• A tej- és vöröshús-imádók érzékenyebbek az E. colira

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

        Ausztrál kutatók szerint a vöröshús- és tejimádók sokkal érzékenyebbek az Escherichia coli (E. coli) baktériumra, amely komoly hasmenést, súlyos esetben akár halált is okozhat.

        A Nature magazinban közölt cikk szerint a vöröshús és a tehéntej olyan cukormolekulákat tartalmaznak (Neu5Gc), melyek felhalmozódnak a belek és véredények belső falán, és vonzzák a Shiga toxigenic E. coli baktérium által termelt méreganyagokat.

        Emberi belek és veseszövetek vizsgálata során azt tapasztalták, hogy az E. coliból származó méreganyagok csak azokhoz a szövetekhez kötődnek, melyekben megtalálható ez a cukormolekula.

        Hirdetés

        A méreganyagok cukor nélkül nem tudnak a szövetekhez kapcsolódni, de amennyiben a sejtekben cukor található, sokkal nagyobb a méreganyagok sejtekhez való kötődése, illetve a fertőződésre való hajlam."- mondta Travis Beddoe, a kutatócsoport egyik tagja a Reuters Healthnek.

        A cukor az emésztőrendszer bármely részén megtapadhat, ám leginkább a gyomorban és vesékben koncentrálódik, néha akár napokra is. Amennyiben tejet iszunk, vagy sok vöröshúst fogyasztunk, azzal újratöltjük a sejtek cukorszintjét. Míg a tehéntejben és vörös húsokban nagymértékben megtalálható a Neu5Gc, szinte teljesen hiányzik a halakból és a szárnyasokból.
         

        (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Reutershealth)
        Módosítva: 2008.11.22 15:10, Megjelenés: 2008.11.22 15:10
      • Cikkajánló

        Inkontinencia

        Inkontinencia

        Cs. K., fordító

        Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

        Allergiás?

        Allergiás?

        Szponzorált tartalom

        Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

        Stressz és emésztőrendszer

        Sokszor halljuk a betegektől: Mostanában nagyon stresszes vagyok, biztosan ezért vannak panaszaim... - Valóban, feszült élethelyzetekben gyakran tapasztaljuk refluxbetegség, irritábilis bél szindróma, fekélybetegség, gyulladásos bélbetegség megjelenését vagy kiújulását.

        3713 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

        Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3713 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 idős krónikus beteg.

        Hogyan állunk most májusban a COVID-19 terápiájával?

        Még mindig folyamatosan nő világszerte a koronavírus okozta igazolt megbetegedések száma, jelenleg 4,9 millió embernél igazolták a fertőzést. A kezdetektől gyors ütemben elindult a vírus elleni terápiák, illetve megelőzésre alkalmas védőoltások fejlesztése és tesztelése.

        Fej vagy has? Funkcionális emésztőszervi betegek komplex kezelése

        Hogyan történik a funkcionális emésztőszervi betegek kezelése komplex orvosi-pszichológiai módszerrel?

        Emésztőrendszeri problémák - Az étkezés és a lelkiállapot hatása

        Átélték már, hogy vizsga vagy állásinterjú előtt alig megy le néhány falat reggelire? Vagy amikor nehéz kilépni a lakásból a hirtelen támadó hasmenés miatt, ami a ránk váró stresszhelyzetek előtt váratlanul jelentkezik? És azt a jól ismert süllyedésérzetet gyomortájon, amit egy rossz hír hallatán érzünk?

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.