• Akupunktúra - Hatásos, de csak placebo

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az akupunktúra hatásosabbnak bizonyul a gyógyszereknél migrén esetén, ám hasonló hatással bír az is, mikor a tűket nem az akupunktúra szabályai által előírt energiapontokba szúrják - derítette ki egy átfogó tanulmány. Szakértők szerint ez utóbbi esetben, mindössze erős placebóhatásról van szó.

    Az akupunktúra hatásos a fejfájás ellen - derítette ki egy átfogó kutatás -, ám ugyanennyire hatásos a látszatakupunktúra is.

    Hirdetés


    A gyógymódok értékelésével foglalkozó Cochrane Collaboration nonprofit orvosi szervezet, 33 egymástól független teszt eredményeit vetette össze, amely több mint 6.700 páciensre terjedt ki. Az összehasonlító elemzés eredményeit, a BBC brit közszolgálati hírportál ismertette szerdán.

    A 33 vizsgálat keretében, hagyományos és "hamis" akupunktúrás kezelést hasonlítottak össze. A hamis azt jelenti, hogy bár ugyanolyan tűket szúrnak be, de nem az akupunktúra szabályai által előírt "energiapontokba", hanem máshová.

    Hatásosabb a gyógyszernél?

    A tesztek szerint azok a páciensek, akik legalább 8 héten át részesültek akupunktúrás kezelésben, kevesebb fejfájást tapasztaltak, mint azok, akik csak fájdalomcsillapító készítményeket szedtek. Az akupunktúra hatásosabbnak bizonyult a gyógyszernél a migrén esetében is.

    De ha az akupunktúrát nem a hagyományos pontokon alkalmazták, akkor is ugyanolyan jó volt a fejfájás ellen, és közel ugyanolyan jó a migrénes pácienseknél.

    Dr Klaus Linde, a müncheni műegyetem kiegészítőorvoslási kutatóintézetének orvosa szerint, valószínűleg placebo-hatásról van szó, és nem a tűszúrás pontos helye, hanem maga a szúrás és a kezelés élményének erős placebo-hatása jár a kedvező eredménnyel. Vagyis a tűszúrás helyének megválasztása, messze nem olyan fontos, mint azt a módszer alkalmazói állítják.

    Dr Mike Cummings, a Brit orvosi Akupunktúratársaság igazgatója elismerte: "ma sem értjük teljesen, hogy mi is történik, amikor beszúrjuk a tűket, de ezek a vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a módszer - bizonyos esetekben - mégis hatásos". 

    (FH)

    Módosítva: 2009.01.21 12:07, Megjelenés: 2009.01.21 12:07
   • Cikkajánló

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    Akupunktúrás fájdalomcsillapítás - Mit érdemes tudni róla?

    Szakértő kezekben az akupunktúra hatékony fájdalomcsillapító módszer mozgásszervi panaszok esetében. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista és akupunktőr a módszer bizonyított hatásairól és az integratív megközelítés működéséről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.