Egy bolti alkalmazott hazugsága lezárási cunamihoz vezetett

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Dél-Ausztráliában teljes körű lezárás mellett döntöttek nemrégiben, miután 36 fertőzöttet azonosítottak. Mindez elkerülhető lett volna, mondja a rendőrség, ha egy koronavírussal fertőzött férfi bevallotta volna, hogy olykor beállt dolgozni egy pizzázóba. Ő azonban azt hazudta, hogy csak vásárlóként járt ott, egyetlen egyszer.

E félretájékoztatás miatt a járványügyi szakértők először úgy gondolták a vírusnak való igen rövid kitettsége miatt, hogy egy nagyon fertőző törzs kerülhetett be a pizzázóba. Ezért döntöttek a lezárás mellett. Steven Marshall, az állam miniszterelnöke, kiborulva az eset miatt, szigorú következményeket ígért, hiszen ez a szigorú eljárásrendtől (lezárások, széles körű tesztelés, alapos kontaktkutatás) várt és csaknem kapott eredményeket döntötte romba.

Az állami rendőrség vezetője (Grant Stevens) szerint azonban kicsi annak a valószínűsége, hogy vádat fognak emelni a férfi ellen, ugyanis „a hazudozásnak nincs jogszabályokban rögzített büntetése”. De azért külön bizottságot állítottak fel a történtek kivizsgálására, keresik, történt-e mégis törvénysértés. Ezt az újabb lezárást végül a tervezettnél 3 nappal korábban feloldották, mert csak 3 újabb fertőzést igazoltak. A férfi nevét nem hozták nyilvánosságra, csak azt, hogy Adelaide egyik pizzázójának volt kisegítője. Lapértesülések szerint együtt dolgozott egy biztonsági őrrel, aki a vírust a legújabb kitörés középpontjában álló egyik karanténszállóban kapta el. A riporterek arról is érdeklődtek, a népharagtól miként tervezik megvédeni a pizzázót, de a rendőrfőnök nem árult el részleteket a terveikről.

Nem sokkal korábban a szomszédos Victoria államban sikerrel fojtottak el egy koronavírus-kitörést. Általában véve is jól kezelték a járvány második hullámát, ami 800 halálesettel járt. Minthogy Victoria államban 21 egymást követő napon nem fordult elő fertőzés, illetve haláleset, így a fővárosban, Melbourne-ben megszüntették a 4 hónapos szigorú lezárást. Ausztráliában összességében 28 ezer fertőzöttet és 900 halálesetet jegyeztek fel.

WEBBeteg logóWEBBeteg
Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Covid: Pizza worker's 'lie' forced South Australia lockdown (bbc.com)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.