• Mit gondolunk mi az oltásokról és mit gondol Európa?

    Szerző: WEBBeteg - G. A., újságíró

    Erre a kérdésre volt kíváncsi az Európai Bizottság is, pontosabban arra, hogyan is állnak a tagállamok a védőoltások kérdéséhez. 2019 márciusában készítették el azt a kutatást, amely ezt vizsgálja. Magyarországot külön is megfigyelhetjük a többi EU-s tagállamhoz képest, amely egységesen szerepel az idézett kutatásban.

    Mit gondolunk mi, magyarok a védőoltásokról és mit gondolnak EU-s társaink?

    Érdekes adatokra lehetünk figyelmesek a kutatásban az oltásokkal kapcsolatban. Az egyik legszembetűnőbb jelenség, hogy a magyar lakosság több mint fele ért egyet teljes mértékben azzal, hogy megkapják a rutin oltásokat, míg az Európai Unió összességénél ez csupán 49 százalék. Az is érdekes továbbá (az ábrán jól látszik), hogy az EU-t kissé megelőzve általában fontosabbnak tartjuk az oltásokat: míg Magyarország 12 százaléka nem (egyáltalán nem vagy inkább nem) ért egyet a rutin oltásokkal, addig ez a szám az EU-s országokat illetően 15 százalék.

    A rutin oltások

    Fontos megvizsgálnunk az oltások szerepét is. A védőoltások alkalmazása esetén nemcsak az egyénről van szó, hanem a társadalom többi tagjáról is. Ne felejtsük el, hogy az oltás mellőzése, az oltatlanság sem kockázatmentes, ebben az esetben a kockázat az egyén szintjén a betegség kialakulása, a közösség szintjén pedig a járványveszély.

    Hirdetés

    Fontos. Vagy mégsem?

    A kutatás érdekes mérleget mutat: a magyar lakosság többsége alapvetően támogatja az oltásokat, és sokan hatékonynak gondolják a járványok megelőzésének szempontjából is. Általában. Amennyiben azonban konkrét ismeretekre kérdez rá a kutatás, meglepően sok félreértéssel és az ismerethiánnyal szembesülhetünk.

    A magyar lakosság nagy része bár egyetért az oltásokkal, mégis kevesebb mint fele (44 százalék) gondolja úgy, hogy a védőoltás biztosan hatékony a fertőző betegségek megelőzésében.

    Védőoltás és gyerekek

     

    Magyarország és EU: 1-1

    Az alábbi ábrán jól látható, hogy a megkérdezettek 52 százaléka válaszolta azt, hogy nem csupán a gyermekek számára (azaz a felnőtteknek is) fontosak a védőoltások, míg az EU-s államok esetében a válaszolók 69 százaléka nem ért egyet azzal, hogy csak a gyermekek számára fontos a védőoltás beadása. A magyar lakosság tehát a védőoltás szó kapcsán még mindig elsősorban a gyerekekre fókuszál.

    A védőoltások hatékonysága

    A védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.  Így a gyermekkori kötelező oltásokon kívül felnőttkorban is léteznek ajánlott oltások (például utazáskor), így nem árt körültekintőnek lenni és megfontolni azokat.

    Nincs elég információ az oltásokról

    A kutatás szerint legalábbis Magyarországon az emberek 61 százaléka nem hall elég információt a védőoltásokkal kapcsolatban. Ez kiugró adat, ha megnézzük az EU-val történő összehasonlítást. De honnan szerezhetünk információkat? Az ábrán jól látszik, hogy a legtöbben (Magyarországon és EU-s viszonylatban is) a televízióból. Érdekes azonban annak a ténye, hogy az internet és a közösségi média ennyire háttérbe szorul ezen információk átadását illetően.

    Információ a védőoltásokkal kapcsolatban

    Az oltásokról - amint az a diagramból is kitűnik - az említett csatornákon keresztül tájékozódunk. Szerezzünk kellő információt, tájékozódjunk az oltásokkal kapcsolatban, hogy racionális döntést hozhassunk. Hiszen a társadalom nagy része fontosnak tartja ugyan az oltásokat, de nem feltétlenül van tisztában annak konkrét előnyeivel akár egyéni, akár társadalmi szinten.

     Forrás: WEBBeteg
    G. A., újságíró; ec.europa.eu

    Módosítva: 2019.05.20 13:03, Megjelenés: 2019.05.20 13:03
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az égető lábfájdalom okai

    Az égető lábfájdalom okai

    Dr. Kerekes Éva

    A fájdalom jellegéből, kisugárzásából lehet következtetni az okokra.

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Dr. Lajtos Melinda

    Hátterében sokszor valamilyen általános megbetegedés is állhat.

    A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás: kullancsencephalitis

    A kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivírusok által terjesztett betegség, tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek.

    HPV terhesség alatt és szoptatás idején

    Sok nő számára derül fény a HPV-fertőzésre terhessége idején, akár korábban kapta el a vírust, akár várandóssága idején fertőződött meg. Milyen veszélyt jelent maga a fertőzés a magzatra, illetve milyen terápia jöhet szóba a kismama számára?

    Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

    A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Influenza elleni védőoltás: kockázat vagy védelem?

    Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a legtöbben a végtelenségig halasztják. Ám az influenza súlyos betegség, ezért javasolják a szakértők a magas kockázatú csoportba tartozók számára a védőoltást.

    Védőoltások: mik lehetnek a következmények?

    A védőoltások alkalmazása a kockázat-haszon mérlegelésén alapszik. Mindennek van kockázata: egy oltás beadásának, egy gyógyszer bevételének, egy gépjárműben utazásnak vagy egy kirándulásnak is. Akkor alkalmazunk egy kezelést, akkor adunk védőoltást, ha az ebből eredő várható haszon, előny messze meghaladja a hátrányokat.

    Ezekre a védőoltásokra van szükség iskoláskorban

    Miért fontos, hogy gyermekeink oltottak legyenek? Mikor nem oltanak be egy gyermeket? Hogyan történik egy iskolai kampányoltás megszervezése? Milyen betegségek ellen nyújtanak védelmet? Minden az iskolai védőoltásokról.

    Valóban oltásellenesek a magyar szülők?

    2016 tavaszán felkorbácsolta az indulatokat az állampolgári jogok biztosának állásfoglalása, amely szerint az óvodai felvételinek nem feltétele az, hogy a gyermek a kötelező védőoltásokat megkapja. Ünnepeltek az oltásellenesek, míg mások pánikba estek, hogy ezzel az oltatlan gyerekek hadát szabadítják rájuk. Idén nyáron ismét, a környező országokban sokakat megbetegítő kanyaró kapcsán gondolkozhattunk el azon, vajon mennyire fontosak a védőoltások - és ezzel vajon mennyire vagyunk tisztában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.