Tanácsok a kidörzsölt orr ápolásához

WEBBeteg, Medipress
frissítve:

Megfázás után sokaknak még napokig kellemetlen érzést okoz az orrfújástól kidörzsölődött bőrfelület az orruk alatt. Mit lehet tenni a panasz megelőzéséért és megszüntetéséért?

Mivel kezelhető a már kidörzsölt bőr?

A kisebesedett, érzékennyé vált száj és orr közötti bőrfelületet általános esetben semleges, hipoallergén, hidratáló hatású krémekkel célszerű kezelni.

Elterjedt módszer a petróleumzselé vagy a különböző olajos készítmények használata a sebes orr kezelésében, bőrgyógyászok azonban ezeket a pólusokat elzáró és sokak számára irritatív hatásuk miatt nem javasolják.

Az elhalt bőrsejtek eltávolítására kifejlesztett bőrradírok használatát mindenképpen ajánlatos kerülni, hiszen további gyulladást tud okozni az amúgy is érzékeny bőrfelületen.

Léteznek hidrokortizon tartalmú gyulladásgátló krémek, kenőcsök, ezek használata általánosságban szintén nem ajánlott. A hatóanyag a szteroidok közé tartozik, ezért szigorúan csak az orvosi javaslatra és vény ellenében, továbbá a betegtájékoztató előírásainak megfelelően használhatóak felnőttek számára.

Fontos, hogy a fájdalmas, kidörzsölődött orr ellenére nátha, megfázás esetén folytassuk az orrfújást, az orrüregek tisztítása ugyanis fontos szerepet játszik a gyógyulásban, illetve az orrmelléküreg-gyulladás megelőzésében.

Tippek a megelőzéshez

Az esetek többségében az orrfújásra való odafigyeléssel a probléma kialakulása megelőzhető.

  • Használjunk mindig puha és mesterséges illatanyagoktól mentes zsebkendőt, hogy elkerüljük a felesleges bőrirritációt!
  • Orrfújáskor ne töröljük az orrunk alatti érzékeny bőrfelületet, hanem inkább próbáljuk meg óvatosan felitatni a nedvességet!
  • A bőrt és az ajkakat sok víz fogyasztásával is lehet hidratálni.
  • Ápoljuk rendszeresen az arcbőrünket már a kisebesedés előtt. Ehhez használjunk kímélő hatású tisztálkodási szereket, majd finoman kenjük be arcunkat hidratálókrémmel!

A megfázásról, nátháról

A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. A meghűlés, megfázás, nátha

Forrás: WEBBeteg/Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.