Már közel két és félezer egészségügyi dolgozó kapta meg a védőoltást

Szerző: koronavirus.gov.hu/MTI

Az elmúlt három nap alatt három budapesti és két vidéki helyszínen 2461 egészségügyi dolgozó kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. A héten újabb vakcinaszállítmány érkezik Magyarországra, így 25 helyen folytatódhat az oltás - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület keddi online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes kifejtette, az első, 9750 adagos szállítmány a Pfizer-vakcinából 4875 egészségügyi dolgozó oltására elegendő, ugyanis a vakcinából 21 nap különbséggel kettőt kell kapni. A védettség a második oltás beadását követő hetedik napon alakul ki.

A jövő év első felében további védőoltások engedélyezése várható az Európai Gyógyszerügynökségtől, az újabb szállítmányok Magyarországra érkezésével megkezdhető a lakosság tömeges oltása - hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus elleni Pfizer-vakcina beadható, sőt kifejezetten ajánlott a krónikus betegségben szenvedőknek és javasolt azoknak is, akik már több mint három hónapja estek át a fertőzésen.

Az első oltás beadása után mindenki egyedi oltási igazolást kap, ez tartalmazza a teljes védettséget biztosító második oltás időpontját - tette hozzá.

A járványügyi osztályvezető elmondta, az oltás beadását nem javasolják a várandósoknak és azoknak, akik kórelőzményében súlyos, kórházi ellátást igénylő anafilaxiás reakció van, vagy allergiásak a védőoltás bármely összetevőjére.

Galgóczi Ágnes a hétfő délután Magyarországra érkezett hatezer adag orosz ampulláról azt mondta: a 3 ezer ember oltására elegendő készlet egy tudományos együttműködési lehetőség a magyar hatóságoknak egy újabb védőoltás vizsgálatához.

Kitért arra, hogy számos tévhit, álhír és elbizonytalanító információ jelenik meg a védőoltásokról.

A Pfizer vakcinája korszerű, új technológiával előállított oltás, nem tartalmazza sem a kórokozót, sem annak részeit, csak egy genetikai információt, amely a vírus tüskefehérjéjét kódolja, ezt a szervezet megtermeli és az ez ellen termelt ellenanyag biztosítja a fertőzés elleni védelmet - hangsúlyozta.

Rámutatott arra, hogy a védőoltások már bizonyítottak, hiszen azokkal számos fertőző kórt sikerült leküzdeni, köztük a kanyarót, a járványos gyermekbénulást vagy a diftériát, amelyek súlyos betegségeket, szövődményeket okoztak az elmúlt évtizedekben.

Nem a védőoltástól kell tartanunk, hanem a fertőzéssel járó kockázatoktól, ezeket kell kivédenünk - jelentette ki Galgóczi Ágnes.

A járványügyi osztályvezető hangsúlyozta, a vakcináknak kiemelt jelentőségük lesz a specifikus védelem kialakításában, de a koronavírussal szembeni hatékony védekezésben továbbra is nagyon fontos a járványügyi intézkedések, higiéniai szabályok betartása.

A szakember a járványügyi adatokat ismertetve elmondta: az elmúlt 24 órában 902 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 317 571-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 131 többségében idős, krónikus beteg, velük együtt már 9292-en hunytak el a betegséggel összefüggésben.

Jó hír, hogy az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a gyógyultaké folyamatosan nő, ők 138 365-en vannak - mondta. Hozzáfűzte, kórházban 6298 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 444-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

(koronavirus.gov.hu/MTI)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Újabb lépéseket tehetünk a régi...

A kedvező járványügyi adatoknak és a kórházban ápoltak csökkenő számának köszönhetően újabb intézkedések következhetnek, amelyekkel vissza...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.