• Vakbélműtét szájon át

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Jeff Scholz San Diego-i lakos volt az első olyan beteg, akinek a száján át vették ki a vakbelét - közölte WebMD amerikai egészségügyi portál. Egy kis torokfájást leszámítva a páciens kitűnően érzi magát, és pár nappal a beavatkozás után már vissza is térhetett megszokott életéhez.

    A műtétet a Kaliforniai Egyetem San Diego-i centrumának orvosai végezték el. A beavatkozás során a sebészeti eszközöket a szájon át, a nyelőcsövön keresztül juttatták a hasüregbe egy flexibilis endoszkóp segítségével. Miután a megfelelő eszközök a hasüregben voltak, egy kis vágást ejtettek a hasfalon, hogy a vakbélhez jussanak.

    Hirdetés

    Manapság az Egyesült Államokban a vakbélműtétek jelentős részét laporoszkópos eljárással végzik, mely sokkal kíméletesebb, mint a hagyományos műtéti eljárás, noha még ahhoz is meg kell vágni a hasfalat. Az új módszer még kíméletesebb, mint a laporoszkópos eljárás - állítja dr. Santiago Horgan, a sebészcsapat vezetője.

    Egyetlen vágással

    Az újfajta eljárás során csak egyetlen pici metszésre van szükség a kamera hasüregbe juttatásához, míg a laporoszkópos műtéteknél legalább háromra. Mivel az újfajta műtét komplikációmentesen zajlott le, a beteg a műtétet követően négy nappal pedig már felüléseket csinált és a következő naptól ismét 10 órát dolgozott, az egyetem újabb szájon át történő vakbélműtéteket tervez.

    "Ezek a műtétek lehetnek az első lépések ahhoz, hogy behatóbban vizsgáljuk, vajon ez az eljárás megfelelőbb és könnyebb módja-e a vakbél-eltávolításnak" - mondta Dr. Mark A. Talamini, a sebészeti osztály vezetője, aki egyben az Amerikai Gastrointestináls és Endoszkópos Sebészeti Társaság elnöke is.

    Az eljárást korábban már kipróbálták beteg epehólyag eltávolítására a szájon, illetve a vaginán keresztül felhelyezett endoszkóp segítségével. Az ötlet onnan jött, hogy a gyomor illetve a vagina gyorsabban gyógyul, mint a bőr. Talamini nem állítja, hogy ez a létező legjobb műtéti út, bár úgy hiszi, érdemes alaposabb kutatásokat végezni ezügyben.

    Egyedüli aggodalomra az adhat okot, hogy a gyomornedvek kiszivároghatnak, ha a lyuk nincs rendesen lezárva, ezzel életveszélyes kockázatokat okozva a betegnek. Természetesen ennek tudatában a legnagyobb elővigyázatossággal járnak el az ilyen jellegű beavatkozásoknál, és folyamatban van a minél biztonságosabb eszközök és technikai eljárás kidolgozása.

    >>A vakbélműtétről részletesen

    (CS. K.)

    Módosítva: 2008.03.29 18:11, Megjelenés: 2008.03.29 18:11
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Mitől lehet emésztetlen étel a székletben?

    A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen, hogy ha orvoshoz emésztési panaszokkal fordul, igen sok kérdést tehetnek fel a széklettel kapcsolatban, mely miatt senkinek nem kell kellemetlenül éreznie magát.

    Székletlazító készítmények

    A székrekedés megszüntetésére általában és elsősorban nem gyógyszeres módszerekkel ajánlott próbálkozni. Sajnos azonban néhány esetben nem kerülhető el gyógyszer alkalmazása. Mit érdemes tudnunk a székletlazító készítményekről?

    A vakbélműtét és típusai

    A vakbélműtét az általános sebészet talán leggyakoribb sürgősségi beavatkozása. Napjainkban többféle technikával végezhetik a gyulladt féregnyúlvány eltávolítását, megkülönböztetünk hagyományos és laparoszkópos műtétet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.