Epehomok - Mennyire vegyük komolyan?

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Az epehomokról (sludge) kevesebb szó esik, hiszen rendszerint nem okoz panaszokat, és sokszor életmódbeli változásokkal is eltüntethető. Pedig epés panaszok hátterében többször igazolható ez az elváltozás.

Epehomoknak a besűrűsödött epét, illetve a nagyon apró, mikroméretű kristályokat, epeköveket hívjuk.

Kialakulásának alapja az epehólyag nem megfelelő, renyhe mozgása. A nem megfelelően ürülő epefolyadékban a zsír- és sótelítettég megnő, ami fokozza a kristályok kicsapódásának esélyét. Bizonyos klinikai állapotok a kialakulás hajlamát fokozzák, ilyen pl. a terhesség, a jelentős fogyás, vagy a teljes parenterális táplálás.

Fő különbség az epekő és az epehomok között, hogy utóbbi egy átmeneti elváltozásnak tekinthető. Belőle hosszabb távon epekövek alakulhatnak ki, azonban a megfelelő folyadékbevitel, az egészséges étkezés (elsősorban az epekövességre ajánlott diéta alapján), és a rendszeres mozgás hatására képes teljesen feloldódni, mielőtt epekővé alakulna.

Legtöbbször tünetmentes, rendszerint csak ultrahangos vizsgálat véletlen mellékleleteként derül rá fény. Általában nem igényel terápiát sem.

Tüneteket okozó, súlyosabb, vagy szövődményekkel járó esetek jellemzői, kivizsgálási és kezelési lehetőségei megegyeznek az epekövességről, illetve az epehólyag-gyulladásról szóló cikkekben ismertetett lehetőségekkel.

Tovább Az epekő: kialakulása, tünetei és kezelése

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.