a biztonságos készülékek. Piacon, megbízhatatlan helyről ne vásároljunk berendezést – tanácsolja a gázszerelő.

    Fogyasztóvédelmi tanácsok


    Mindenképpen tanácsos inkább tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni ilyen jellegű terméket. Egyrészt itt a fogyasztó közvetlenül megtekintheti a mintadarabokat, kézbe veheti, megvizsgálhatja, illetve azoknak a működését az eladóval is megbeszélheti.

    Olyan terméket vásároljunk, amihez részletes leírást nyújt a gyártó, forgalmazó, használati utasítással, magyar nyelven.

    Tanácsos, hogy ezeknek a készülékeknek a felszerelését, annak ellenére, hogy tényleg részletesen leírják, hogy milyen magasságba kell ezt elhelyezni, azért, ha lehetőség van rá, akkor egy szakember segítségével végezzük el.

    Forrás: NFH

     

    (WEBBeteg-T.A., újságíró)

    Legutóbb frissült: 2013.12.13 15:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

    Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

    A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!

    Fáj a feje? A helytelen rágás is állhat a hátterében!

    Vannak, akik évekig szenvedne kínzó fejfájástól, orvostól orvosig járnak, ám az okot nem találják. Gyakran csak egy fogorvosi vizsgálat során derül fény, a háttérben meghúzódó problémára.

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

    Számítógép-fejfájás - Mit tegyünk ellene?

    Érdemes-e több óráig mozdulatlanul bámulni a számítógép monitorát nap mint nap? A válasz egyértelműen nem. Sok ember, aki rendszeresen teszi ezt, számol be kellemetlen, tompa, néha erős lüktető, görcsös tarkótáji, máskor homloktáji-halántéktáji fejfájásról, mely időnként a koncentrációt is befolyásolhatja.

    Nem csak a frontoktól fájhat a fejünk

    A tavasszal gyakori időjárási frontok sok embernél erős fejfájást okoznak, de a hűvös, szeles időben az arcüreggyulladás miatt is fájhat a fejünk. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, de utóbbi esetben a fájdalomcsillapító mellett antibiotikumra is szükség lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.