Hirdetés
   • Vakbélműtét szájon át

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Jeff Scholz San Diego-i lakos volt az első olyan beteg, akinek a száján át vették ki a vakbelét - közölte WebMD amerikai egészségügyi portál. Egy kis torokfájást leszámítva a páciens kitűnően érzi magát, és pár nappal a beavatkozás után már vissza is térhetett megszokott életéhez.

    A műtétet a Kaliforniai Egyetem San Diego-i centrumának orvosai végezték el. A beavatkozás során a sebészeti eszközöket a szájon át, a nyelőcsövön keresztül juttatták a hasüregbe egy flexibilis endoszkóp segítségével. Miután a megfelelő eszközök a hasüregben voltak, egy kis vágást ejtettek a hasfalon, hogy a vakbélhez jussanak.

    Hirdetés

    Manapság az Egyesült Államokban a vakbélműtétek jelentős részét laporoszkópos eljárással végzik, mely sokkal kíméletesebb, mint a hagyományos műtéti eljárás, noha még ahhoz is meg kell vágni a hasfalat. Az új módszer még kíméletesebb, mint a laporoszkópos eljárás - állítja dr. Santiago Horgan, a sebészcsapat vezetője.

    Egyetlen vágással

    Az újfajta eljárás során csak egyetlen pici metszésre van szükség a kamera hasüregbe juttatásához, míg a laporoszkópos műtéteknél legalább háromra. Mivel az újfajta műtét komplikációmentesen zajlott le, a beteg a műtétet követően négy nappal pedig már felüléseket csinált és a következő naptól ismét 10 órát dolgozott, az egyetem újabb szájon át történő vakbélműtéteket tervez.

    "Ezek a műtétek lehetnek az első lépések ahhoz, hogy behatóbban vizsgáljuk, vajon ez az eljárás megfelelőbb és könnyebb módja-e a vakbél-eltávolításnak" - mondta Dr. Mark A. Talamini, a sebészeti osztály vezetője, aki egyben az Amerikai Gastrointestináls és Endoszkópos Sebészeti Társaság elnöke is.

    Az eljárást korábban már kipróbálták beteg epehólyag eltávolítására a szájon, illetve a vaginán keresztül felhelyezett endoszkóp segítségével. Az ötlet onnan jött, hogy a gyomor illetve a vagina gyorsabban gyógyul, mint a bőr. Talamini nem állítja, hogy ez a létező legjobb műtéti út, bár úgy hiszi, érdemes alaposabb kutatásokat végezni ezügyben.

    Egyedüli aggodalomra az adhat okot, hogy a gyomornedvek kiszivároghatnak, ha a lyuk nincs rendesen lezárva, ezzel életveszélyes kockázatokat okozva a betegnek. Természetesen ennek tudatában a legnagyobb elővigyázatossággal járnak el az ilyen jellegű beavatkozásoknál, és folyamatban van a minél biztonságosabb eszközök és technikai eljárás kidolgozása.

    >>A vakbélműtétről részletesen

    (CS. K.)

    Módosítva: 2008.03.29 18:11, Megjelenés: 2008.03.29 18:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Térdfájdalom

    Térdfájdalom

    B. M., szakfordító

    Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt? Melyek a térdízületet kímélő sportágak?

    Neuropátia

    Neuropátia

    Prof. Dr. Barkai László

    Milyen következményekkel járhat, ha nem kezelik? Az elhanyagolás veszélyei.

    Béltisztítás - Miért veszélyes?

    A végbél és vastagbél tisztítása témájában számtalan írást találhatunk a világhálón, azonban az ezzel kapcsolatos vélekedés eléggé ellentmondásos. Van, aki kifejezetten hasznosnak és egészségesnek véli, mások inkább csak a hátrányáról írnak.

    A vakbélműtét és típusai

    A vakbélműtét az általános sebészet talán leggyakoribb sürgősségi beavatkozása. Napjainkban többféle technikával végezhetik a gyulladt féregnyúlvány eltávolítását, megkülönböztetünk hagyományos és laparoszkópos műtétet.

    Nyolc dolog, ami árt a bélflórának

    A bélflóra az egészség forrása lehet, azonban ha egészséges egyensúlya megváltozik, betegséget és fáradtságot okozhat. Éppen ezért az egészséges bélflóra felépítése és fenntartása nagyon fontos. Cikkünkből megtudhatja, hogyan érheti el ezt, illetve melyik az a nyolc dolog, amit kerülnie kell, ha bélflóráját egészségesnek szeretné tudni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.