A balkezesek hajlamosabbak a migrénre

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Mintha nem lenne különben is elég bajuk ebben a jobbkezesekre tervezett világban, egy korábban megjelent tanulmány szerint a balkezesek krónikus fejfájásra és immunbetegségekre való hajlama többszöröse annak, amit a jobbkezes társaiknál mértek.

A The New York Times-ban megjelent cikkben mindezt egyfajta, a magzati agyfejlődés során kialakuló fejlődésbeli különbségnek tulajdonították, noha pontos magyarázattal nem támasztották alá ezt a teóriát.

Tudjon meg Önmagáról többet!

Most azonban számos tény azt látszik alátámasztani, hogy a " migrénes tanulmány" noha érdekes, sokkal inkább alapszik statisztikai adatokon, mint tényeken. Egy sokkal szélesebbkörű felmérés, melyet német tudósok publikáltak, 100 olyan beteget vizsgált, akik orvos által igazoltan migrénes fejfájástól szenvednek.

Miután nem találtak bizonyítékot arra, hogy kapcsolat lenne a migrén és a bal-, illetve jobbkezesség között, további öt tanulmány adataival vetették össze saját eredményeiket. Ezek után sem találtak konkrét összefüggést, s ezt az általuk vizsgált tanulmányok is hangsúlyozták.

Számos tudós keresi a kapcsolatot a balkezesség, és a különböző immunbetegségekre való hajlam között. Noha még további kutatásokra van szükség, a szakemberek szerint a magzati fejlődés során esetlegesen jelentkező magas tesztoszteronszint lehet a felelős az összefüggésért. Ezt többek között azzal magyarázzák, hogy a balkezesség sokkal gyakoribb a férfiak körében.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.