Olivaolaj: mérsékelt adagban jobban hat

Szerző: WEBBeteg

Az olivaolaj nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem olyan hatóanyagot is tartalmaz, mely telítettségérzetet okoz. Ám ha valaki túl sokat fogyaszt, a mechanizmus nem működik - mutatták ki amerikai tudósok patkányokat vizsgálva.

Az olivaolaj segíthet megnyújtani az étkezések közötti időtartamot. A telítetlen zsírsavak gondoskodnak arról, hogy minél tovább érezzünk jóllakottságérzete, és minél később éhségérzetet, köszönhetően az olajsav emésztőrendszerbe való jutása során felszabaduló oleoil-etanolamidnak (OEA).

Az olajsav és az éhségérzet közötti összefüggést, a kutatók patkányokon mutatták ki: a rágcsálók emésztőszervébe zsírsavat juttattak, így stimulálták az OEA termelődést. Szénhidrátok és fehérjék esetében ez nem működött, s akkor sem, ha túl sokat ettek az állatok. Az oleoil-etanolamid termelődéshez olajsavra van szükség - mondta Daniele Piomelli, a kaliforniai egyetem munkatársa a "Cell Metabolism" című szakfolyóiratnak.

Hatóanyag, mely szabályozza az étvágyat

"Tanulmányunk során az oleoil-etanolamid termelődését, olyan élettani kulcsfontosságú mechanizmusként azonosítottuk, ami összeköti a táplálkozással járó zsírfelvételt az étkezések közötti telítettségérzéssel. Ez a felfedezés és további kutatások, segíthetnek egy új hatóanyag kifejlesztésében, mely korlátozza, vagy ellenkezőleg, meghozza az étvágyat" - mondta Piomelli.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Miért hasznos a mediterrán diéta?

Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard Egyetem...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

Mit kell tudni az olívaolajról?

Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.