Vizeletből is kimutatható a chlamydia

MTI
megjelent:

Egy vizeletből végezhető gyorsteszt, 84 százalékban azonosította férfiaknál a chlamydiafertőzést - közölték brit kutatók.

Az 1200 férfi részvételével elvégzett vizsgálatot a British Medical Journal című szakfolyóiratban kedden megjelent tanulmányban ismerteti Helen Lee, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

A chlamydia fertőzés jellemző tünetei és veszélyei

A chlamydia fertőzés gyors terjedésének egyik oka az, hogy a betegség sokaknál nem okoz panaszt.
A Chlamydia-fertőzés jellemző tünetei és veszélyei

"Az új teszt pontos és gyors, így lehetővé teszi, hogy a férfiaknál a fertőzést ambuláns módon megállapítsák és kezeljék is" - mondta el Lee, az eljárás vezető fejlesztője.

A szexuális úton átadható fertőzések közül a Chlamydia trachomatis nevű baktérium fertőzése a leggyakoribb a nők körében.

A fertőzés az esetek 70 százalékában nem okoz tüneteket, ám gyulladáshoz, méhen kívüli terhességhez és terméketlenséghez vezethet.

Hatásos az antibiotikumkezelés

A felismert chlamydiafertőzés azonban eredményesen kezelhető antibiotikumokkal. A férfiak chlamydiafertőzését eddig a húgycsőből vett kenetből állapították meg, s a módszer nem csupán kényelmetlen, de pontatlan is.

A hüvely egészsége

A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása. A leggyakoribb hüvelyfertőzésekről

Lee szerint a rendelkezésre álló többi, kevésbé kellemetlen vizsgálati módszer pedig túl drága.

Az újonnan kifejlesztett, vizeletből végezhető gyorsteszt használatával, csökkenthetik a fel nem ismert fertőzések arányát a férfiaknál, ezáltal a nők között is kevesebb lehet a fertőzés.

Lee elmondta, hogy a teszt Franciaországban már megkapta a forgalomba hozatalához szükséges engedélyt, és hamarosan hozzáférhető lesz Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, valamint további néhány európai országban is.

(MTI)

Cikkajánló

A Chlamydia-fertőzés

Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Chlamydia
A Chlamydia-fertőzés napjaink leggyakoribb nemi úton terjedő betegsége. A bakteriális fertőzés elsősorban nőknél okoz súlyos következményeket. Okozhat méhszájgyulladást, petevezeták-gyulladást, de igazi veszélyét az jelenti, hogy akár tünetmentes esetben is vezethet meddőséghez.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.