Majomhimlő: újabb hét embernél igazolták a fertőzést

MTI
megjelent:

Újabb hét embernél igazolták a majomhimlőfertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) veszélyes kórokozókkal foglalkozó laboratóriumában; ezzel 19-re nőtt az igazolt majomhimlő fertőzöttek száma Magyarországon.

A fertőzöttek 29-41 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él - írták. A közlemény szerint a betegek enyhe tünetekkel otthonukban tartózkodnak, elkülönítve. Kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel.

A területileg illetékes járványügyi hatóság a járványügyi vizsgálatokat megkezdte, a kontaktkutatás jelenleg folyamatban van.

Az NNK ismertetése szerint a vírus lappangási ideje általában 6-13 nap, de akár 5-21 nap is lehet. A betegség általános, nem specifikus tünetekkel, például lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

A kiütések a legtöbb esetben először az arcon, majd leggyakrabban a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is - írták. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki a fenti tüneteket észleli magán, mielőbb keresse fel orvosát.

Tovább Majomhimlő kérdések és válaszok: veszélyesség, terjedés, tünetek

(MTI)

Frissítve: 2022.06.30. 10:23, Megjelent: 2022.06.30. 10:23
Címkék: Majomhimlő téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.