• Akupunktúra - Hatásos, de csak placebó

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az akupunktúra hatásosabbnak bizonyul a gyógyszereknél migrén esetén, ám hasonló hatással bír az is, mikor a tűket nem az akupunktúra szabályai által előírt energiapontokba szúrják - derítette ki egy átfogó tanulmány. Szakértők szerint ez utóbbi esetben, mindössze erős placebóhatásról van szó.

    Az akupunktúra hatásos a fejfájás ellen - derítette ki egy átfogó kutatás -, ám ugyanennyire hatásos a látszatakupunktúra is.

    Hirdetés


    A gyógymódok értékelésével foglalkozó Cochrane Collaboration nonprofit orvosi szervezet, 33 egymástól független teszt eredményeit vetette össze, amely több mint 6.700 páciensre terjedt ki. Az összehasonlító elemzés eredményeit, a BBC brit közszolgálati hírportál ismertette szerdán.

    A 33 vizsgálat keretében, hagyományos és "hamis" akupunktúrás kezelést hasonlítottak össze. A hamis azt jelenti, hogy bár ugyanolyan tűket szúrnak be, de nem az akupunktúra szabályai által előírt "energiapontokba", hanem máshová.

    Hatásosabb a gyógyszernél?

    A tesztek szerint azok a páciensek, akik legalább 8 héten át részesültek akupunktúrás kezelésben, kevesebb fejfájást tapasztaltak, mint azok, akik csak fájdalomcsillapító készítményeket szedtek. Az akupunktúra hatásosabbnak bizonyult a gyógyszernél a migrén esetében is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    De ha az akupunktúrát nem a hagyományos pontokon alkalmazták, akkor is ugyanolyan jó volt a fejfájás ellen, és közel ugyanolyan jó a migrénes pácienseknél.

    Dr Klaus Linde, a müncheni műegyetem kiegészítőorvoslási kutatóintézetének orvosa szerint, valószínűleg placebóhatásról van szó, és nem a tűszúrás pontos helye, hanem maga a szúrás és a kezelés élményének erős placebóhatása jár a kedvező eredménnyel. Vagyis a tűszúrás helyének megválasztása, messze nem olyan fontos, mint azt a módszer alkalmazói állítják.

    Dr Mike Cummings, a Brit orvosi Akupunktúratársaság igazgatója elismerte: "ma sem értjük teljesen, hogy mi is történik, amikor beszúrjuk a tűket, de ezek a vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a módszer - bizonyos esetekben - mégis hatásos". 

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.01.21 12:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi állhat a fejfájás hátterében?

    Érezte már, hogy a fájdalomtól lüktet és hasogat a feje? Legszívesebben eldobna mindent, és egy sötét szobában pihenne egész nap? Ilyen és hasonló tünetekkel rengeteg ember küzd, nap mint nap.

    Tanácsok az utazási betegség megelőzéséhez

    Az utazási betegség az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

    A migrénnek is lehet haszna

    A migrén rengeteg szenvedést okoz az abban szenvedőknek. Az elviselhetetlen erősségű fejfájás, gyakran hányingerrel, hányással, látászavarral jár. Egy-egy migrénes roham napokig is tarthat, munkaképtelenné téve az érintettet. Egy kutatás eredménye azonban némi vigaszt jelenthet a migrénben szenvedőknek.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

    Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

    A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!

    A fejfájás placebóval is gyógyítható?

    A fejfájás gyakran placebóval is kiválóan megszüntethető - állítják holland kutatók, akik tanulmányuk eredményeit a Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics című folyóiratban publikálták.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.