Tények és tévhitek az immunrendszerről

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Az immunrendszer a barátunk. Megvédi testünket a fertőzésektől, de még a daganat elleni védekezésben is részt vesz. Teljes körű támogatást nyújt és számíthatunk rá, ahogyan a barátokra is.

Íme hogyan működik: az immunrendszer termeli, raktározza és osztja el a fehérvérsejteket, amik felveszik a küzdelmet a szervezetbe bekerülő baktériumok és vírusok ellen, különösképp megfázás- és influenzaszezon idején.

Egy ennyire egyszerűnek hangzó folyamat esetén is rengeteg téves információ terjedt el. Íme néhány tény és tévhit arról, hogyan is működik az immunrendszerünk.

Ha gyümölcsöket és zöldségeket eszünk, erős marad az immunrendszerünk

Igaz. A szüleinknek igaza volt, amikor azt tanácsolták, hogy együnk gyümölcsöket és zöldségeket. Tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik sokat fogyasztanak belőlük, kevésbé betegszenek meg. A bennük található tápanyagok: nyomelemek és vitaminok segíthetik az immunrendszert a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben.

Ha nem alszunk eleget, annak nincs hatása az immunrendszerünkre

Tévhit. Szoros kapcsolat áll fenn az alvás és az egészséges immunrendszer között. De nem mindegy, hogy milyen alvásról van szó. A kulcs a pihetető alvás, ami elegendő ahhoz, hogy a szervezet visszanyerje erejét.

Az alvásigény egyénenként eltérő, de a legtöbb felnőtt esetében ez 7-8 órát jelent éjszakánként. A tinédzsereknek 9-10 óra, az iskolás korú gyerekeknek pedig legalább 10 óra az alvásigénye. Az óvodás gyerekeknek 11-12 óra alvás számít elegendőnek, míg az újszülötteknek 16-18 órára van szükségük.

Az elmúlt néhány évtizedben azonban az átlagos alvásidő éjszakánként a felnőttek esetében kevesebb mint 7 órára csökkent. Ha valaki kevesebbet alszik, mint amennyire a szervezetének szüksége van, akkor az alváshiányhoz vezethet, és ez nem pótolható szundikálásokkal vagy hétvégi alvásokkal. A lényeg: feküdjünk le úgy, hogy legalább 7 órát tudjunk aludni.

Ez a cikk is érdekelheti Alváshiány - Összeadódik, de egyszerre nem pótolható

A pozitív hozzáállás egészséges lehet

Igaz. A pozitív szemléletmód jót tehet az egészségünknek. Egy joghallgatók körében folytatott vizsgálat kimutatta, hogy összefüggés állt fenn az immunrendszer működése és aközött, hogy a diákok mennyire gondolták nehéznek az iskolát. Ha jobban érezték magukat az iskolával kapcsolatosan, akkor az immunrendszerük is jobban működött. Ha aggódtak, akkor az immunrendszerük lelassult. A következtetés: ha a dolgok jó oldalát nézzük, az jobban felkészíti a szervezetet a betegségekkel szembeni küzdelemre.

Ha eltakarjuk a szánkat, amikor köhögünk, azzal távol tarthatjuk másoktól a kórokozókat

Igaz. A köhögés, a tüsszentés, sőt még egy influenzás beteggel való beszélgetés is betegséget okozhat, ha a víruscseppek a levegőbe kerülnek. Még akkor is belélegezhetjük ezeket a cseppeket, ha fél-1 méter távolságra vagyunk a beteg személytől. Ha mi magunk vagyunk betegek, akkor maradjunk otthon. Ha mindenképp ki kell mozdulnunk valahová, akkor köhögésnél takarjuk el a szánkat és az orrunkat papírzsebkendővel, illetve a vállunk irányába vagy a könyökhajlatunk felé tüsszentsünk. Ha egészségesek vagyunk, de azt gyanítjuk, hogy mások a környezetünkben betegek, akkor több mint 1 méter távolságra álljuk meg tőlük. Továbbá, mivel a kórokozók képesek órákon át életben maradni az olyan felületeken, mint például az ajtókilincsek, mossunk kezet gyakran és ne nyúljunk az arcunkhoz.

A táplálékkiegészítők segíthetnek, hogy erősebb legyen az immunrendszerünk

Tévhit. Amennyiben nem megfelelően táplálkozunk, akkor valószínűleg jó ötlet naponta multivitamint szedni egészségünk megőrzése érdekében. Nem bizonyított azonban, hogy egyetlen vitamin vagy táplálékkiegészítő nagy dózisban történő szedése hatékony lehet. Egészséges felnőttként azonban sokkal jobban tesszük, ha táplálékkiegészítők helyett kiegyensúlyozott táplálkozással visszük be szervezetünkbe a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

A gyerekeknek szükségük van táplálékkiegészítőkre, hogy egészséges immunrendszerük legyen

Tévhit. A vitaminok és az ásványi anyagok a gyerekek számára is fontosak, azonban azokat tápláló ételek fogyasztásával kellene magukhoz venniük. Ha gyermekünk válogatós, vegetáriánus vagy vegán, az orvos javasolhat táplálékkiegészítőt. Ne felejtsük el: vásárolhatunk ugyan a gyerekeknek vény nélkül kapható (OTC) vitaminokat (étrend-kiegészítők, némelyikük gyógyszer!), azonban ezek túlzott fogyasztása toxikus lehet.

A testmozgásnak nincs hatása az immunrendszerre

Tévhit. Bár nincs közvetlen kapcsolat a mérsékelt testmozgás és az immunrendszer működése között, az edzésnek számos előnye van. Többek közt csökkenti a várnyomást, kontroll alatt tartja a testsúlyt, és ezáltal védelmet nyújthat bizonyos betegségekkel szemben. Tehát sportoljunk!

Tovább Új típusú koronavírus - Hogyan védekezhetünk ellene?

WEBBeteg logóWEBBeteg
Füzesi Zsuzsa, fordító; Myths vs. Facts About Your Immune System (WebMD.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.