Moderna mint ráerősítő vakcina - Erőteljesebb mellékhatásról számolt be egy résztvevő

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az Egyesült Államokban zajló vizsgálatban a kutatók Moderna oltással emlékeztetik a résztvevők szervezetét a meglévő immunológiai védettségre. Az egyik alany e harmadik kör után mutatkozó tüneteit úgy jellemezte, hogy a mostani mellékhatások kicsit súlyosabbak voltak, mint amilyeneket a korábbi két alkalommal tapasztalt.

A tudományos próba résztvevői, függetlenül attól, hogy náluk korábban két dózisú mRNS (Pfizer-BioNTech vagy Moderna), esetleg adenovírus (J&J) vakcina volt-e az oltóanyag, ezúttal Moderna vakcinát kapnak. A beoltottak között volt dr. Joseph Hyser virológus (Baylor College of Medicine) is, aki ezt a Moderna emlékeztetőt a második Pfizer dózisához hasonlítva, annál kissé erőteljesebb mellékhatásúnak mondja.

Dr. Hyser január végétől számítja magát teljesen beoltottnak. Bár nem gondolja, hogy a Pfizer vakcina nyújtotta COVID-19 elleni védelme azóta elhalványodott, gyengült volna, mégis, amikor arról értesítették nemrégiben, hogy fölvehetne egy Moderna ráerősítő oltást, habozás nélkül igent mondott. Harmadik oltásáról büszkén mondja családjának, barátainak, hogy ezzel az elsők között vesz részt az úttörő amerikai „vegyítő” vizsgálatban.

Biztonságos a Moderna, a Pfizer illetve a J&J vakcinák vegyítése?

A mostani, a nemzeti egészségintézet (National Institutes of Health) finanszírozásában zajló vizsgálat azt fogja értékelni, hogy a különféle koronavírus elleni emlékeztető oltások, minden életkorban biztonságosak és hatékonyak-e a felnőttek számára.

E pillanatban csak egyetlen dózis Moderna vakcinával zajlik a próba, teljesen függetlenül attól, hogy a résztvevők korábbi oltása az USA-ban engedélyezett három (Moderna, Pfizer, J&J) vakcina közül melyikkel történt. A másféle kombinációkra, illetve arra, hogy milyen sorrendben kövessék ezek egymást, később terjesztik ki a vizsgálatot. A résztvevőktől rutinszerűen vesznek majd vérmintákat. Dr. Hysernél már megtörtént az első, a teszt-eredményekre azonban még akár hónapokat kell várni.

A nagy kérdés ebben a próbában az, hogy mindazon embereknél az immunrendszer „emlékeztetése”, akik eredetileg a J&J egy-dózisú adenovírus vakcináját kapták, a Moderna mRNS oltása hasonló eredményt hoz-e. (A J&J vakcina a klinikai vizsgálatokban nem mutatott az enyhe illetve közepes betegséggel szembeni védelemben olyan hatékonyságot, mint amilyet a Pfizer és a Moderna mutatott két dózis felvétele esetén.) „Ez vajon azért van-e így, mert az oltóanyag szerkezetéből ez következik, vagy abból a tényből ered, hogy csak egy dózisból áll? Erre még nem ismerjük a választ” – mondja a kutatást vezető dr. Robert Atmar (Vaccine Reasearch Center, Baylor).

Hidegrázás, fájdalmak és ibuprofen

A Moderna után dr. Hyser mellékhatásai kissé intenzívebbek voltak, majd a láz- és gyulladáscsökkentő gyógyszer bevétele, s egy napos pihenés után tünetei tompultak, elmúltak. „A Pfizer esetén volt egy kis hidegrázásom, izomfájdalmam, de semmi olyat nem éreztem, ami akadályozott volna a normál napi rutinom végzésében” – emlékezett vissza, hogy januárban, a második dózis után végezte a munkáját, elment bevásárolni, főzött is.

Az emlékeztető oltással kicsit kellemetlenebb volt minden. Másnap reggel úgy ébredtem, mintha durván meghajtottam volna magam az edzésen. Rázott a hideg, a karom úgy fájt, mintha hatalmas ütést mértek volna a vállamra.” A gyógyszer viszont enyhíteni tudta fájdalmait, majd a következő napon minden visszatért a régi kerékvágásba.

Tudósként, ebben a helyzetben, amikor a koronavírus olyan drámai hatással van az egész világra, „nagyon is lelkesítő az a tudat, hogy továbbra is folynak a klinikai vizsgálatok, és a szakemberek felteszik a második, harmadik körre – az emlékeztető oltásokra – vonatkozó fontos kérdéseket is” – ismertette tapasztalatait és véleményét dr. Joseph Hyser, a Baylor orvosi egyetem (College of Medicine) virológiai szakértője.

Lásd még Milyen vakcina-mellékhatásra számítson a 20-as, 30-as korosztály?

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: A man who boosted his Pfizer COVID-19 vaccine... (Insider)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.