Eltűnt a lepra Nepálból?

MTI
megjelent:

A nepáli egészségügyi minisztérium bejelentése szerint, sikerült a leprás betegek számát annyira leszorítani, hogy a betegség már nem számít közegészségügyi problémának.

A nepáli kormány szerdán bejelentette, hogy sikerült kiirtani az ország területéről a leprát, amely már nem számít közegészségügyi problémának a himalájai országban. Ezt azután jelentették ki, hogy a leprás betegek aránya a népességben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányszáma alá csökkent.

A nepáli egészségügyi minisztérium bejelentése szerint sikerült a leprás betegek számát annyira leszorítani, hogy a betegség már nem számít közegészségügyi problémának.

A WHO irányszáma szerint erről akkor lehet beszélni, ha tízezer emberre kevesebb mint egy leprás jut.

Az egészségügyi minisztérium egyik tisztségviselője elmondta, hogy 2009 novemberében ez a szám 0,89-re csökkent, "figyelemreméltóként" jellemezve az elért eredményt. Szuda Sarma közölte, hogy a kormány reményei szerint öt éven belül teljesen kiirtják a betegséget, amely már szinte a világ összes többi országában a múltnak számi.

A nepáli kormány széleskörű felvilágosító kampány indított az ország vidéki területein a leprával kapcsolatban, mivel a betegség sok helyen még mindig társadalmi stigmának számít.

Sok beteg inkább nem ment orvoshoz, attól tartva, hogy közvetlen környezetük kirekeszti őket, de Sarma elmondása szerint ez a probléma lassan ugyan, de eltűnőben van.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Józsa Tamás, klinikai szakpszichológus, család- és párterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.