Miért ne igyunk narancslevet a fogorvosok szerint?

MTI
megjelent: 2010.03.03.

Az általános orvosok dicsőítik a nedűben rejlő vitaminokat, és egyéb értékes növényi összetevőket. A fogorvosok azonban ennek ellenére eltanácsolnak a fogyasztásától.

Nem újdonság, hogy a fogzománcnak árt a sav. Eddig azonban úgy hírlett, a nyál megakadályozza, hogy a fognak bántódása essék. Amerikai kutatók most ennek az ellenkezőjéről számolnak be. Eredményeik bizonyítják, hogy a narancslében található savak sokkal inkább kikezdik a fogzománcot, mint a vitatott peroxidok, amelyeket egyes fehérítő fogkrémek tartalmaznak.

A fogzománc a legkeményebb anyag, amelyet az emberi szervezet elő tud állítani. A kutatók, néhány zománcszilánkot tettek próbára a laboratóriumban. Egy részüket hatszázalékos hidrogén-peroxid-oldatba mártották, a többit narancslébe. Húsz perc elteltével a töredékeket nyálba tették, majd ismét narancslébe, illetve savba, és ezt a folyamatot többször megismételték.

A kísérlet végén megvizsgálták a fogzománc keménységét, és mikroszkóp alatt is szemrevételezték a szilánkokat. A narancslé, a fogzománc keménységét nyolcvannégy százalékkal csökkentette, és felületét is felmarta. A peroxidba mártott minták, ezzel szemben nem szenvedtek el nagyobb kárt, mint a kontrollszilánkok, amelyek enyhe sóoldatban tengődtek.

Mit lehet tenni?

A fogorvosok a Journal of Dentistry című szaklapban, összefoglaltak néhány javaslatot a gyümölcsléfogyasztók számára. Először is a lét gyorsan le kell nyelni, hogy ne érintkezzen a szükségesnél tovább a fogakkal. Ezen kívül ajánlott napi kétszer fluoridtartalmú fogkrémmel fogat mosni, de semmi esetre sem rögtön az ivás után, hanem kellő várakozási idő elteltével - de leginkább előtte.

"Nem tudjuk, hogyan lehetne megakadályozni a zománcréteg pusztulását" - írta Yan-Fang Ren, a rochesteri Eastman Institute for Oral Health kutatója a cikk összefoglalójában, amelyet a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Mindenesetre aki naponta szeretne narancslevet inni, az jól teszi, ha lehetőleg minél kevesebbszer teszi ki fogait a savtámadásnak, és rendszeresen megmossa azokat.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A cink szerepe A cink szerepe

Miért van rá szükség? Melyek a kedvező élettani hatásai?

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Miért lehetnek érzékenyek a fogak?

Sokáig azt mondta a fogorvosunk, hogy rosszul mosunk fogat, amiben lehet is némi igazság, hiszen sokan megrögzötten sikálunk. De nem csak ez lehet a...

Mitől alakulhat ki fogkő és hogyan távolítható el?

A fogkő ásványosodott foglepedék (plakk), melynek színe különféle lehet: a fehértől a sárgáson, barnáson át egészen a feketéig. Megjelenhet a...

A fogfehérítés - Orvosi kezelés és házi praktikák

Az elmúlt néhány évben, egyaránt a nők és férfiak körében, a fehér fogsor iránti igény egyre szélesebb körben terjedt el. Lássuk, milyen...

Fogfehérítés - Részletesen a módszerekről

Minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag, a dentin színe határoz meg. A fogazat elszíneződését...

Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon...

Érzékenyek a fogai?

Egyes ételek, főleg a meleg, a hideg, az édes és a savanyú fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon. Az érintés és a levegővel való érintkezés...

Tények és tévhitek a fogakról

Köztudott, hogy fogainknak szerepük van a rágásban, a mosolygásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudott mindent a fogsoráról?

A narancslé-fogyasztás ártalmasabb, mint a fogfehérítés

Nincs miért tartani a professzionális fogfehérítéstől, hiszen a legújabb kutatásokból kiderül, hogy a savas italok jobban károsítják a fogat, mint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.