Piros folt a lábamon, Lyme kóros lennék?

WEBBeteg
megjelent:

A Lyme-kórral kapcsolatos problémám van. Egy kullancsot szedtek ki a lábamból, a lábamon egy hónap múlva jelentkezett a piros folt, valamint furcsa idegesség is úrrá lett rajtam. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Szakértő!

Felkerestem a Bőrgyógyászt aki elküldött vérvételre, valamint felírt Doxycyclin III. 2*1 szemet. A felírt gyógyszer csak két hétre volt elegendő. Visszajött az eredmény: Borrelia IgG – pozitív, Borrelia IgM – Negatív. Újabb vérvizsgálat következett aminek ugyanez lett az eredménye.
Azóta is különböző tüneteim vannak: fáradékonyság, idegesség, izzadékonyság, feledékenység. A bőrgyógyászom azt mondta, hogy én csak bebeszélem magamnak a tüneteket, mert megkaptam az alapkezelést, és ezzel a betegséggel együtt kell élni.
Az Interneten azt olvastam, hogy 4-6 hétig kell szedni a gyógyszert, és nem értem, hogy nekem miért csak két hétig kellett szedni. Ön szerint van-e értelme most folytatni a gyógyszeres kezelést, és megelőzhetem-e valahogy a későbbi ízületi problémák kialakulását. A gyermek vállalást mennyiben fogja ez a kór befolyásolni. Egy elkeseredett Lyme-kóros!

Tisztelt Kérdező!

Ha az említett kullancscsípés okozta a bőrtünetet és az Lyme-kór, akkor a csípés után egy hónappal az IgM-nek pozitívnak kellett volna lenni, különösen a második vérvételnél. Az IgG pozitivitás annyit jelent, hogy valamikor (talán sokkal korábban) találkozott a kórokozóval, azonban a jelen tünetek vonatkozásában nem informatív.

A Borrelia laborvizsgálata nem egyszerű, a rutin diagnosztikában használt tesztek nem mindig megbízhatóak. A Borrelia baktérium, sokkal bonyolultabb élőlény, mint egy vírus, emiatt - mint a baktériumok esetében általában - a szerológiai vizsgálat és az eredmény értelmezése is bonyolult lehet.

A bizonytalan eseteknél - mint az öné is - célszerű a témában elmélyült, specializált laboratóriumi háttérrel rendelkező szakértőt felkeresni: hazánkban Lakos András professzor urat.

Szerintem ez a módja annak, hogy az Ön tüneteinek a Lyme-kórral való összefüggését igazolják vagy kizárják és szükség esetén megfelelő kezelésben részesüljön. Zajló fertőzés hátrányosan befolyásolhatja a terhességet, előbb mindenképp végére kellene járni a dolognak.

(WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus)

Cikkajánló

A Lyme-kór

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Lyme-kór
A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.