Ha eddig még nem érdekelte a koronavírus: az 5 legfontosabb tudnivaló

WEBBeteg
megjelent:

A legfontosabb információk az újtípusúkoronavírus-járványról, röviden. Összefoglaló azoknak, akik szerint felesleges a pánik és nem olvasnak el minden hírt a témában.

1. A koronavírusos (2019-nCoV típus) megbetegedések 14 százaléka súlyos, 4-5 százaléka kritikus lefolyású, mintegy 2 százaléka pedig hatálos kimenetelű. Ezek a mutatók magasabbak, mint a szezonális influenzára jellemző értékek, ugyanakkor nincs ok pánikra. Az 50-60 évnél idősebbek körében átlag feletti a végzetes kimenetelű megbetegedés, döntő többségük legyengült állapotú krónikus beteg. 10 év alatti gyermek még nem vesztette életét a fertőzésben.

3. A megbetegedések többsége Kínában történt, de február végén Európában is felgyorsult a terjedése. A legfrissebb hírek szerint Kínában már csökken az új megbetegedések száma. Magyarországon nincs fertőzött beteg, egy Japánban tartózkodó magyarról igazolódott a fertőzöttség. A járvány ugyanakkor várhatóan Magyarországot is eléri. A várakozások szerint nyárra lecseng a terjedése, ám előtte még nőni fog a betegek száma.

3. Tünetek alapján nem különböztethető meg a koronavírus az influenzától vagy más felső légúti vírusos fertőzéstől. Amennyiben panaszokat észlel, ne menjen dolgozni vagy közösségbe (akárcsak más fertőző betegség esetén), forduljon orvoshoz. Szájmaszk viselése Magyarországon felesleges, ugyanakkor ajánlott kerülni a járvány által érintett régiókat (Kína egyes tartományai, Dél-Korea, Észak-Olaszország).

4. A koronavírusok egyébként régóta Magyarországon is jelen lévő vírustörzs, a mostani járványt annak egy újonnan megjelent típusa okozza, feltételezések szerint állatokról terjedhetett át az emberi közösségekre. Szakemberek leginkább a 2002-es SARS-járványhoz hasonlítják.

5. A 2019-nCoV ellen gyógyszer vagy védőoltás még nem áll rendelkezésre, de a világ több pontján aktívan folynak a kutatások és a tesztek.

Orvosi tudnivalók bővebben az új koronavírusról

WEBBeteg összeállítás
Források:
Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, WEBBeteg; MTI, ÁNTSZ, MTA, livescience.com

Frissítve: 2020.02.29. 09:36, Megjelent: 2020.02.29. 09:36
Címkék: Koronavírus téma

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.