Madelung-betegség

szerző: Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó - WEBBeteg
frissítve: 2022.03.26.

A Madelung-betegség a zsírraktárak zavara, amely rendellenes bőr alatti zsírlerakódáshoz vezet különböző testtájakon. A betegségre legjellegzetesebb elhelyezkedés a válltájék és a nyak körüli régió. Leggyakrabban az idült alkoholista férfiakat érinti a betegség, de megjelenhet nőknél és alkoholt nem fogyasztó személyeknél is.

Tünetek

A tömeges zsírlerakódás tehát leginkább szimmetrikusan a nyak körül és a vállakon jelenik meg, de érintettek lehetnek még a felső végtagok és a törzs is. A zsírcsomók betegenként eltérő ütemben növekednek: néhol rohamosan, pár hónap alatt, míg másoknál lassabban, több év alatt érnek el látható méretet. Bár a tömeges zsírlerakódás látható deformitásokat okozhat az említett testtájakon, a területek élettani funkcióit (pl.: nyelés, légzés) általában nem befolyásolja, jellemzője még, hogy szövettanilag jóindulatú, tumoros elfajulásról eddig nem számoltak be.

A betegséghez társulhat a perifériás idegrendszer zavara, leginkább a felső és alsó végtagokat ellátó idegek működése csökkenhet a beteg életkorának előrehaladtával. Hasonló idegrendszeri elváltozások jelennek meg krónikus alkoholistáknál is, ami nehezíti a diagnózis felállítását, hiszen a tárgyalt betegség egyébként is gyakrabban fordul elő hosszabb ideje alkoholt fogyasztó személyeknél.

Egyes esetekben a Madelung-betegség társulhat cukorbetegséggel, májbetegségekkel és magas vérnyomással is.

A betegség oka

A zsírok megfelelő lebontásának zavara, mely a betegség hátterében áll, valószínűleg hormonális rendellenességből adódik, de az eltérés pontos oka még nem kellően tisztázott. Egyes specialisták úgy tartják, hogy a betegség genetikailag öröklődik, de a feltevést még nem sikerült bizonyítani, noha valóban leírtak családon belül halmozódó eseteket.

A betegség előfordulása

A betegség leggyakrabban középkorú férfiakat érint, közülük is főleg a rendszeresen alkoholt fogyasztókat. Ezen kívül megfigyelték még, hogy az európai lakosság körében sokkal inkább elterjedt, mint más földrészeken élőknél.

Hasonló tünetekkel járó betegségek

Lipoma: a lipomák fájdalmatlan göbök, melyeket zsírszövet alkot. Legtöbbször az idősebb nők körében fordulnak elő ezek a lassan növő, puha, változatos méretű csomók. Fontos jellegzetességük az említetteken kívül továbbá, hogy nem kapaszkodnak össze a környező szövetekkel, könnyen elmozdíthatóak a bőr alatt.

Lymphoma: a lymphoma (ejtsd: limfóma) nyirokszövet eredetű rosszindulatú tumor, két fő szövettani típusa közül a Hodgkin-lymphoma esetében gyakoribb a nyaki nyirokcsomók érintettsége, amelyek tumorosan megnagyobbodva a Madelung-deformitásban látotthoz hasonló küllemet kölcsönözhetnek a beteg nyakának. A tumoros nyirokcsomók azonban a Madelung-betegségben észlelhető zsírcsomóktól egyes jellegek alapján elkülöníthetőek. Míg a zsírlerakódások puhák és elmozdíthatóak, addig a tumoros nyirokcsomók összekapaszkodnak egymással és környezetükkel, kemények, és esetleg a felettük levő bőrön is megfigyelhetőek bizonyos elváltozások.

Sialadenitis: a sialadenitis a nyálmirigyek gyulladása. Mivel egyes nyálmirigyek a Madelung-betegség által érintett nyaki régióban helyezkednek el, megduzzadásukkor a két betegséget nehezebb elkülöníteni.

Diagnózis

A diagnózis felállításához a klinikai kép értékelése mellett képalkotó eljárások is szükségek. Így például az ultrahang és az MRI vizsgálat.

Terápia

A Madelung-betegség terápiája sebészi: a zsírcsomókat műtétileg el lehet távolítani.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Mit érdemes tudni a krómról?

A króm egy nélkülözhetetlen nyomelem, amelyet a szervezet nem állít elő, ezért ezt az étrenddel szükséges bevinni.

Milyen egyéb betegségekkel kell számolniuk a veseelégtelenségben szenvedőknek?

A veseelégtelenség nemcsak egyszerűen a vizeletkiválasztás zavarát jelenti, hanem számolni kell egyéb következményekkel is.

B9-vitamin (Inozitol) - Miért fontos?

A B9-vitamin szervezetünkben a zsíranyagcsere, a vesék, a máj és a csontvelő normális fejlődéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen. Az...

Vállsérültek, vállműtöttek gyógytornája - rögzítés levétele után

Válltáji sérülést követően - ha az orvos megengedi a vállízület mozgatását - lassan elkezdhetjük az óvatos bemozgatást. Legszerencsésebb, ha...

A Gaucher-kór és tünetei

A Gaucher-kór egy nagyon ritka lipidtárolási betegség, amely recesszív módon öröklődik. Ez azt jelenti, hogy a betegség csak akkor alakul ki, ha az...

Vállsérültek, vállműtöttek gyógytornája - rögzítésben

Elég gyakran sérül a vállízület, akár egy banális esés során is eltörhet a felkarcsont vagy kificamodhat a váll. A helyreállítás jelenthet...

A vállak stabilitását javító gyakorlatok fekvőtámasz révén

A klasszikus fekvőtámasz egy nagyon komplex gyakorlat, ami elsősorban a test stabilitását javítja és edzi a törzsizmokat is, több mint százféle...

Mit értünk a váll rotátor-köpenyén?

A rotátor-köpeny egy csoport lapos ín együttese, melyek a vállízületet elölről, hátulról, és az ízület tetejét is körülölelik, akárcsak a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.