Hirdetés
   • Ha eddig még nem érdekelte a koronavírus: az 5 legfontosabb tudnivaló

    Szerző: WEBBeteg.hu

    A legfontosabb információk az újtípusúkoronavírus-járványról, röviden. Összefoglaló azoknak, akik szerint felesleges a pánik és nem olvasnak el minden hírt a témában.

    1. A koronavírusos (2019-nCoV típus) megbetegedések 14 százaléka súlyos, 4-5 százaléka kritikus lefolyású, mintegy 2 százaléka pedig hatálos kimenetelű. Ezek a mutatók magasabbak, mint a szezonális influenzára jellemző értékek, ugyanakkor nincs ok pánikra. Az 50-60 évnél idősebbek körében átlag feletti a végzetes kimenetelű megbetegedés, döntő többségük legyengült állapotú krónikus beteg. 10 év alatti gyermek még nem vesztette életét a fertőzésben.

    Hirdetés

    3. A megbetegedések többsége Kínában történt, de február végén Európában is felgyorsult a terjedése. A legfrissebb hírek szerint Kínában már csökken az új megbetegedések száma. Magyarországon nincs fertőzött beteg, egy Japánban tartózkodó magyarról igazolódott a fertőzöttség. A járvány ugyanakkor várhatóan Magyarországot is eléri. A várakozások szerint nyárra lecseng a terjedése, ám előtte még nőni fog a betegek száma.

    3. Tünetek alapján nem különböztethető meg a koronavírus az influenzától vagy más felső légúti vírusos fertőzéstől. Amennyiben panaszokat észlel, ne menjen dolgozni vagy közösségbe (akárcsak más fertőző betegség esetén), forduljon orvoshoz. Szájmaszk viselése Magyarországon felesleges, ugyanakkor ajánlott kerülni a járvány által érintett régiókat (Kína egyes tartományai, Dél-Korea, Észak-Olaszország).

    4. A koronavírusok egyébként régóta Magyarországon is jelen lévő vírustörzs, a mostani járványt annak egy újonnan megjelent típusa okozza, feltételezések szerint állatokról terjedhetett át az emberi közösségekre. Szakemberek leginkább a 2002-es SARS-járványhoz hasonlítják.

    5. A 2019-nCoV ellen gyógyszer vagy védőoltás még nem áll rendelkezésre, de a világ több pontján aktívan folynak a kutatások és a tesztek.

    Módosítva: 2020.02.29 09:36, Megjelenés: 2020.02.29 09:36
    Címkék: Koronavírus,
   • Cikkajánló

    Mérnie kell a vércukrát?

    Mérnie kell a vércukrát?

    Szponzorált tartalom

    A DKP alkalmazással bárhol és bármikor rögzítheti értékeit. (x)

    Járványgörbe

    Járványgörbe

    WEBBeteg.hu

    Jakab Ferenc professzor szerint most látszik az eddigi intézkedések eredménye.

    A dohányzás szerepe a COVID-19 súlyosságában

    A dohányosok esetében nagyobb a rizikója, hogy az új koronavírus okozta megbetegedés (COVID-19) súlyosabb formája alakul ki, közölte a belga Rák ellenes Alapítvány (Foundation against Cancer) március 20-án egy a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban publikált tanulmányra alapozva.

    Kilencre nőtt a járványban elhunytak száma Magyarországon

    Újabb itthoni áldozata van a koronavírusnak, olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati információs honlapon.

    Miért terjed ennyire agresszíven az új koronavírus?

    A jelenleg világot érintő SARS-CoV-2 általi koronavírus-járvány gyorsan és saját szempontjából sikeresen terjed. Rendkívül sok ember megfertőződött és elsősorban az idősek vagy a krónikus betegségben szenvedők közül sokan haltak meg. De miért terjed ennyire gyorsan és agresszíven a vírus?

    187-re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

    Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 187-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Új koronavírus - Meddig lehet életképes a különböző felületeken?

    A NEJM (New England Journal of Medicine) szaklapban megjelenő tanulmány elemezte a COVID-19 vírusfertőzést okozó SARS-CoV-2 koronavírus (2019-nCoV) stabilitását, vagyis életképességét és így fertőzőképességét különböző felületeken.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

    Hiteles járványügyi ajánlások, tanácsok és szabályok az új típusú koronavírus okozta fertőzéssel kapcsolatban.

    Mit okozhat a koronavírus a szervezetünkben?

    Mely szervekre jelent veszélyt az új koronavírus, milyen károsodásokat okozhat a szervezetben? Bár a vírus az esetek döntő többségében csak enyhe panaszokat okoz, legyengült és idős betegeknél nem ritkán alakulnak ki súlyos szövődmények.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.