• Akupunktúra - Hatásos, de csak placebó

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az akupunktúra hatásosabbnak bizonyul a gyógyszereknél migrén esetén, ám hasonló hatással bír az is, mikor a tűket nem az akupunktúra szabályai által előírt energiapontokba szúrják - derítette ki egy átfogó tanulmány. Szakértők szerint ez utóbbi esetben, mindössze erős placebóhatásról van szó.

    Az akupunktúra hatásos a fejfájás ellen - derítette ki egy átfogó kutatás -, ám ugyanennyire hatásos a látszatakupunktúra is.

    Hirdetés


    A gyógymódok értékelésével foglalkozó Cochrane Collaboration nonprofit orvosi szervezet, 33 egymástól független teszt eredményeit vetette össze, amely több mint 6.700 páciensre terjedt ki. Az összehasonlító elemzés eredményeit, a BBC brit közszolgálati hírportál ismertette szerdán.

    A 33 vizsgálat keretében, hagyományos és "hamis" akupunktúrás kezelést hasonlítottak össze. A hamis azt jelenti, hogy bár ugyanolyan tűket szúrnak be, de nem az akupunktúra szabályai által előírt "energiapontokba", hanem máshová.

    Hatásosabb a gyógyszernél?

    A tesztek szerint azok a páciensek, akik legalább 8 héten át részesültek akupunktúrás kezelésben, kevesebb fejfájást tapasztaltak, mint azok, akik csak fájdalomcsillapító készítményeket szedtek. Az akupunktúra hatásosabbnak bizonyult a gyógyszernél a migrén esetében is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    De ha az akupunktúrát nem a hagyományos pontokon alkalmazták, akkor is ugyanolyan jó volt a fejfájás ellen, és közel ugyanolyan jó a migrénes pácienseknél.

    Dr Klaus Linde, a müncheni műegyetem kiegészítőorvoslási kutatóintézetének orvosa szerint, valószínűleg placebóhatásról van szó, és nem a tűszúrás pontos helye, hanem maga a szúrás és a kezelés élményének erős placebóhatása jár a kedvező eredménnyel. Vagyis a tűszúrás helyének megválasztása, messze nem olyan fontos, mint azt a módszer alkalmazói állítják.

    Dr Mike Cummings, a Brit orvosi Akupunktúratársaság igazgatója elismerte: "ma sem értjük teljesen, hogy mi is történik, amikor beszúrjuk a tűket, de ezek a vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a módszer - bizonyos esetekben - mégis hatásos". 

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.01.21 12:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Urológia

    Urológia

    Dr. Szimuly Sándor

    Néhány fontosabb urológiai betegség, tüneteik és kezelésük.

    A migrén okai

    A migrén okai

    B. M., szakfordító

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

    Akupunktúrás fájdalomcsillapítás - Mit érdemes tudni róla?

    Szakértő kezekben az akupunktúra hatékony fájdalomcsillapító módszer mozgásszervi panaszok esetében. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista és akupunktőr a módszer bizonyított hatásairól és az integratív megközelítés működéséről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.