Fogyókúra - Mit kell tudni az orlisztátról?

MTI
megjelent:

A piacon lévő gyógyszerek közül az egyetlen orlisztát hatóanyagú, vény nélkül is elérhető fogyókúrás gyógyszer megakadályozza, hogy a táplálékkal elfogyasztott zsír egy része a vékonybélben felszívódjon, így minden 2 kg saját erőből elért fogyás mellett, további 1 kg-ot veszíthetünk (természetesen kiegyensúlyozott és változatos, kalória- és zsírszegény étrend mellett).

Magyarországon, nagyjából tízezren szedték orvosi kontroll mellett azokat a testsúlycsökkentő gyógyszereket, amelyek forgalmazását február 1-jével betiltotta az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) - mondta Pados Gyula főorvos kedden az MTI-nek.

A Magyarországon Lindaxa, Minimectil és Reductil elnevezéssel, különböző kiszerelésben forgalomban lévő, szibutramin hatóanyag-tartalmú készítmények forgalomba hozatali engedélyét függesztették fel.

További döntésig a receptre kapható, szibutramin hatóanyagú készítmények Magyarországon nem hozhatók forgalomba, sem gyógyszer-nagykereskedő, sem gyógyszertár által nem forgalmazhatók - közölte az OGYI.

A tájékoztatás szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságossági okokból vizsgálta felül a szibutramin-tartalmú gyógyszereket, arra a következtetésre jutott, hogy az e gyógyszerek alkalmazásából eredő kockázat, felülmúlja az abból fakadó előnyt, és azt javasolta: az Európai Unió valamennyi tagállamában függesszék fel ezen gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét.

A szibutramin hatóanyagú készítményeket diétával és testmozgással együtt alkalmazták súlycsökkentőként, kórosan elhízott betegeknél, vagy olyan túlsúlyos betegeknél, akiknél valamilyen megnövekedett kockázati tényező áll fenn, például 2-es típusú cukorbetegség vagy abnormális vérzsírszint.

Hasznos

A szibutramin a központi idegrendszerre hatott

Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipid részlegének vezetője elmondta, hogy a szibutramin hatóanyagú gyógyszerek a központi idegrendszerre hatnak, és ezen gyógyszerek tiltó listára kerülésével, jelenleg semmilyen étvágycsökkentő vagy azt befolyásoló készítmény nincs forgalomban.

A forgalomból kivont készítmények receptre voltak kaphatók, nem volt rájuk társadalombiztosítási támogatás, így áruk elég magas volt, Magyarországon nagyjából tízezren szedték ezeket a gyógyszereket - ismertette Pados Gyula.

Az európai hatóságok a felülvizsgálatot azért kezdeményezték, mert egy hat évig tartó, tízezer beteg bevonásával végzett vizsgálat adatai szerint, nőtt a súlyos szív- és keringési rendellenességek előfordulásának gyakorisága.

A bizottság megállapította továbbá, hogy a vizsgálat rendelkezésre álló adatai szerint a szibutraminnal elért súlycsökkenés mérsékelt, és gyakran nem tartható fenn a gyógyszer szedésének befejezése után, ezért az a véleményük, hogy a szibutramin súlycsökkentő hatásából származó előny, nem múlja felül a szívműködéssel és a keringéssel kapcsolatos kockázatokat.

Hol hat az orlisztát?

A forgalmazás felfüggesztésének következtében, egy széles körben alkalmazott másik hatóanyag, az orlisztát kerül előtérbe. Az orlisztát nem a központi idegrendszerre hat, nincs serkentő vagy étvágycsökkentő hatása, kizárólag az emésztőrendszerben fejti ki hatását, így nem befolyásolja a szívritmust és az agyműködést.

A piacon lévő gyógyszerek közül az egyetlen orlisztát hatóanyagú, vény nélkül is elérhető fogyókúrás gyógyszer megakadályozza, hogy a táplálékkal elfogyasztott zsír egy része a vékonybélben felszívódjon, így minden 2 kg saját erőből elért fogyás mellett, további 1 kg-ot veszíthetünk (természetesen kiegyensúlyozott és változatos, kalória- és zsírszegény étrend mellett).

Az orlisztát mint hatóanyag,f a legszélesebb körben tanulmányozott súlycsökkentő szer a világon, több mint 100 klinikai kutatással, amelyekbe összesen 30.000 embert vontak be. Hatásmechanizmusa, hogy a bélben megakadályozza az elfogyasztott zsír egy részének emésztését és felszívódását azáltal, hogy a zsírbontó enzimekhez kötődik. Az ezáltal fel nem szívódott zsír a széklettel távozik a szervezetből.

(MTI/noguchi.hu)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.