• Vakbélműtét szájon át

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Jeff Scholz San Diego-i lakos volt az első olyan beteg, akinek a száján át vették ki a vakbelét - közölte WebMD amerikai egészségügyi portál. Egy kis torokfájást leszámítva a páciens kitűnően érzi magát, és pár nappal a beavatkozás után már vissza is térhetett megszokott életéhez.

    A műtétet a Kaliforniai Egyetem San Diego-i centrumának orvosai végezték el. A beavatkozás során a sebészeti eszközöket a szájon át, a nyelőcsövön keresztül juttatták a hasüregbe egy flexibilis endoszkóp segítségével. Miután a megfelelő eszközök a hasüregben voltak, egy kis vágást ejtettek a hasfalon, hogy a vakbélhez jussanak.

    Hirdetés

    Manapság az Egyesült Államokban a vakbélműtétek jelentős részét laporoszkópos eljárással végzik, mely sokkal kíméletesebb, mint a hagyományos műtéti eljárás, noha még ahhoz is meg kell vágni a hasfalat. Az új módszer még kíméletesebb, mint a laporoszkópos eljárás - állítja dr. Santiago Horgan, a sebészcsapat vezetője.

    Egyetlen vágással

    Az újfajta eljárás során csak egyetlen pici metszésre van szükség a kamera hasüregbe juttatásához, míg a laporoszkópos műtéteknél legalább háromra. Mivel az újfajta műtét komplikációmentesen zajlott le, a beteg a műtétet követően négy nappal pedig már felüléseket csinált és a következő naptól ismét 10 órát dolgozott, az egyetem újabb szájon át történő vakbélműtéteket tervez.

    "Ezek a műtétek lehetnek az első lépések ahhoz, hogy behatóbban vizsgáljuk, vajon ez az eljárás megfelelőbb és könnyebb módja-e a vakbél-eltávolításnak" - mondta Dr. Mark A. Talamini, a sebészeti osztály vezetője, aki egyben az Amerikai Gastrointestináls és Endoszkópos Sebészeti Társaság elnöke is.

    Az eljárást korábban már kipróbálták beteg epehólyag eltávolítására a szájon, illetve a vaginán keresztül felhelyezett endoszkóp segítségével. Az ötlet onnan jött, hogy a gyomor illetve a vagina gyorsabban gyógyul, mint a bőr. Talamini nem állítja, hogy ez a létező legjobb műtéti út, bár úgy hiszi, érdemes alaposabb kutatásokat végezni ezügyben.

    Egyedüli aggodalomra az adhat okot, hogy a gyomornedvek kiszivároghatnak, ha a lyuk nincs rendesen lezárva, ezzel életveszélyes kockázatokat okozva a betegnek. Természetesen ennek tudatában a legnagyobb elővigyázatossággal járnak el az ilyen jellegű beavatkozásoknál, és folyamatban van a minél biztonságosabb eszközök és technikai eljárás kidolgozása.

    >>A vakbélműtétről részletesen

    (CS. K.)

    Módosítva: 2008.03.29 18:11, Megjelenés: 2008.03.29 18:11
   • Cikkajánló

    Frontok és trombózis

    Frontok és trombózis

    Prof. dr. Blaskó György

    A melegfront megnöveli a trombózis esélyét. A hidegfront is okozhat végtagfájdalmat.

    2019-nCoV és influenza

    2019-nCoV és influenza

    F. Zs., fordító

    Miben hasonlít és miben különbözik az új koronavírus az influenzától?

    Végbéltükrözés - Mikor van szükség a vizsgálatra és hogyan zajlik?

    Mikor van szükség a vizsgálatra? Milyen betegségeket mutathat ki? Hogyan történik? Hogyan kell rá felkészülni? Milyen teendők, tudnivalók vannak a vizsgálat után?

    Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

    A gyomor-bél traktus a szervezet részeként kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, és a bélflóra változásai olyan neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a stressz, autizmus, depresszió, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

    A vakbélműtét és típusai

    A vakbélműtét az általános sebészet talán leggyakoribb sürgősségi beavatkozása. Napjainkban többféle technikával végezhetik a gyulladt féregnyúlvány eltávolítását, megkülönböztetünk hagyományos és laparoszkópos műtétet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.