A Pfizer-BioNTech-vakcina a brazil mutáció ellen is hatásos laboratóriumi vizsgálatok szerint

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Laboratóriumi vizsgálatok szerint a Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni vakcinája fertőzőképtelenné teszi a brazil vírusvariánst.

A Brazíliában gyorsan terjedő variánssal szembeni eredményes vakcinavédelemről szóló tanulmány jelent meg a napokban a New England Journal of Medicine című tudományos szaklapban. Az ismertetett vizsgálatot a Texasi Egyetem orvoskarának tudósai végezték. A próba során a vakcinázott egyénektől vett vérben lévő ellenanyag semlegesítette a vírusnak azt a manipulált (mesterségesen szerkesztett) változatát, amelyben ugyanazok a mutációk voltak jelen, amiket az először Brazíliában azonosított, nagyon erősen fertőző P.1-nek a tüskefehérjéjét kódoló gének hordoztak.

A vakcina brazil vírusvariánst semlegesítő hatása (képessége) nagyjából megegyezett azzal, állítják a tudósok, mint amit a vírus előző, kevésbé fertőző változatával szemben fejtett ki.

A fehérjetüske, amit a vírus az emberi sejtbe való bejutáshoz használ, sok COVID-19 elleni védőoltás elsődleges célpontja, alapvetően ez áll a tudományos érdeklődés előterében, s erre irányítják a ’támadást’.

A korábban publikált tanulmányok szerint a Pfizer szakértői úgy találják, hogy vakcinájuk semlegesítőképessége hatékony, eredményes több fertőzőképesebb variánssal szemben is, így az elsőként az Egyesült Királyságban azonosított és a Dél-Afrikában talált vírusváltozatokkal szemben is – bár ez utóbbi esetében kevesebb lehet a vakcina által kiváltott ellenanyag mennyisége. Azonban a cégnél mégis úgy vélik, hogy a jelenlegi vakcina igen nagy valószínűséggel védelmet nyújt a dél-afrikai variánssal szemben (is). A gyógyszergyártónál dolgozó tudósok azt tervezik, hogy egy harmadik megerősítő dózis tesztelésébe fognak, illetve kifejlesztik vakcinájuk kifejezetten adott variáns ellen hatásos verzióját, miközben próbálják jobban megérteni az immunválaszt.

Tovább

WEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Pfizer/BioNTech COVID-19 vaccine neutralizes Brazil variant in lab study (finance.yahoo.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

A vérrögképződés rizikóiról...

Az elmúlt napokban újabb és újabb cikkek láttak napvilágot az AstraZeneca-oltás - hivatalos nevén Vaxzevria - és a trombózis kialakulásának a...

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Milyen ütemben alakul ki a COVID-19...

A Magyarországon jelenleg elérhető valamennyi COVID-19 elleni vakcina hatásossága meghaladja az előírt 50 százalékot, így hatásosnak mondható. De...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.