• Ha eddig még nem érdekelte a koronavírus: az 5 legfontosabb tudnivaló

    Szerző: WEBBeteg.hu

    A legfontosabb információk az újtípusúkoronavírus-járványról, röviden. Összefoglaló azoknak, akik szerint felesleges a pánik és nem olvasnak el minden hírt a témában.

    1. A koronavírusos (2019-nCoV típus) megbetegedések 14 százaléka súlyos, 4-5 százaléka kritikus lefolyású, mintegy 2 százaléka pedig hatálos kimenetelű. Ezek a mutatók magasabbak, mint a szezonális influenzára jellemző értékek, ugyanakkor nincs ok pánikra. Az 50-60 évnél idősebbek körében átlag feletti a végzetes kimenetelű megbetegedés, döntő többségük legyengült állapotú krónikus beteg. 10 év alatti gyermek még nem vesztette életét a fertőzésben.

    Hirdetés

    3. A megbetegedések többsége Kínában történt, de február végén Európában is felgyorsult a terjedése. A legfrissebb hírek szerint Kínában már csökken az új megbetegedések száma. Magyarországon nincs fertőzött beteg, egy Japánban tartózkodó magyarról igazolódott a fertőzöttség. A járvány ugyanakkor várhatóan Magyarországot is eléri. A várakozások szerint nyárra lecseng a terjedése, ám előtte még nőni fog a betegek száma.

    3. Tünetek alapján nem különböztethető meg a koronavírus az influenzától vagy más felső légúti vírusos fertőzéstől. Amennyiben panaszokat észlel, ne menjen dolgozni vagy közösségbe (akárcsak más fertőző betegség esetén), forduljon orvoshoz. Szájmaszk viselése Magyarországon felesleges, ugyanakkor ajánlott kerülni a járvány által érintett régiókat (Kína egyes tartományai, Dél-Korea, Észak-Olaszország).

    4. A koronavírusok egyébként régóta Magyarországon is jelen lévő vírustörzs, a mostani járványt annak egy újonnan megjelent típusa okozza, feltételezések szerint állatokról terjedhetett át az emberi közösségekre. Szakemberek leginkább a 2002-es SARS-járványhoz hasonlítják.

    5. A 2019-nCoV ellen gyógyszer vagy védőoltás még nem áll rendelkezésre, de a világ több pontján aktívan folynak a kutatások és a tesztek.

    Módosítva: 2020.02.29 09:36, Megjelenés: 2020.02.29 09:36
    Címkék: Koronavírus,
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    68 napig volt lélegeztetőgépen a koronavírusos beteg

    Ma már halott lennék, ha a Föld más részén ér utol a vírus. Az életben tartó gépemet 30 nap után biztos lekapcsolták volna - mondja a 42 éves skót pilóta, még kórházi ágyában. Stephen Cameron 68 napig volt lélegeztetőgépen. Cameront azonban nem az Egyesült Királyságban ápolták, hanem családjától, barátaitól több ezer km távolságban, Saigonban.

    Merkely: akár nyáron is lehet újabb járvány

    Külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője.

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.