Normál vérkép - Hogyan értelmezzük a leletet gyermekeknél?

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Mikor gyermekünket vérvizsgálatra küldik, majd az eredményt látjuk, gyakran nem tudjuk értelmezni. Nem tudjuk, hogy a csillaggal jelölt részek mit jelentenek, mennyire kell megijednünk.

A fentieket tetézi az is, hogy a leleteken a referenciatartomány (ami azt mutatja, hogy mennyinek kellene lenni az adott értékeknek) egyes esetekben a felnőttekre vonatkozó értékeket adja meg, amit mi nem is sejtünk. Jelen cikk segítséget kíván nyújtani, hogy egy kicsit jobban eligazodjunk a laborleletek útvesztőiben.

Az általános vérképvizsgálathoz (amelynek összetevőit táblázatunkban mutatjuk) gyakran kéri még orvosunk a vérsüllyedés (We) és a CRP vizsgálatot.

Fertőzések, gyulladások

Normál vérkép részei Rövidítések
Fehérvérsejtszám (FVS, WBC)
Vörösvértestszám (VVT, RBC)
Hemoglobin (HGB)
Hematocrit (HTC)
Trombocitaszám (THR, PLT)
Lymphocyta (Ly)
Neutrophil (Neu)
Monocyta (Mo)
Eosynophil (Eo)
Basophil (Ba)

Az FVS (fehérvérsejt) szám normál értéke 4-11 G/L. Ez az érték, ha emelkedett, akkor fertőzésre, kóros immunfolyamatokra stb. utalhat, illetve rossz esetben (de akkor már kifejezetten magas) fehérvérsejt eredetű daganatra.

A FVS szám csökkenése előfordulhat vírusfertőzések kapcsán (pl. influenza vírus lecsapja a fvs számot) illetve bizonyos örökletes illetve szerzett betegségekben.

Az FVS számhoz szorosan hozzátartozik a Ly és a Neu aránya. Ha az ún. Ly sejtek száma emelkedett, akkor a szervezetben zajló fertőzés vírusos voltára utalhat, míg ha a Neu sejtek száma emelkedett, akkor bakteriális fertőzés zajlik a szervezetben.

Ugyancsak ide tartozó értékek a We és a CRP. Ezeket szokás gyulladásos paramétereknek is nevezni.

A We értéke 10 mm/óráig normális. Ha efelett van az érték, akkor gyulladásos, illetve egyéb betegséget sejtet. A CRP 5 alatti értéke a normális.

Általában 20-30-as értékeknél már felmerül a bakteriális fertőzés miatti antibiotikum terápia megkezdése.

Vérkép és vérszegénység

A hemoglobin és a hematocrit érték szintén összetartozó paraméterek. Azt mutatja meg, hogy mennyire vérszegény gyermekünk.

Erről tudni kell, hogy a hemoglobin értéke újszülött korban kifejezetten magas lehet, majd az élet 3-6. hónapja között csökken és ez általában magától korrigálódik és serdülőkor körül éri el a felnőttkori szintet. Ugyanakkor fiúknál ez az érték magasabb, mint lányoknál. Átlagos értéke 120-160 g/l között mozog.

Ha ez az érték 120 g/l alá csökken, akkor a gyermek vérszegény, 80 g/l értéknél már vér adása is felmerül. Ha az érték 160 g/l felett van tartósan, akkor további vizsgálatok szükségesek.

Laborleleteken szokták még szerepeltetni az MCV, MCH, MCHC értékeket, ezek a Hgb, Htc-tal összefüggő elemek.

Bélférgesség, allergia, trombózisveszély

A Thr (thrombocita, vérlemezke) szám normálisan 150-400 G/L. Ennek növekedése - akár 500-600 G/L-es érték - lehet gyerekeknél fertőző betegségek kapcsán, ettől tartósan magasabb értékeket követni kell a trombózisveszély miatt. A Thr szám csökkenése több dolog következménye lehet, ezért kontrollálni kell, mert nagyobb csökkenése (50 G/L alatt) vérzésekkel járhat.

Az Eo szám ha nagyobb, az allergiás folyamatra, illetve bélférgességre utalhat. A Monocyta szám megemelkedése különböző gyulladásos folyamatokban lehet. Fontos azonban hozzátenni, hogy ha a Mo, Neu, Ly, Eo, Ba sejteket nem szakember nézi mikroszkóp alatt, hanem gép vizsgálja, akkor ezen értékek nem mindig megbízhatóak, tehát nem kell megijedni a látott értékektől, mindig beszéljünk orvosunkkal.

Tudni kell, hogy a felsorolt, leggyakoribb kórképek mellett számos más betegségben is megváltozik ezeknek a sejteknek a száma, éppen ezért ezeket mindig a tünetekkel, a vizsgálati eredményekkel együtt kell, hogy mérlegelje orvosunk.

Tovább A vérszegénység (anaemia) tünetei

Dr. Balogh Andrea, gyermekorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.