Olivaolaj: mérsékelt adagban jobban hat

Szerző: WEBBeteg
Megjelent: 2008.10.10

Az olivaolaj nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem olyan hatóanyagot is tartalmaz, mely telítettségérzetet okoz. Ám ha valaki túl sokat fogyaszt, a mechanizmus nem működik - mutatták ki amerikai tudósok patkányokat vizsgálva.

Az olivaolaj segíthet megnyújtani az étkezések közötti időtartamot. A telítetlen zsírsavak gondoskodnak arról, hogy minél tovább érezzünk jóllakottságérzete, és minél később éhségérzetet, köszönhetően az olajsav emésztőrendszerbe való jutása során felszabaduló oleoil-etanolamidnak (OEA).

Az olajsav és az éhségérzet közötti összefüggést, a kutatók patkányokon mutatták ki: a rágcsálók emésztőszervébe zsírsavat juttattak, így stimulálták az OEA termelődést. Szénhidrátok és fehérjék esetében ez nem működött, s akkor sem, ha túl sokat ettek az állatok. Az oleoil-etanolamid termelődéshez olajsavra van szükség - mondta Daniele Piomelli, a kaliforniai egyetem munkatársa a "Cell Metabolism" című szakfolyóiratnak.

Hatóanyag, mely szabályozza az étvágyat

"Tanulmányunk során az oleoil-etanolamid termelődését, olyan élettani kulcsfontosságú mechanizmusként azonosítottuk, ami összeköti a táplálkozással járó zsírfelvételt az étkezések közötti telítettségérzéssel. Ez a felfedezés és további kutatások, segíthetnek egy új hatóanyag kifejlesztésében, mely korlátozza, vagy ellenkezőleg, meghozza az étvágyat" - mondta Piomelli.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Mit kell tudni az olívaolajról?

Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid...

Miért hasznos a mediterrán diéta?

Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard Egyetem...

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Mit kell tudni az omega-3...

Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav és a...

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Érdekességek a zsírsavakról

A zsiradékok egy háromágú villához hasonlóan elágazó glicerinből és a hozzá kapcsolódó zsírsavakból épülnek fel. Maguknak a zsírsavaknak az...

Transzzsírsavak - A Táplálkozási...

A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.