Idősebbek körében is gyakori a lisztérzékenység

Szerző: Medipress

A szakszóval cöliákiának nevezett autoimmun betegség gyakorisága egyre nő, különösen az idősek körében – derült ki egy új amerikai tanulmányból.

Ön tudta?

A betegség diagnosztizálása könnyű, ha gondolunk rá, de a szerteágazó, gyakran atípusos tünetek miatt sokszor akár egy évet is késhet a betegség felismerése. A lisztérzékenységről bővebben.

Amerikai és olasz kutatók olyan bizonyítékokat tártak fel, amelyek arra utalnak, hogy a betegség előfordulása 1974 óta minden 15 évben megduplázódik. A cöliákiában szenvedők nem képesek tolerálni a búzában, rozsban és árpában található fehérjét, a glutént. Az Annals of Medicine folyóirat online számában közzétett cikkben Dr. Carlo Catassi, az Anconai Műszaki és Tudományegyetem kutatója munkatársaival azt írja, hogy bár nem ismert, miért alakul ki a betegség, de a genetikai hajlamból nem mindig válik valódi betegség, miközben olyanok is megbetegtedhetnek, akik nem hordoznak a betegséggel kapcsolatos géneket. A kutatók szerint valószínűleg környezeti hatások is szerepet játszanak a betegség kialakulásában, ennek oka azonban nem ismert.

A kutatók több, mint 3500 felnőtt vérmintáját elemezték és azt találták, hogy a cöliákiára jellemző biomarkerek előfordulása az 1974-es 1:501-es arányról 1989-re 1:219-re emelkedett. Egy 2003-as amerikai tanulmány szerint az azévi előfordulás 1:133 volt. Az eredmények azt is megmutatták, hogy az életkor előrehaladtával a betegség egyre gyakoribbá vált. Ez egybevág azzal a finn vizsgálattal, mely szerint a lisztérzékenység két és félszer gyakoribb az idősek körében, mint az általános népességben. A kutatók szerint ez ellentmond annak a korábbi feltételezésnek, hogy a glutén-intolerancia jellemzően gyermekkorban fordul elő.

Miért kell kezelni a coeliákiát?

A kezeletlen lisztérzékenység a rosszindulatú nyirokrendszeri daganatos betegségek fokozott kockázatával jár!
A coeliákiával gyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a cukorbetegség, az autoimmun máj- és pajzsmirigy gyulladás, a Sjögren-kór és az IgA-hiány.
Bővebben a lisztérzékenységről

„Nem feltétlenül születik valaki lisztérzékenyen” – magyarázta Catassi egy sajtóközleményben. „Eredményeink arra utalnak, hogy a betegség számos esetben későbbi életkorban alakul ki.” A tanulmány alapján a kutatók azt javasolják, hogy az orvosok az idősebb betegeknél is figyeljenek oda a cöliákia jeleire, mint például a hasmenésre, a puffadásra és a gymorfájdalomra.

Egyes esetekben előfordulhat ízületi fájdalom, krónikus fáradtság és depresszió is. A betegség kezelés nélkül felszívódási zavarokhoz és vékonybélkárosodáshoz vezethet. Az autoimmun betegségek jellemzően a lakosság 5-8 százalékát érintik, a daganatok és a szív-érrendszeri betegségek után ez a harmadik leggyakoribb betegségcsoport.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Együttélni a lisztérzékenységgel

A lisztérzékenység (cöliákia) a leggyakrabban előforduló felszívódási zavar. Kezelése szigorú és élethosszig tartó diéta, mely anyagilag és...

A lisztérzékenység kivizsgálása

A lisztérzékenység (cöliákia, nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropathia) az arra genetikailag fogékony emberekben a táplálkozással bevitt...

Lisztérzékenyek táplálkozása: a...

A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek...

Tények és tévhitek a...

A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén...

Bőrtünetek, melyek...

A lisztérzékenység tankönyvi tünetei a rendszeres hasi fájdalom vagy puffadás, hasmenés és következményes felszívódási zavar miatt fogyás...

Lisztérzékenység tünetei, kezelése

A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.