Akupunktúra - Hatásos, de csak placebo

Szerző: Független Hírügynökség

Az akupunktúra hatásosabbnak bizonyul a gyógyszereknél migrén esetén, ám hasonló hatással bír az is, mikor a tűket nem az akupunktúra szabályai által előírt energiapontokba szúrják - derítette ki egy átfogó tanulmány. Szakértők szerint ez utóbbi esetben, mindössze erős placebóhatásról van szó.

Az akupunktúra hatásos a fejfájás ellen - derítette ki egy átfogó kutatás -, ám ugyanennyire hatásos a látszatakupunktúra is.


A gyógymódok értékelésével foglalkozó Cochrane Collaboration nonprofit orvosi szervezet, 33 egymástól független teszt eredményeit vetette össze, amely több mint 6.700 páciensre terjedt ki. Az összehasonlító elemzés eredményeit, a BBC brit közszolgálati hírportál ismertette szerdán.

A 33 vizsgálat keretében, hagyományos és "hamis" akupunktúrás kezelést hasonlítottak össze. A hamis azt jelenti, hogy bár ugyanolyan tűket szúrnak be, de nem az akupunktúra szabályai által előírt "energiapontokba", hanem máshová.

Hatásosabb a gyógyszernél?

A tesztek szerint azok a páciensek, akik legalább 8 héten át részesültek akupunktúrás kezelésben, kevesebb fejfájást tapasztaltak, mint azok, akik csak fájdalomcsillapító készítményeket szedtek. Az akupunktúra hatásosabbnak bizonyult a gyógyszernél a migrén esetében is.

De ha az akupunktúrát nem a hagyományos pontokon alkalmazták, akkor is ugyanolyan jó volt a fejfájás ellen, és közel ugyanolyan jó a migrénes pácienseknél.

Dr Klaus Linde, a müncheni műegyetem kiegészítőorvoslási kutatóintézetének orvosa szerint, valószínűleg placebo-hatásról van szó, és nem a tűszúrás pontos helye, hanem maga a szúrás és a kezelés élményének erős placebo-hatása jár a kedvező eredménnyel. Vagyis a tűszúrás helyének megválasztása, messze nem olyan fontos, mint azt a módszer alkalmazói állítják.

Dr Mike Cummings, a Brit orvosi Akupunktúratársaság igazgatója elismerte: "ma sem értjük teljesen, hogy mi is történik, amikor beszúrjuk a tűket, de ezek a vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a módszer - bizonyos esetekben - mégis hatásos".

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

A fej hátsó részén jelentkező...

A fej hátsó részén, tarkótájon vagy a nyakizomban jelentkező fejfájást különböző betegségek és sérülések okozhatják.

A koronavírus árnyékában a...

A koronavírus okozta járványhelyzet elhúzódása miatt nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy kevesebb figyelmet kap a hazánkban is súlyos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.