Eltűnt a lepra Nepálból?

Szerző: MTI

A nepáli egészségügyi minisztérium bejelentése szerint, sikerült a leprás betegek számát annyira leszorítani, hogy a betegség már nem számít közegészségügyi problémának.

A nepáli kormány szerdán bejelentette, hogy sikerült kiirtani az ország területéről a leprát, amely már nem számít közegészségügyi problémának a himalájai országban. Ezt azután jelentették ki, hogy a leprás betegek aránya a népességben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányszáma alá csökkent.

A nepáli egészségügyi minisztérium bejelentése szerint sikerült a leprás betegek számát annyira leszorítani, hogy a betegség már nem számít közegészségügyi problémának.

A WHO irányszáma szerint erről akkor lehet beszélni, ha tízezer emberre kevesebb mint egy leprás jut.

Az egészségügyi minisztérium egyik tisztségviselője elmondta, hogy 2009 novemberében ez a szám 0,89-re csökkent, "figyelemreméltóként" jellemezve az elért eredményt. Szuda Sarma közölte, hogy a kormány reményei szerint öt éven belül teljesen kiirtják a betegséget, amely már szinte a világ összes többi országában a múltnak számi.

A nepáli kormány széleskörű felvilágosító kampány indított az ország vidéki területein a leprával kapcsolatban, mivel a betegség sok helyen még mindig társadalmi stigmának számít.

Sok beteg inkább nem ment orvoshoz, attól tartva, hogy közvetlen környezetük kirekeszti őket, de Sarma elmondása szerint ez a probléma lassan ugyan, de eltűnőben van.

(MTI)

Módosítva: 2010.01.20 13:47, Megjelenés: 2010.01.20 13:47
Címkék: Lepra, WHO
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Honnan érkezhet a koronavírus...

Milyen újabb kórokozók várakoznak a holnap kivágandó esőerdők mélyén vagy a trópusi állatpiacok zsúfolt zugaiban? És mit tehetünk annak...

A lepra (Hansen-betegség)

Már ősidők óta létezik, a keresztes háborúk idején a pestissel karöltve hatalmas méretekben betegített meg embereket, később a fellángolások...

Világkampány a lepra legyőzésére

A lepra elleni küzdelemben is alapvető a korai felismerés. A mielőbb induló kezelés sikere, hatékonysága, maga a gyógyulás pedig egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.