• Egy új modell szerint sok a diagnosztizálatlan COVID-19-fertőzött

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Egy új jelentés szerint a SARS-CoV-2, azaz a COVID-19 megbetegedést kiváltó vírus az USA-ban már most sokkal elterjedtebb, mint ahogy azt a jelenleg elvégzett tesztek eredményei mutatják.

    A koronavírus (COVID-19) prevalenciája

    A kutatók szerint a kutatási eredményeik egybevágnak egy másik új vizsgálat eredményeivel, amelyben 3 300 Santa Clara megyei lakostól vett vérmintában vizsgálták a COVID-19 elleni antitestek jelenlétét. Ugyan ez a tanulmány sem került még szakértői bírálatra, a tesztek alapján a kutatók úgy becsülik, hogy a megye lakosainak nagyjából 2,5-4,2%-ánál kimutatható a vírus elleni antitest, ami 48 000-81 000 fertőzöttet jelent, akiknek a száma így 50-85-ször magasabb lehet, mint az ismert esetszám.

    Hirdetés

    A tanulmányukhoz, amelyben az influenzaszerű megbetegedések arányát vizsgálták, a kutatók több információforrást is elemeztek annak érdekében, hogy meghatározzák a fertőzöttek arányát:

    • Minden héten körülbelül 2 600 amerikai egészségügyi ellátó jelent a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központnak (CDC) az influenzaszerű megbetegedések számáról. Ezeknek a betegeknek legalább 37,8° C-os láza van, fáj a torkuk vagy köhögnek, és nincs tudomásuk egyéb betegségről az influenzán felül, ami ezt okozhatja. A megfázást, influenzát, egyéb légzőszervi megbetegedéseket okozó vírusok és a COVID-19 mind-mind okozhatnak ilyen tüneteket.
    • Ezt követően a kutatók összesítik azokat a személyeket, akiknél végül igazolták, hogy influenza miatti megbetegedésben szenvednek.
    • A fennmaradókról azt feltételezik, hogy a nem influenza esetek szezonális átlagán felüli számok a COVID-19 megbetegedésnek tudhatók be.

    Az eredmények több teszt elvégzésének szükségességét hangsúlyozzák, és nem csak azok körében, akik a tüneteikkel orvoshoz fordulnak - mondja Dr. Alex Washburne, a tanulmány társszerzője és a Montanai Állami Egyetem tudományos kutatója. Elmondása szerint a lakosság véletlenszerű tesztelésére van szükség.

    „Minden államban minden egyes nap 100 véletlenszerűen kiválasztott személyen elvégzett tesztet szeretnék látni, mind garatnyálkahártyáról vett minta vizsgálatával, mind vérmintában antitest teszteléssel" - mondja. „Ez adhatna nekünk képet a prevalenciát illetően.”

    Halálozási rátával kapcsolatos kérdések

    Az eredmények alapján a sokkal nagyobb átfertőzöttség arra utal, hogy a COVID-19 megbetegedéshez kapcsolódó halálozási arányszám kisebb lehet a jelenlegi becsléseknél, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 3% körülire tesz, míg más szakértők a közelmúltban 1,4% körüli értékeket jelentettek, mivel több a megbetegedett emberek száma.

    A becsült halálozási arány nagymértékben függ attól is, hogy mekkora a túlterheltség a kórházakban, és hogy az esetek mekkora százalékát tesztelik. A ’The New York Times’ magazin arról számolt be, hogy Kínában a becslések szerint a halálozási ráta 17%-os volt január első hetében, amikor Vuhanban tetőzött a járvány, de február végére már csak 0,7%-os volt.

    Washburne szerint ugyan a kutatási eredményeik szerint elképzelhető, hogy alacsonyabb a halálozási arány, azonban elhamarkodott lenne kiszámolni a halálozási arányszámot a kutatók által megállapított átfertőzöttségi arány alapján. A halálozási arányszám „valószínűleg a legfontosabb és legvitatottabb szám az olyan költséges beavatkozások kockázat-haszon értékelése szempontjából, mint például az országos kijárási korlátozások vagy a maszkhasználat” - mondja.

    Egy apró hiányzó információ is módosíthatja a becsült halálozási arányszámot - mondja Washburne. „Ha csak 0,1%-ot tévedünk, az 200 000-es eltérést jelent a halálozási esetszámban.”

    Wasburne elmondta, hogy kutatásuk során olyan további bizonyítékkal szolgáltak, ami alapján feltételezhető, hogy a vírus terjedése gyorsabb, azonban a fel nem ismert tünetmentes vagy tünetszegény esetek nagy száma miatt a súlyos esetek aránya kisebb. Reméli, hogy segíthet a jövőbeli modellek megalkotásában, amennyiben más bizonyítékok is beépíthetők lesznek majd az eredményekbe.

    Olvasson tovább! COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; New Model Shows COVID More Widespread, Less Severe (webmd.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.04.26 04:33, Megjelenés: 2020.04.26 04:33
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Koronavírus - Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak

    Hétfőtől ismét szigorításokat vezetnek be az északkelet-olaszországi Veneto tartományban, mert a koronavírus terjedését mutató reprodukciós ráta emelkedett.

    Koronavírus - Az Európai Bizottság engedélyezte a remdesivir forgalomba hozatalát

    Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.