3 ötlet házi készítésű tízóraihoz

Szerző: Budai Allergiaközpont - Varga Dóra, dietetikus

Az iskola kezdetével sokunknak okoz napi szintű fejtörést, hogy változatos és lehetőleg egészséges falatokkal töltsük fel az uzsonnás dobozt. Varga Dóra, dietetikus kipróbált receptjeiből szemezgettünk gyorsan elkészíthető és a menza rendelettel is összeegyeztethető ételeket.

Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér az eredetileg 2015. januártól hatályos – és ez év szeptemberétől a gyakorlatban is megvalósuló - rendelet, mely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha egészséges tízóraival is készülünk.

Diabetikus és tejmentes répás zabkeksz

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 90 g sárgarépa
  • 50 g apró szemű zabpehely
  • 35 g zabpehelyliszt
  • 20 g kókuszzsír
  • 1db tojás
  • 1 citrom héja
  • 20 g xilit

Elkészítés:

A sárgarépát meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a zabpehelylisztet, az olvasztott kókuszzsírt, majd a tojás segítségével formázható masszát készítünk belőle. Ízesítjük kevés reszelt citromhéjjal és xilittel. Fél órára félre rakjuk a masszát, majd miután összeállt, 8-10 kis golyót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Ezután egy kanál segítségével ujjnyi vastag pogácsákká formázzuk a golyókat. 200 oC-ra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük.

Reform kakaós csiga

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 25 dkg zsírszegény túró
  • 22 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 6 evőkanál eritrit
  • 5 g sütőpor
  • 1 dl víz
  • 20 g vaj
  • 1 db tojás
  • 2 ek kakaó

Elkészítés:

A túró összedolgozzuk a zabpehelyliszttel, búzasikérrel, 2 ek eritrittel, sütőporral, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagságúra, majd megkenjük az olvasztott vajjal, végül megszórjuk a kakaós eritrites keverékkel. A csigát szorosan feltekerjük, kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A tetejüket megkenjük egy felvert tojással és előmelegített sütőben 20-25 p alatt aranybarnára sütjük.

Diabetikus, tejmentes zabpelyhes muffin

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 100 g apró szemű zabpehely
  • 1 tojás
  • 1,5 dl mandulatej
  • 100 g szeder (idénygyümölcsökkel, például körtével, almával, szilvával is helyettesíthető)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 ek xilit plusz

Elkészítése:

A tojássárgáját fehéredésig verjük a cukorpótlóval, hozzákeverjük a zabpelyhet, a sütőport, és felöntjük növényi tejjel. A kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk a masszát, lazán hozzákeverjük a gyümölcsöket, majd szilikon muffin formákba adagoljuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt készre sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e a muffinok.

Olvasson tovább! Egészséges is lehet a gyermekkori nassolás

(Budai Allergiaközpont - Varga Dóra, dietetikus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.