A zárt intézetekben élők reménysége az AstraZeneca vakcinája

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Az Egyesült Királyságban az AstraZeneca COVID-19 elleni vakcinájának segítségével be fogják tudni oltani az idősotthonok minden lakóját. A más nyugati államokban még nem engedélyezett oltóanyagot egyszerűbb tárolni, szállítani és beadni mindazoknak, akik otthonukat nem tudják elhagyni, hogy maguk jussanak el az oltóhelyekre.

A koronavírus végigsöpört a brit ápolási otthonokon, akárcsak az amerikaiakon, tízezrével szedve a halálos áldozatokat. Az Egyesült Királyságban (UK) abban reménykednek, visszavonulhat az áradat a hazailag kifejlesztett, otthon gyártott vakcinának köszönhetően, ami a nyugati világban egyelőre még jóváhagyásra vár.

A leginkább kockázattal élők csoportjába az Egyesült Királyságban több mint 4 millióan tartoznak – ez a felnőtt lakosság csaknem 8%-a –, ennyi brit lakos már megkapta a védőoltás legalább első dózisát. Közöttük van a leginkább sérülékenyek csoportjának nagyobb fele, vagyis ápolási otthonokban élő 300 ezernyi idős ember, akik nem tudnának maguktól eljutni oltóközpontba, mert nem képesek mozogni, utazni. Az ő elérésükben kulcselem a hazai fejlesztésű Oxford-AstraZeneca-vakcinával felszerelkezett, mozgó oltócsoportok létezése. A háziorvosok hálózata segíti őket a sportközpontokban, szállodákban, katedrálisokban felállított oltóhelyeken. Ez az oltási kampány segíti az országot abban, hogy elérhesse a kitűzött célt, hogy február közepéig beoltják a 15 milliónyi leginkább kiszolgáltatott polgárt.

A kormányzat szerint az AstraZeneca-vakcina, amit Indiában, Marokkóban, Latin-Amerika néhány országában alkalmaznak már, új lehetőséget nyújt a távoli, kis létszámú idősotthonok lakóinak elérésében. Orvosok elmondása szerint ezt a védőoltást sokkal hatékonyabban lehet eljuttatni a helyszínre, mivel ezt nem kell hígítani, továbbá a szer beadása után nincs arra szükség, hogy a vakcináltat szorosan figyeljék azt felügyelve, nem alakul-e ki nála anafilaxiás sokk. Mindkét említett lépés – amire szükség van az Egyesült Királyságban elérhető másik oltás, a Pfizer-BioNTech-vakcina esetén – nagyon időigényes procedúra.

Az AstraZeneca-vakcinát 6 hónapon át lehet normális hűtőszekrény hőfokán (2-8 Celsius-fokon) tárolni, ami azt jelenti, hogy akár többször, kisebb tételekben is lehet mozgatni. Ezzel szemben az USA-ban és Európában engedélyezett másik (a Pfizer) oltóanyag nagy tételű kiszerelésben érkezik, és mínusz 70 Celsius-fokon kell tárolni, kiolvasztás után pedig 3 és fél napon belül fel kell használni. „Az AstraZeneca-vakcinát sokkal egyszerűbb magammal vinni, házról házra haladva az oltóanyaggal. Én például biciklin jártam be a körzetemet” – mondta egy oxfordi háziorvos, Helen Salisbury, aki több, lakásához kötött idős páciensének adta be már január 15-én az AstraZeneca-vakcinát. Ez a könnyen kezelhetősége ad magyarázatot arra, hogy miért részesítik előnyben ezt az idősotthonok lakóinak ellátásában – fogalmazta meg az a levél is, amit a kormányzat, az egészségügyi hatóság küldött január 13-án az összes angliai családorvosnak. Ebben az értesítésben készpénzes ösztönzést is felajánlottak az orvosok számára, az esetre, ha beadják a lakosoknak az első dózist.

Az AstraZeneca-vakcina elérhetősége (azaz január eleje) előtt csak az 50 ágyasnál nagyobb idősotthonokban lehetett hatékony a Pfizer-vakcinával való ellátás – a kormányzat oltásszervezési, beadási tervezete szerint, még azután is, hogy megkapták arra az engedélyt, hogy megbontsák a 975 dózist tartalmazó dobozokat, és az adagokat rendezzék el kisebb, 75 adagos tálcákra.

Ennek a könnyítő engedélynek nyomán most a kisebb, az akár 25-nél kevesebb lakóval üzemelő otthonokban is hozzájutnak az oltáshoz.

Felmérések szerint egy-egy idősotthonban akár csak 20 személy beoltásával életeket lehet megmenteni. Ezzel áll szemben az a sokszorosan nagyobb szám, hogy a szabadon mozgók közösségében élő 70 év felettiek esetén legalább 600 ember beoltása kell ahhoz, hogy a védettség életmentő lehessen – mondta a napokban dr. Gregor Smith, Skócia tisztifőorvosa (Chief Medical Officer) tanulmányok adataira hivatkozva. Amennyiben az idősotthonok lakóit részesítjük előnyben az oltási kampányban, „ez a hatékonyan, jól eltöltött időbefektetés” – mondta dr. Smith. Egy demenseket gondozó – London közelében lévő – otthon (Langley Haven Dementia Care Home) vezetője, Uddhav Bhatta az első Pfizer-vakcina-dózist még december közepén, a másodikat múlt héten kapta meg, de a bennlakóknak január közepéig kellett várni az oltásukra, ami már AstraZeneca volt. „Nehéz lett volna eljutni idáig is a Pfizer-vakcinával” – magyarázták el neki az orvosok. Egyetlen dolgot éreznek e pillanatban aggályosnak: azt, ha esetleg hiány lesz mindkét típusból. E téren az AstraZeneca van hátrányban.

