• Milyen érzés COVID-19 vírusfertőzöttnek lenni?

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító

    Nos, napokig semmit nem éreztem. Először akkor teszteltek, amikor Isztambulba érkeztem, mert gyanúsnak találták az egészségi állapotomat, azonban az eredmény negatív lett.

    Nyolc nappal később, amikor otthon voltam, felhívott a háziorvosunk, és arra kért, hogy menjek be a kayseri állami kórházba, mert a velem egy sorban utazó egyik indonéz utas tesztje pozitívnak bizonyult. Felderítették az összes előzményt és hogy ki mit csinált ez idő alatt és visszakövették az összes lehetséges kapcsolatot.

    A történet iróniája az, hogy még úgy is, hogy maszkot viseltem és megtettem minden lehetséges óvintézkedést a védelmem érdekében, megfertőződtem, mert a leszállásnál, ennek a személynek a tollával töltöttem ki egy, a török hatóságok által kért „koronavírusra” vonatkozó nyomtatványt a repülőn. Ez valójában azt is megmagyarázza, hogy miért fertőződnek meg annyian az egészségügyi szektorban annak ellenére, hogy mindenféle védőfelszerelést viselnek. Mindannyian emberek vagyunk, és ha sok időt töltünk a fertőzött emberek között, akkor egy ponton hibázunk, és ez fertőzéshez vezet. Éppen ezért az első mindenképpen az, hogy amennyire csak lehetséges, maradjunk távol az emberektől ezen időszak alatt.

    Hirdetés

    Végül bementem a kórházba, és ez alkalommal a tesztem „pozitív” lett. Addig nem volt se lázam vagy bármilyen kapcsolódó tünetem, és nem is köhögtem. Az orvosok mégis úgy döntöttek, hogy biztonsági okokból a kórházban kell maradnom, mivel már hosszabb ideje fertőzött voltam. Másokat kevesebb tünettel hazaküldtek otthoni karanténba. Mintha tudták volna, mi következik, rögtön másnap belázasodtam. Ez azonban nem olyan láz volt, mint amit az influenzavírusok által már ismerek, hanem inkább egy enyhébb láz, ami hol felszökik, hol alábbhagy időközben. A köhögés csak ezután, a kórházi tartózkodásom harmadik napján jelentkezett, eleinte ez sem volt annyira erős, de néhány nap elteltével megterhelővé vált, mert csakugyan száraz köhögésről van szó, ami nem hasonlít ahhoz, amit az influenzavírus okoz és amikor egyik köhögés jön a másik után, hanem sokkal inkább egy hirtelen érkező nehéz köhögésről van szó, amikor az ember úgy érzi, hogy a szervei ki akarnak szakadni a testéből. Egy hét elteltével légzési nehézségeim támadtak és intenzív osztályra kerültem, ahol megfigyeltek és oxigént kaptam. Körülbelül négy napig a betegség nagyon intenzív volt a köhögéssel és a légzési nehézséggel, amikor azt gondoltam, hogy „ó, Istenem, lehet, hogy végem van...”, de az orvosok sokkal nyugodtabbak voltak, és azt mondták, hogy könnyedén túl fogom élni, csak továbbra is igyak sok vizet. (Az orvosom állítása szerint az esetek 98%-a nagyon enyhe lefolyású, és az egyik ok, amiért én nehezebben küzdök meg a betegséggel, az az, hogy erős dohányos vagyok, és az, hogy évek óta nem iszom vizet egyáltalán. Most végre évek után elkezdtem több vizet inni és picit csökkenteni a dohányzást.

    Két nappal ezelőtt a tesztjeim negatívak lettek és az ezt követő napon hazaengedtek, de arra utasítottak, hogy két hétig ne hagyjam el az otthonom és maradjak „önkéntes karanténban”.

    Ami a betegség lényegét illeti, a következő dolgokat mondhatom el a fertőzésről a megfigyeléseim alapján és a betegség ellen harcoló orvosokkal folytatott beszélgetéseim alapján:

    • A számok, amiket nap mint nap látunk, semmit sem jelentenek. A legtöbb orvos már tisztában van vele, hogy a fertőzöttek száma a legtöbb országban már legalább egy millió vagy ennél is több, de a betegség sokak számára annyira enyhe lefolyású, hogy elképzelhető, hogy észre sem veszik, és rövid idő alatt mindenféle nehézség nélkül legyőzik azt. (A legtöbb országban azért van felfordulás, mert a betegség gyakrabban vezethet az idősebb emberek halálához, és a legtöbb ország nincs felkészülve arra, hogy az eseteket egyszerre kezelje.)
    • Ha tesztelésre kerül a sor és az eredményünk „negatív”, soha ne gondoljuk azt, hogy szabadok vagyunk és hogy nem kaphatjuk el a fertőzést. Legtöbbször a teszt „negatív” eredményt ad az újonnan megfertőződött személyeknél, és időnként 4-5 napba is beletelhet, amíg a fertőzés teszttel kimutatható stdiumba lép. Éppen ezért egyre több kórház és orvos végeztet duplán tesztet azoknál a betegeknél, akiknél a fertőzés gyanúja vagy tünetek merülnek fel.
    • Amikor kórházban voltam, az egész részleg el volt különítve és több mint 20 beteg volt. Közülük, engem is beleértve, csak hárman kerültünk az intenzív osztályra, de a másik két beteg - egy 76 éves nő és egy 81 éves cukorbeteg, magas vérnyomásban és egyéb súlyos megbetegedésben szenvedő férfi - meghalt. A koronavírus nem mindig önmagában okozza az adott személy halálát, de egyszersmind felgyorsítja a folyamatot azoknál az embereknél, akik halálos betegek vagy akik a tüneteik miatt különösen magas kockázatúak. A fertőzöttek száma a városban ennek a kórházban levő 20 betegnek az ötszöröse körül lehet, de mindannyiuknak azt javasolták, hogy maradjanak az otthonukban „önkéntes karanténban”, mivel szinte semmilyen tünetük nincs, vagy csak nagyon enyhe tüneteket mutatnak.
    • Ez vezet el minket a következő ponthoz: A fertőzöttek fele még csak betegnek sem érzi magát. Szinte tüneteik sincsenek, és sok olyan beteg van, akinek egyáltalán nincs láza sem. Tehát az az ötlet, hogy ezeket a betegeket testhőmérséklet-ellenőrzéssel szűrjék ki, csak korlátozottan működőképes. A legjobb, ha legalább két hétig otthon maradunk, és amennyiben ez nem lehetséges, akkor tegyünk meg minden szükséges óvintézkedést a saját védelmünk érdekében, és hogy ne fertőzzünk meg másokat.

    Olvasson tovább! Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; What does having the coronavirus feel like?, Harun Resit Aydin, coronavirus survivor (quora.com)

    Módosítva: 2020.04.20 16:05, Megjelenés: 2020.04.20 16:05
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Országos tisztifőorvos: gyorsul a járvány terjedése

    Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

    Szlávik: a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz

    Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.