• Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Ahhoz hogy a tablettakimaradás hatásait megértsük, tisztáznunk kell a hormonális fogamzásgátló tabletták működési mechanizmusát. A fogamzásgátló módszerek ezen típusa minden esetben a peteérés gátlásán alapul, tehát a menstruációs ciklus során egy úgynevezett negatív visszacsatolás révén meggátolja a petefészekben a domináns tüsző kiválasztódását, majd érését és ily módon abból az érett petesejt kiszabadulását, mely a spermiumokkal találkozhat és megtermékenyülhet. Ehhez a gátláshoz elengedhetetlen a folyamatos, állandó szinten tartott, a gátláshoz még éppen elegendő hormonszint biztosítása. Ez oly módon tartható fenn, ha a tablettát mindig ugyanabban az időpontban vesszük be.

    Hirdetés

    Praktikus ezt valamilyen napi rutinhoz kötni, de ma már a mobiltelefonok világában mindenki beállíthatja telefonját is emlékeztető gyanánt. A napjainkban alkalmazott fogamzásgátló tabletták szinte mindegyike olyan alacsony hormontartalmú, hogy már egy tabletta hiánya is komoly problémákat okozhat a hormonszintekben. Ez a hiány azonban nem mindegy, hogy a ciklus mely szakaszában következik be. A legveszélyesebb ilyen tekintetben a ciklus első fele.

    Ha a ciklus első felében marad ki a tabletta

    Ezen időszakban ugyanis a tablettaszedést pár nap (leggyakrabban egy hét) szünet után folytatjuk, azonban könnyen belátható hogy ez a pár nap szünet teljes hormonmentességet jelent, ami bizonyítottan elegendő még ahhoz, hogy peteérés ne következzen be. Ez azonban ha megnyúlik, tehát egy-két vagy netalán még több nappal később kezdjük el szedni a következő levél tablettát, a hormonszint már csak későn fog megemelkedni. Ennek következményeként a domináns tüsző érése a hormonális gátlás hiányában már megkezdődött, és ez a folyamat a késői gátlás miatt már akár végbe is mehet, tehát érett petesejt szabadulhat ki abból. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amennyiben ekkor más módon nem védett szexuális aktus zajlik, a petesejtet semmi nem fogja védeni attól, hogy megtermékenyüljön. Ezért a legjobb, amit ilyenkor tehetünk, természetesen ha eszünkbe jut, hogy a tablettát elfelejtettük bevenni, valamilyen egyéb, nem hormonális módszer kiegészítő alkalmazása. Ha nem voltunk ennyire szemfülesek, és csak az aktust követően vesszük észre, hogy már több mint két tablettával vagyunk lemaradva, akkor pedig a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében sürgősségi fogamzásgátlás indokolt.

    Ha a ciklus második felében marad ki a tabletta

    Valamivel másabb a helyzet, ha a ciklus második felében, tehát az utolsó hét tabletta során felejtjük el a tablettát, ugyanis ekkor már jóval kisebb az esélye a tüszőrérésnek. Ha az adott levélből az utolsó 3-4 tabletta maradt ki, akkor ezek pótlása nem szükséges, nyugodtan elkezdhető a következő levél, természetesen nem több mint hét nap szünettel. Egyetlen tabletta késői bevétele ciklustól függetlenül még nem jelent veszélyt, ha 12 órán belül pótoljuk.

    Tablettaszedés egyéb okból

    Fontos megemlíteni azt a csoportot, akik a tablettát elsősorban nem annak fogamzásgátló hatása miatt, hanem csak valamilyen egyéb, kedvező hatása miatt alkalmazzák. Esetükben, ha nem történik szexuális aktus, és biztosan nem is fog a ciklus során, akkor minden további következmény nélkül kimaradhat néhány tabletta, hiszen az egyéb kedvező ún. non-kontraceptív hatások kialakulásához hosszab idő szükséges, tehát nem kell tartanunk ezek megszűnésétől.

    Legfontosabb a rendszeresség!

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Összegezve elmondható, hogy a tablettaszedés egyik legfontosabb aranyszabálya a rendszeresség. Tehát az, aki biztosan tudja hogy nem képes még a modern technikai vívmányok ellenére sem a rendszeres tablettaszedésre, az inkább válasszon valamilyen más fogamzásgátló módszert. A feledékenyek fogamzásgátló módszerként alkalmazhatnak valamilyen barrier módszert, ám ezeket sokan körülményességük miatt nem szeretik. Akik mégis a hormonális módszerek nyújtotta biztonságra vágynak, tökéletes megoldást jelenthet a hüvelygyűrű alkalmazása, mely csupán havi egyszeri odafigyelést igényel és kedvező hormontartalma miatt kiváló cikluskontrollt is biztosít.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Erdődi Balázs

    Legutóbb frissült: 2018.06.17 18:56
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Fogamzásgátlás szülés után

    A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be, amelyek elindítják az anyatej termelődésének folyamatát. A változást az okozza, hogy a szülés során az újszülöttön kívül a méhlepény is távozik az anya szervezetéből, amely a magzat táplálásán túlmenően fontos hormontermelő szerv is egyben.

    A hormonális fogamzásgátlók kölcsönhatása más szerekkel - Mikor érdemes vigyázni?

    Amikor gyógyszert veszünk be, sokrétű folyamat zajlik le szervezetünkben, amely befolyásolhatja a bevitt szer hatását. E bonyolult folyamat során a pirulában lévő anyagok akadályt szenvedhetnek és hatásosságuk kisebb-nagyobb mértékben gátolódhat más hatóanyagokkal találkozva. Ez a fogamzásgátló hormontabletták esetén akár a biztonságos védettség hiányát is jelentheti.

    Mit kell tudni az esemény utáni tablettákról?

    A fogantatás modern kori definícióját nézve az a petesejt és a spermium találkozásával kezdődik és a megtermékenyített hólyagcsíra méhnyálkahártyába történő beágyazódásával végződik, terhességről csupán az ezt követő időszakban beszélhetünk (amikor tényleges fizikai kapcsolat alakul ki a nő szervezete és a már beágyazódott csíra között).

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.