A Pfizer-vakcinánál alkalmazott új genetikai alapú technológiával szemben, valamint az Egyesült Királyságban már engedélyezett (de tavaszig még nem elérhető) Moderna-oltóanyaggal szemben, az AstraZeneca hagyományos vakcinagyártási metódusra épít. Vektorként adenovírust tartalmaz. Ez teszi jóval lassabbá az előállítási folyamatot az mRNS-vakcina előállításához képest, még ha egyszerűbb is később alkalmazni. A Moderna vakcinájának szállítási, tárolási követelményei kevésbé szigorúak, mint a Pfizer-BioNTech-éi, de még mindig sokkal több megszorítást tartalmaznak, mint az AstraZeneca-éi – a Moderna-vakcinát mínusz 4 Fahrenheit-fokon kell tárolni, illetve maximum 30 napig lehet hűtőszekrényben eltartani, miután a mélyhűtésből kiolvasztották.

Az AstraZeneca-vakcina január 4. óta érhető el az Egyesült Királyságban, és a cég 13-áig már 1,1 millió dózist osztott szét az országban. Tervek szerint hetente 2 millió dózissal számolnak a közeli jövőtől kezdődően, és ez év végéig 100 millió adagot terítenek. A kormány úgy véli, egy ilyen mennyiség beadásához adott a szükséges infrastruktúra és a személyzet. „A beoltási ütem (verseny) terén egyedül a vakcinaellátás lehet a határt szabó, a korlátozó tényező”.

Az AstraZeneca szerint a vakcina gyártásának 3-4 hónapos menetében bizonyos lépéseket nem lehet felgyorsítani. 58-60 napba telik előállítani azt a sejttenyészetet, amely a vírusnak közegként szolgál a replikációjához, és azután további 28 napba telik legyártani a vakcinát egy töltés és lezárás (’fill-and-finish’) néven futó folyamatban, mielőtt összeállítják a tételeket, majd csomagolják. Az egész eljárás menetében körülbelül 60 (gyári) minőségi ellenőrzést hajtanak végre, és minden tételt külön is ellenőriz az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságának képviselője, mielőtt engedélyezi a klinikai használatba vételt.

Ezen a ponton van az mRNS-technológián alapuló új (Pfizer és Moderna) vakcinák előnye. Előállítási folyamatuk sokkal gyorsabb. Mintegy 2 órát vesz igénybe mRNS-t előállítani. Ezt tisztítani, formulázni kell, majd lipid nanorészecskékbe csomagolni – ezután következik a fiolákba helyezés és a tesztelés.

„Mindent összeadva, az mRNS-hatóanyagnak, az aktív alkotórésznek az elkészítése körülbelül 2 napot vesz igénybe. Az ezt követő minőségi ellenőrzés pedig mintegy 2 hétbe telik” – magyarázza Kis Zoltán, a Jövő Vakcináit Gyártó Kutatóműhely (Future Vaccine Manufacturing Research Hub, Imperial College London) tudományos munkatársa.

A brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock hétfői (jan. 18.) bejelentése szerint a kormányzat a célhoz vezető út felét megtette, nevezetesen, hogy az Angliában található több mint 10 ezer idősotthon valamennyi lakója számára biztosítsa, beadja a vakcina első dózisát január végéig. Skóciában az ápolási otthonokban élők több mint 80%-a és az őket gondozók 55%-a megkapta az első dózist, Nicola Sturgeon, skót miniszterelnök(nő) közlése szerint.

Az idősotthonok azonban még nincsenek túl a nehezén. A COVID-19 okozta halálozás a bennlakók körében Angliában 2020. végén, majd 2021. elején újra növekedni kezdett. Ezt megelőzően nyáron és ősszel volt egy viszonylag csendes periódus, kevesebb veszteséggel.

Az említett 30-személyes Langley Haven otthon 5 lakója lett a COVID-19 áldozata áprilisban, a pandémia első hulláma során. Az elmúlt hétig nem fordult elő újabb eset, azonban öt gondozottnak és egy ápolónak lett pozitív a vírustesztje a napokban, mondta az otthon vezetője. „Nagy megkönnyebbülés a vakcina közelsége, de egyelőre még nem tudjuk, hogy vajon mennyire maradnak fertőzőképesek azok, akik megkapták az oltást. Egyszóval nagyon körültekintően kell eljárnunk, élnünk.”

A vakcinapróbák nem állapították meg egyértelműen, hogy a COVID-19 elleni immunizáció hatására az egyének – akik az oltást követő immunizáció kialakulása után kapcsolatba kerülnek a vírussal – nem terjesztik a betegséget okozó vírust. Jelenleg is folyamatosan tanulmányozzák a tudósok, hogy az elmúlt hetekben beoltottak esetében a vakcina megakadályozza-e az átvitelt.

Az elmúlt héten COVID-19-fellángolás történt abban a skóciai idősek otthonában, ahol még decemberben először kapták meg a bennlakók a Pfizer-vakcinát. „Sokakban él az a hiedelem, hogy a vakcina szuperembert csinál a beoltottból. Mi elsősorban abban bízunk, hogy az idő múlásával a beoltottak révén lesz olyan bázis a népességben, aminek a hatására egyre ritkábban fordul majd elő a megbetegedés” – mondta Donald Macaskill, a skót idősotthonokat felügyelő ernyőszervezet vezetője.

Tovább

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Oxford-AstraZeneca’s Covid-19 Vaccine Helps U.K. Lead Race to Reach Nursing Homes (wsj.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Hogyan vált egy kulturális örökség függőséggé? (x)

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Mit mutat a koronavírus teszt az...

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e...

A COVID-19 szívet érintő...

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.