Így is támadhatnak a baktériumok

Szerző: MTI

A baktériumok az eddig ismert fertőzési mód mellett, más stratégiát is követhetnek: nem fertőznek egyből, hanem a sejt külsején megkapaszkodva kivárják a támadásra legalkalmasabb pillanatot.

A baktériumok újfajta fertőzési stratégiáját fedezték fel német és amerikai kutatók: a kórokozók nem lépnek be a sejtbe, hanem azon kívül megkapaszkodva várnak a legmegfelelőbb pillanatra.

A Max Planck Intézet fertőzésbiológiával foglalkozó kutatói a Harvard Egyetem munkatársaival közösen jutottak eredményükre, melyet az intézet keddi sajtóközleményében ismertetett.

A Neisseria gonorrhoeae baktériumfaj - amely a kankó (tripper) nevű nemi betegséget okozza - a húgyutak és ivarszervek, a méh és a petefészek gyulladását váltja ki. A baktérium a felszínén lévő fonálalakú fehérjék segítségével, a megfertőzés előtt lévő sejt membránjához kapcsolódik. Amint ez megtörtént, a kórokozó gyorsan megváltoztatja felszíni szerkezetét, ezáltal előzve meg, hogy a gazdaszervezet immunrendszere felismerje. A kórokozó eztán várakozik, és csak a fertőzési folyamat későbbi szakaszában lép be a célsejtbe, illetve alkalmanként a mélyebb szövetekbe is, hogy tovább szaporodhasson.

Mostanáig a kutatók annak megértésére összpontosítottak, hogy miféle trükköket alkalmaznak a kórokozók a sejtbe való bejutásra. A berlini kutatócsoport ezzel szemben azt állapította meg, hogy a baktériumok jelentős erőfeszítéseket tehetnek arra is, hogy kívül maradjanak a sejten, elkerüljék a belépést.

A gazdasejtek apró részecskék segítségével terelhetik befelé a baktériumot, ám a most felfedezett folyamatban azok sikeresen elkerülik a "befalást", amíg az hasznukra válik. A sejt felületéhez való kapcsolódást követő teljes folyamatot sikeresen írták le a kutatók.

Megállapították, hogy a baktérium olyan jelzőfehérjéket serkent, amelyek segítségével stabilabbá válik sejten kívüli létformája. A kórokozó a fehérjékkel való horgonyzás segítségével élheti túl, a sokszor cseppet sem barátságos körülményeket a célsejt környezetében.

A kutatók úgy találták, hogy az Escherichia coli bélbaktérium hasonló stratégiát alkalmaz a megfertőzésre kiszemelt sejten való időszakos kívül maradására, és feltételezésük szerint további kórokozók is így járhatnak el.

A tanulmányt a PLoS Biology című tudományos folyóiratban, kedden tette közzé a német-amerikai kutatócsoport.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az időseknél is hatásos a...

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint az időseknél is hatásos a koronavírus elleni Sinopharm-vakcina - közölte a...

Hétfőn, kedden és szerdán...

A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és...

Harc a baktériumok ellen

A baktériumok csak néhány mikrométer átmérőjű egysejtű élőlények, mégis ha a betegséget okozó fajtáik megtámadják a szervezetünket, súlyos...

Mikrobák tesznek minket emberré

A politika forradalmárai a feje tetejére állítják a világot. A tudományos forradalmárok viszont kifordítják, szó szerint, amikor a biológiai ember...

Védőoltás és fogamzásgátlás

A fertőző betegségek számos formája ellen létezik hatékony védőoltás, melyek legtöbbjét hazánkban a gyermekek az éppen aktuális oltási rend...

Hogyan védekezzünk a...

Korunk embere hajlamos azt gondolni, hogy legyőztük a káros baktériumokat az antibiotikumok sokaságával.

Magas baktériumszám a vizeletben -...

"22 éves kismama vagyok, a 33. hétben járok. Vizeletvizsgálat után orvosom felírt egy 5 napos antibiotikumos kúrát, akkor lement a baktérium szám...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.