• A lepra

    Dr. Szimuly Sándor
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos

    Már ősidők óta létezik, a keresztes háborúk idején a pestissel karöltve hatalmas méretekben betegített meg embereket, később a fellángolások ritkábbakká váltak. A betegek megbélyegzettekké, kirekesztettekké váltak. Maga a lepra kifejezés is erősen stigmatizáló, emiatt manapság egyre több helyen Hansen-betegségként említik.

    Tudta? 
    A lepra régi nevén bélpoklosság, szerzői néven: Hansen betegség egy Európában ritka, krónikus fertőző betegség.

    Kórokozója a Mycobacterium leprae, mely a tbc kórokozójával rokon baktériumfaj. 1873-ban A. Hansen norvég orvos izolálta először. Lappangási ideje változó, hónapoktól akár tíz évig is terjedhet, amíg a tünetek megjelennek. A pontos átviteli mechanizmus nem ismert, leginkább a beteg orrváladékával, illetve sebváladékával terjesztheti a betegséget. Valószínűsíthetően már a lappangási időszak alatt is fertőz, azonban a megfertőződéshez hosszas és szoros érintkezés szükséges. Gyermekek érzékenyebbek, könnyebben kapják el a betegséget.

    Hirdetés

    A lepra típusai és tüneteik

    Kétféle típust különböztetünk meg: ismert a tuberculoid típus és a lepromatosus változat.

    A tuberculoid leprára jellemző, hogy viszonylag jóindulatú, lassan halad előre. A bőrön foltokat képez és a perifériás idegrendszert károsítja, emiatt a bőr gyakran érzéketlenné válik. Az immunrendszer relatíve jó állapotban van, a teljes gyógyuláshoz általában néhány hónapra van szükség.

    A lepromatosus lepra a bőrön, nyálkahártyán, belső szervekben granulomaszerű bőrelváltozásokat okoz, melyek szintén az idegeket is károsítják. A bőrtünetek mellett akár a szemet is érintheti, mely kezeletlen esetben vakságot okozhat. Az orrnyálkahártya érintettsége esetén a folyamat nem áll meg a nyálkahártya szintjén, hanem az orr és az orrsövény porcainak károsításával, akár a környező csontokat is érintheti, ezzel súlyos deformitásokat okozva az arcon. Általános testi és szellemi leépülés jellemző, az életkilátásokat erősen befolyásolja a krónikus sebek elfertőződése, tehát a higiénés körülmények kiemelten fontosak. 

    A lepra kezelése

    A betegség 2-10 évnyi antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. Korábban monoterápiát alkalmaztak, azonban ma már kombinációban adják az antibiotikumokat. A kór - bár Európában már szinte egyáltalán nem található meg - világszerte továbbra is milliók betegsége.  Elsősorban fejlődő országokban, illetve trópusi környezetben fordul elő, főként rossz szociális és higiénés körülmények között élők körében terjed. Romániában, Dobrudzsában még létezik egy lepraszanatórium.

    Hogyan előzhető meg?

    Megelőző lehetőségként talán a BCG oltás említhető, mivel a tbc-t okozó baktériummal rokon kórokozóról van szó, a védettség nem teljes, 20-80% között valószínűsítik. A betegség a fejlett társadalmakban már jól kordában tarható, bár a korai felismerés és a torzító bőrelváltozások, hegesedések megelőzése kulcsfontosságú, a beteg életminőségét jelentősen befolyásoló tényezők. Előrehaladott esetekben megkezdve a kezelést a beteg bár meggyógyul, akár laboratórium által igazoltan is, a torzító hegek nem tűnnek el, ezzel akár élete végéig megbélyegezve az illetőt, tehát a korai felismerés és a kezelés mihamarabbi elkezdése kiemelten fontos.

    Olvasson tovább! Világkampány a lepra legyőzésére

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Szimuly Sándor, családorvos

    Módosítva: 2020.06.11 20:35, Megjelenés: 2017.09.09 05:21
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Koronavírus - Szlávik: a védekezés alapvető eleme a maszk használata

    A koronavírus-járvány második hullámában folyamatosan emelkedik a fertőzöttek életkora, így várhatóan sajnos még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton a közmédiának.

    Az előzetes eredmények biztonságosnak mutatják a COVID-19 elleni kínai védőoltást

    A teljes inaktivált SARS-CoV-2 vírust tartalmazó kínai vakcinajelölt biztonságos, és képes ellenanyagválaszt kiváltani - derül ki egy kis csoporton végzett, korai fázisú, randomizált klinikai vizsgálatból. Az eredményről október 15-én számolt be a fertőző betegségekkel foglalkozó Lancet kiadvány (The Lancet Infectious Diseases).

    Világkampány a lepra legyőzésére

    A lepra elleni küzdelemben is alapvető a korai felismerés. A mielőbb induló kezelés sikere, hatékonysága, maga a gyógyulás pedig egy gyógyszer-kombináció alkalmazásától várható, ismerték fel már két évtizede a szakértők, és jelentették be a WHO 1981-es közgyűlésén. Ennek megfelelően, 1982 óta, a terápia az igen költséges - mert akár 2-10 éven át is alkalmazandó -, antibiotikum-kombinációval zajlik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
    Dr. Pék Tamás

    Dr. Pék Tamás

    infektológus szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások