Fogászati implantátumok: Elrontott esetek

Central Implant
megjelent:

Manapság világszerte egyre elterjedtebb fogászati beavatkozásnak számít az implantátumok (műgyökerek) beültetése. Az eljárás nagy gyakorlatot igényel, és csak szakmailag megfelelően felkészült szakember végezheti. Cikkünkből megtudhatja, mire érdemes odafigyelnie, mielőtt rászánja magát a beavatkozásra.

A legfontosabb kérdés, amit fogbeültetés előtt érdemes feltenni, hogy a rendelő, ahol ezt el kívánják végezni, milyen gyakran végez ilyet, évente, havonta hány implantátumot ültetnek be. Fontos támpont lehet, hogy az orvos, aki az implantációra előkészíti a beteget, milyen képeket tud bemutatni a páciensnek hasonló, általa megoldott esetekről. Ha ezek csak egy könyvből, vagy prospektusból kerülnek elő, érdemes gyanakodni – hívja fel a figyelmet dr. Czinkóczky Béla szájsebész fogszakorvos,az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

A fogászati implantátumok

A mai fogorvoslás igen eredményes a fogmegtartó kezelések terén, azonban bizonyos esetekben már csak a fogeltávolítás jöhet szóba. A fogászati implantátumokról

A kellő tapasztalattal rendelkező implantológus ugyanis igen gazdag esetgyűjteménnyel rendelkezik, és kapásból tucatnyi hasonló esetről tud saját képeket mutatni, hogy milyen megoldást tud alkalmazni az adott foghiány megoldására. Az anatómiai szituációtól függően többféle lehetséges megoldásból kell tudnia választani a páciensnek.

Általában a hiányzó fogak pótlása egyszerűen megoldható implantátumok beültetésével, de igen gyakran előfordul, hogy a fogelvesztés következtében jelentős mértékű csont- és lágyszövet veszteség is fennáll. Ilyenkor nagyon fontos, hogy mielőtt a műgyökér beültetésére sor kerülne, pótolni kell az elpusztult szövetek egy részét.

A kritikus pont

A csontpótlás és a lágyrészek pótlása már jóval nagyobb szakmai felkészültséget igényel, és általában ezek az esetek azok, amelyek gyakran sikertelenül végződnek, ha a kezelőorvos tapasztalatlansága miatt emulasztják a megfelelő előkészítést. „Ahogy egy rossz alapra épített házfalat sem lehet stabilizálni, úgy a hiányzó csontkínálat nélkül beültetett implantátumok esetében sincs mód utólag az alapok megerősítésére.

Ilyenkor sajnos csak az implantátum eltávolítása az egyetlen járható út, nem is beszélve a számos helyreállító műtét kellemetlenségeiről, költségeiről.Ezért rendkívül fontos, hogy csak olyan esetben kerüljön sor a műgyökér beültetésére, amikor az anatómiai körülmények már optimálisak“ – fogalmaz dr. Czinkóczky.

Fogbalesetek – nem gyerekjáték!

A gyerekeknél előforduló fogbalesetek időben történő szakszerű ellátása csak nagyon ritkán valósul meg. Pedig az időben történő ellátás fogat menthet, különösen a tejfogak tekintetében. Mi a teendő fogbalesetek esetén?

Honnan lehet tudni, hogy egy beültetett implantátummal gond van?

A legaggasztóbb tünet, ami gyulladásra utal: a fájdalom, a duzzanat, vagy a fogpótlás mozgathatósága. Ezek bármelyike komoly gondra utalhat, érdemes vele azonnal felkeresni egy specialistát.

Az esztétikai hiányosságok esetében elég gyakori, hogy azok korrekciója utólag már nem lehetséges. Azokban az esetekben, amikor az implantátumot nem optimális anatómiai feltételek mellett ültették be, olykor csak komoly kompromisszumok árán lehet a fogpótlást elkészíteni. Ilyenkor utólag már nagyon nehéz az egész kezelést újratervezni.

A sikertelenség két leggyakoribb tünete

  1. Esztétikailag sikertelen helyreállítás. A sportbalesetben elveszített metszőfogak helyére beültetett implantátumok körül jelentős csont és lágyrész felszívódás látható. Az implantátum stabil, de esztétikailag messze nem optimális a végeredmény.
  2. Krónikus gyulladás az implantátum környezetében

(Central Implant)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.