• A lepra

    Dr. Szimuly Sándor
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos

    Már ősidők óta létezik, a keresztes háborúk idején a pestissel karöltve hatalmas méretekben betegített meg embereket, később a fellángolások ritkábbakká váltak. A betegek megbélyegzettekké, kirekesztettekké váltak. Maga a lepra kifejezés is erősen stigmatizáló, emiatt manapság egyre több helyen Hansen-betegségként említik.

    Tudta? 
    A lepra régi nevén bélpoklosság, szerzői néven: Hansen betegség egy Európában ritka, krónikus fertőző betegség.

    Kórokozója a Mycobacterium leprae, mely a tbc kórokozójával rokon baktériumfaj. 1873-ban A. Hansen norvég orvos izolálta először. Lappangási ideje változó, hónapoktól akár tíz évig is terjedhet, amíg a tünetek megjelennek. A pontos átviteli mechanizmus nem ismert, leginkább a beteg orrváladékával, illetve sebváladékával terjesztheti a betegséget. Valószínűsíthetően már a lappangási időszak alatt is fertőz, azonban a megfertőződéshez hosszas és szoros érintkezés szükséges. Gyermekek érzékenyebbek, könnyebben kapják el a betegséget.

    Hirdetés

    A lepra típusai és tüneteik

    Kétféle típust különböztetünk meg: ismert a tuberculoid típus és a lepromatosus változat.

    A tuberculoid leprára jellemző, hogy viszonylag jóindulatú, lassan halad előre. A bőrön foltokat képez és a perifériás idegrendszert károsítja, emiatt a bőr gyakran érzéketlenné válik. Az immunrendszer relatíve jó állapotban van, a teljes gyógyuláshoz általában néhány hónapra van szükség.

    A lepromatosus lepra a bőrön, nyálkahártyán, belső szervekben granulomaszerű bőrelváltozásokat okoz, melyek szintén az idegeket is károsítják. A bőrtünetek mellett akár a szemet is érintheti, mely kezeletlen esetben vakságot okozhat. Az orrnyálkahártya érintettsége esetén a folyamat nem áll meg a nyálkahártya szintjén, hanem az orr és az orrsövény porcainak károsításával, akár a környező csontokat is érintheti, ezzel súlyos deformitásokat okozva az arcon. Általános testi és szellemi leépülés jellemző, az életkilátásokat erősen befolyásolja a krónikus sebek elfertőződése, tehát a higiénés körülmények kiemelten fontosak. 

    A lepra kezelése

    A betegség 2-10 évnyi antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. Korábban monoterápiát alkalmaztak, azonban ma már kombinációban adják az antibiotikumokat. A kór - bár Európában már szinte egyáltalán nem található meg - világszerte továbbra is milliók betegsége.  Elsősorban fejlődő országokban, illetve trópusi környezetben fordul elő, főként rossz szociális és higiénés körülmények között élők körében terjed. Romániában, Dobrudzsában még létezik egy lepraszanatórium.

    Hogyan előzhető meg?

    Megelőző lehetőségként talán a BCG oltás említhető, mivel a tbc-t okozó baktériummal rokon kórokozóról van szó, a védettség nem teljes, 20-80% között valószínűsítik. A betegség a fejlett társadalmakban már jól kordában tarható, bár a korai felismerés és a torzító bőrelváltozások, hegesedések megelőzése kulcsfontosságú, a beteg életminőségét jelentősen befolyásoló tényezők. Előrehaladott esetekben megkezdve a kezelést a beteg bár meggyógyul, akár laboratórium által igazoltan is, a torzító hegek nem tűnnek el, ezzel akár élete végéig megbélyegezve az illetőt, tehát a korai felismerés és a kezelés mihamarabbi elkezdése kiemelten fontos.

    Olvasson tovább! Világkampány a lepra legyőzésére

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Szimuly Sándor, családorvos

    Módosítva: 2020.06.11 20:35, Megjelenés: 2017.09.09 05:21
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Hat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4172 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    68 napig volt lélegeztetőgépen a koronavírusos beteg

    Ma már halott lennék, ha a Föld más részén ér utol a vírus. Az életben tartó gépemet 30 nap után biztos lekapcsolták volna - mondja a 42 éves skót pilóta, még kórházi ágyában. Stephen Cameron 68 napig volt lélegeztetőgépen. Cameront azonban nem az Egyesült Királyságban ápolták, hanem családjától, barátaitól több ezer km távolságban, Saigonban.

    Világkampány a lepra legyőzésére

    A lepra elleni küzdelemben is alapvető a korai felismerés. A mielőbb induló kezelés sikere, hatékonysága, maga a gyógyulás pedig egy gyógyszer-kombináció alkalmazásától várható, ismerték fel már két évtizede a szakértők, és jelentették be a WHO 1981-es közgyűlésén. Ennek megfelelően, 1982 óta, a terápia az igen költséges - mert akár 2-10 éven át is alkalmazandó -, antibiotikum-kombinációval zajlik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
   • Orvos válaszol
    Dr. Pék Tamás

    Dr. Pék Tamás

    infektológus szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások