H1N1 - A kövérség és a túlsúly is rizikófaktor

Független Hírügynökség
megjelent: 2009.12.09.

Amiben új a 2009-es világjárványos influenza, az az, hogy a kövérség is rizikótényezővé vált. Az amerikai kutatók általa vizsgált esetek 72 százalékában volt a páciens kövér, és csaknem felében betegesen kövér.

A világjárványos influenzavírus az alsó légutak mélyén is okoz súlyos szövetkárosodást. Ugyanez volt jellemző az 1918-as és az 1957-es világjárványt okozó vírusra, viszont nem szokott előfordulni a szezonális influenzáknál, állapították meg amerikai tudósok.

Az amerikai kutatók 34 influenzás halott szövettani leleteit vizsgálták meg.

Kiderült, hogy a felső és az alsó légutakban is okozott szövetkárosodást a vírus.

A felső légutakban - a légcsőben és a két főhörgőben - az összes mintában volt gyulladás, és egyes esetekben súlyos szövetkárosodás is.

Az esetek több mint felében (18 páciensnél) a károsodás lejjebb, a hörgőcskékben is látszott, csaknem háromnegyedénél pedig (25 esetben) a légzőhólyagocskákra is kiterjedt.

A szezonális influenza legtöbbször a légcsőben és a két főhörgőben okoz károsodást, de nem a tüdők mélyén.

Viszont a mostanihoz hasonlóan viselkedett az az influenzavírus, amely az 1918-as és az 1957-es világjárványt okozta, jelentette ki az egyik kutató, Jeffery Taubenberger, az NIAID allergológiai és járványügyi kutatóintézet vírusspecialistája.

Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
A betegség megelőzése és kezelése

A fiatalabbak és a kövérek veszélyben

"Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel
"Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.
Interjú Falus Ferenccel

A kutatás arra is rávilágított, hogy az idei világjárványos influenza fiatalabbaknál okoz súlyos problémákat, mint a szezonális influenza. A vizsgált esetekből csak egy páciens volt 60 év feletti. Az áldozatok 90 százalékának volt valamilyen állandó betegsége, szív- vagy légúti problémája, csökkent működésű immunrendszere, illetve volt várandós.

Ezek az előző világjárványok idején is ismert kockázati tényezők voltak. Amiben viszont új a 2009-es világjárványos influenza, az az, hogy a kövérség is rizikótényezővé vált. Az amerikai kutatók általa vizsgált esetek 72 százalékában volt a páciens kövér, és csaknem felében betegesen kövér.

"Az előző világjárványokban a kövérség nem volt rizikófaktor, és nem tudjuk, mi az összefüggés a kövérség és az influenza között" - jelentette ki Taubenberger.

A tanulmány az Archives of Pathology and Laboratory Medicine című tudományos folyóirat online változatában jelent meg kedden.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

Hajlamos Ön az alvási apnoe kialakulására?

Az alvási apnoe egyaránt kialakulhat fiatal- vagy időskorban, illetve férfiaknál és nőknél, sőt még a gyerekeknél is. Ismertek azonban bizonyos...

Magas vérnyomás - Kik a veszélyeztetettek?

A hypertonia betegség alattomosan, gyakran tünetmentesen károsítja érrendszerünket, így alapvető a vérnyomás mielőbbi normalizálása. Sokakban...

A légúti szűkület okai

A COPD legjelentősebb rizikófaktora a hosszú távú dohányzás. Minél több éve dohányzik, és minél több doboz cigarettát szív el naponta, annál...

A szívinfarktus okai, rizikófaktorai

A férfiak általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve, menopauza után azonban a nők rizikója is megemelkedik. Bár a nem és a genetikai adottság nem...

A Parkinson-kór rizikófaktorai

A Mayo Klinikai egyik tanulmánya szerint különbség lehet a férfiak és nők között a Parkinson-kór kialakulását elősegítő rizikófaktorok...

Szívelégtelenség - Okok és típusok

A szívelégtelenség kialakulhat gyorsan egy szívinfarktus után, de fokozatosan, lassan is magas vérnyomás vagy koszorúér-betegség talaján, és egy...

Egy lopott óra: az óraátállítás hatásai

A nyári időszámításra való átállás sokaknak gondot okoz. Megoszlanak a vélemények arról, hogy valójában van-e még létjogosultsága ennek a...

H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.