Nem szelel az orrom, miért? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Huszonnyolc éves nő vagyok, egy éve jött elő a következő problémám: az orrlukaim kb. 10 százalékán kapok levegőt, gyakran mind a kettőn, aztán egyik pillanatról a másikra az egyik kitisztul, a másikon semmi, pár perc múlva megfordul. - A WEBbeteg Orvos válaszol rovatából.

Kedves Doktor Úr!

Huszonnyolc éves nő vagyok, egy éve jött elő a következő problémám: az orrlukaim kb. 10 százalékán kapok levegőt, gyakran mind a kettőn, aztán egyik pillanatról a másikra az egyik kitisztul, a másikon semmi, pár perc múlva megfordul. Amelyik el volt dugulva, azon kapok levegőt, a másikon nem. Hozzáteszem, az orrom teljesen tiszta, ki van száradva teljesen, most már egy éve. Elmentem a problémámmal egy fül-orr-gégészhez, aki adott egy krémet a szárazságra, meg valami cseppet, de semmi nem történt. Azóta a gyógyszertár összes orrcseppjét kipróbáltam már, hátha segít valamelyik, de semmi. Azt még el kell mondanom, hogy 17 éve dohányzom, általában orromon is fújom a levegőt, talán ez összefüggésben lehet vele. Most újra el szeretnék menni orvoshoz, csak félek, hogy megint leráznak egy krémmel. Milyen vizsgálatok léteznek, ami talán eredményt is hoz?
Válaszát előre is köszönöm: Hajnalka

Tisztelt Kérdező!

Egészséges orrlégzés mellett is előfordul, hogy a beteg észleli, hogy egyik oldalon erősebb az áramlás és a másikon gyengébb, majd ez megfordul, körülbelül 4 óra után.

Az orrfelek ilyen "ciklikus versengését", szakmai néven nazális ciklusnak hívják. Ha valakinek valami egyéb okból szűkebb az orrjárata, akkor ez az ingadozás különösen kellemetlen is lehet.

A dohányzás nem tesz jót az orrnyálkahártyának (sem).

Az orrnyálkahártya csillószőrei (csakúgy, mint az alsó légutak csillói), kifejezetten érzékenyek a füstre. Ha számuk csökken, a váladék nem fújható ki és nem vándorol az orrgarat felé, ez esetben orrát belül száraznak érezheti.

Rövid tanácsok

  • a dohányzás lehetőség szerinti csökkentése, illetve elhagyása
  • ha ez utóbbi nem megy, akkor legalább ne az orrán fújja ki a füstöt
  • párásítás otthonában (akár éjjel aludjon maszkban)
  • a szakember által is javasolt orrkenőcs használata
  • forduljon személyesen is szakemberhez!

Átfogó vizsgálatra van szükség

Meg kellene vizsgálni az orrát, lehetőség szerint minél több oldalról (úgy értem, a diagnosztika különböző eszközeivel). Először is egy fül-orr-gégészeti vizsgálattal anatómiai eltérések, fertőzések vagy allergia jelei láthatók. Az után orrmelléküreg röntgen vagy allergiateszt készítésére, esetleg orrváladék-tenyésztésre lehet szükség.

Az orr átjárhatóságának objektív vizsgálata, az akusztikus rinometriai vizsgálat, az országban néhány helyen elérhető. A vizsgálat lelete egy olyan görbe, amely az orrbemenettől mért távolság függvényében ábrázolja az orr keresztmetszetét.

Az orr szárazsága lehet egy ma már igen ritka kórkép (özéna) tünete, amelyet elsősorban a túlzott légáramlás okoz.

Az is előfordulhat, hogy "a gyógyszertár összes orrcseppének" kipróbálása, károsította orrnyálkahártyáját és egy egészen nehezen megszakítható ördögi kör, a gyógyszer által kiváltott orrgyulladása (rinitisz medikamentóza) áll fent.

(WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész szakorvos)

Cikkajánló

Orrdugulás
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.