COVID-19 - Vizsgálni fogják egy influenza és Parkinson-kór elleni szer alkalmazását

Szerző: MTI

Vizsgálni fogják a vírusbetegségekre és a Parkinson-kórra használt szer, az amantadin alkalmazását a COVID-19 gyógyításában a kelet-lengyelországi Lublin városában működő klinikai kórházban, valamint hat más lengyel gyógyintézményben - közölte csütörtökön a lengyel sajtó.

A lublini kórház szóvivője csütörtökön elmondta: az állami orvostudományi kutatóügynökséggel (ABM) kötött szerződés értelmében 6,5 millió zlotyt (515,2 millió forint) érő támogatást kaptak az amantadin gyógyító hatásának kutatására a COVID-19 kór kezelése során.

A lublini klinika által irányított projektben részt vesz további hat lengyelországi gyógyintézmény, köztük a varsói belügyminisztériumi kórház is.

Kezdetben kétszáz, a SARS-CoV-2-fertőzés tünteteit mutató, de légzési panaszoktól mentes páciensen vizsgálják a gyógyszert, a terápia hatékonyságáról két héten belül várhatók az első eredmények. Ezt követően a vizsgált csoport bővítése lehetséges.

A lublini klinikai kórház tavaly tavasszal kérvényezte a projekt támogatását, azóta egyes lengyelországi orvosok a súlyos légzési elégtelenség megakadályozásában nagyon hatékonynak minősítették a saját praxisukban már alkalmazott módszert.

A lublini kórház csütörtöki közleménye szerint azon betegek közül, akiknél múlt tavasz óta amantadint alkalmaztak, egyiknél sem fejlődtek ki a COVID-19 betegség súlyos tünetei.

A kutatásban azt is vizsgálják, hogy az amantadin hogyan alkalmazható a COVID-19 esetleges neurológiai szövődményeinek kezelésében.

(MTI)

Ajánlott cikkek - A COVID-19

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Mit mutat a koronavírus teszt az...

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e...

A COVID-19 szívet érintő...

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.