Madelung-betegség

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó

A Madelung-betegség a zsírraktárak zavara, amely rendellenes bőr alatti zsírlerakódáshoz vezet különböző testtájakon. A betegségre legjellegzetesebb elhelyezkedés a válltájék és a nyak körüli régió. Leggyakrabban az idült alkoholista férfiakat érinti a betegség, de megjelenhet nőknél és alkoholt nem fogyasztó személyeknél is.

Tünetek

A tömeges zsírlerakódás tehát leginkább szimmetrikusan a nyak körül és a vállakon jelenik meg, de érintettek lehetnek még a felső végtagok és a törzs is. A zsírcsomók betegenként eltérő ütemben növekednek: néhol rohamosan, pár hónap alatt, míg másoknál lassabban, több év alatt érnek el látható méretet. Bár a tömeges zsírlerakódás látható deformitásokat okozhat az említett testtájakon, a területek élettani funkcióit (pl.: nyelés, légzés) általában nem befolyásolja, jellemzője még, hogy szövettanilag jóindulatú, tumoros elfajulásról eddig nem számoltak be.

A betegséghez társulhat a perifériás idegrendszer zavara, leginkább a felső és alsó végtagokat ellátó idegek működése csökkenhet a beteg életkorának előrehaladtával. Hasonló idegrendszeri elváltozások jelennek meg krónikus alkoholistáknál is, ami nehezíti a diagnózis felállítását, hiszen a tárgyalt betegség egyébként is gyakrabban fordul elő hosszabb ideje alkoholt fogyasztó személyeknél.

Egyes esetekben a Madelung-betegség társulhat cukorbetegséggel, májbetegségekkel és magas vérnyomással is.

A betegség oka

A zsírok megfelelő lebontásának zavara, mely a betegség hátterében áll, valószínűleg hormonális rendellenességből adódik, de az eltérés pontos oka még nem kellően tisztázott. Egyes specialisták úgy tartják, hogy a betegség genetikailag öröklődik, de a feltevést még nem sikerült bizonyítani, noha valóban leírtak családon belül halmozódó eseteket.

A betegség előfordulása

A betegség leggyakrabban középkorú férfiakat érint, közülük is főleg a rendszeresen alkoholt fogyasztókat. Ezen kívül megfigyelték még, hogy az európai lakosság körében sokkal inkább elterjedt, mint más földrészeken élőknél.

Hasonló tünetekkel járó betegségek

Lipoma: a lipomák fájdalmatlan göbök, melyeket zsírszövet alkot. Legtöbbször az idősebb nők körében fordulnak elő ezek a lassan növő, puha, változatos méretű csomók. Fontos jellegzetességük az említetteken kívül továbbá, hogy nem kapaszkodnak össze a környező szövetekkel, könnyen elmozdíthatóak a bőr alatt.

Lymphoma: a lymphoma (ejtsd: limfóma) nyirokszövet eredetű rosszindulatú tumor, két fő szövettani típusa közül a Hodgkin-lymphoma esetében gyakoribb a nyaki nyirokcsomók érintettsége, amelyek tumorosan megnagyobbodva a Madelung-deformitásban látotthoz hasonló küllemet kölcsönözhetnek a beteg nyakának. A tumoros nyirokcsomók azonban a Madelung-betegségben észlelhető zsírcsomóktól egyes jellegek alapján elkülöníthetőek. Míg a zsírlerakódások puhák és elmozdíthatóak, addig a tumoros nyirokcsomók összekapaszkodnak egymással és környezetükkel, kemények, és esetleg a felettük levő bőrön is megfigyelhetőek bizonyos elváltozások.

Sialadenitis: a sialadenitis a nyálmirigyek gyulladása. Mivel egyes nyálmirigyek a Madelung-betegség által érintett nyaki régióban helyezkednek el, megduzzadásukkor a két betegséget nehezebb elkülöníteni.

Diagnózis

A diagnózis felállításához a klinikai kép értékelése mellett képalkotó eljárások is szükségek. Így például az ultrahang és az MRI vizsgálat.

Terápia

A Madelung-betegség terápiája sebészi: a zsírcsomókat műtétileg el lehet távolítani.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Lipödéma - Szimmetrikus, aránytalan...

A lipödéma egy ritka kórkép, amelyet a zsír kóros lerakódása jellemez társuló ödémával. Szinte kizárólag nőknél fordul elő. A betegek...

A Duchenne-féle izomdisztrófia (DMD)...

A betegség kezelésének a célja a beteg életkörülményeinek javítása. Ez gyógyszeres, fizioterápiás és műtéti módszerekkel lehetséges....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.