A tej- és vöröshús-imádók érzékenyebbek az E. colira

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító
Megjelent: 2008.11.22

Ausztrál kutatók szerint a vöröshús- és tejimádók sokkal érzékenyebbek az Escherichia coli (E. coli) baktériumra, amely komoly hasmenést, súlyos esetben akár halált is okozhat.

A Nature magazinban közölt cikk szerint a vöröshús és a tehéntej olyan cukormolekulákat tartalmaznak (Neu5Gc), melyek felhalmozódnak a belek és véredények belső falán, és vonzzák a Shiga toxigenic E. coli baktérium által termelt méreganyagokat.

Emberi belek és veseszövetek vizsgálata során azt tapasztalták, hogy az E. coliból származó méreganyagok csak azokhoz a szövetekhez kötődnek, melyekben megtalálható ez a cukormolekula.

A méreganyagok cukor nélkül nem tudnak a szövetekhez kapcsolódni, de amennyiben a sejtekben cukor található, sokkal nagyobb a méreganyagok sejtekhez való kötődése, illetve a fertőződésre való hajlam."- mondta Travis Beddoe, a kutatócsoport egyik tagja a Reuters Healthnek.

A cukor az emésztőrendszer bármely részén megtapadhat, ám leginkább a gyomorban és vesékben koncentrálódik, néha akár napokra is. Amennyiben tejet iszunk, vagy sok vöröshúst fogyasztunk, azzal újratöltjük a sejtek cukorszintjét. Míg a tehéntejben és vörös húsokban nagymértékben megtalálható a Neu5Gc, szinte teljesen hiányzik a halakból és a szárnyasokból.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Reutershealth)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hajhullás Hajhullás

Mikor beszélünk diffúz hajhullásról? Mi okozhatja ezt a hajhullást?

Lassítható az öregedés? Lassítható az öregedés?

A NAD+-szint csökkenése felgyorsíthatja az öregedést. (x)

Újabb két embernél igazolták a...

További két embernél igazoltak majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában a múlt héten, ezzel 77-re nőtt a...

A humán parainfluenzavírus (HPIV)...

Milyen típusai vannak a humán parainfluenzavírusoknak? Milyen betegségeket és tüneteket okozhatnak?

Gyomorpanaszok - Milyen betegségekre...

Élete folyamán mindenki tapasztal enyhébb vagy erősebb, rövid vagy tartós felhasi, illetve gyomorpanaszt. Ennek oka leggyakrabban átmeneti gyomorhurut...

A Streptococcusok okozta fertőzések

A Streptococcusok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Az A-csoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus...

Emésztőrendszeri problémák - Az...

Átélték már, hogy vizsga vagy állásinterjú előtt alig megy le néhány falat reggelire? Vagy amikor nehéz kilépni a lakásból a hirtelen támadó...

Hogyan működik a vékonybél?

Cikkünkben a vékonybél felépítéséről, szerepéről, feladatáról és működéséről olvashat.

Időskori változások az...

A gasztrointesztinális rendszer működésének korfüggő változásai alapvetően a keringés - következményesen a szekréció és abszorpció, vagyis a...

Antibiotikumok mellékhatásai

Az antibiotikumoknak köszönhetően számos fertőző betegség vált könnyen kezelhetővé az elmúlt évszázadban, azonban mint minden gyógyszernek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.