Diéták a tápcsatorna különböző megbetegedéseire II. rész

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

A tápcsatorna különböző megbetegedéseiben javasolt diéták minden esetben eltérőek, más-más ajánlott, valamint nem ajánlott ételekkel és italokkal. Mindezek mellett az egyéni ízlés és tűrőképesség változhat, ezért is válasszunk személyre szabott étrendet, dietetikus, vagy táplálkozási szakember segítségével.

A téma cikkei

2/1 Diéták a tápcsatorna különböző megbetegedéseire
2/2 Diéták a tápcsatorna különböző megbetegedéseire II. rész

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozik a colitis ulcerosa és a Chron-betegség, amelyeknek számos hasonló tünete lehetséges. Colitis ulcerosa esetén az étrendi kezelés célja a kialakult energia- és tápanyag hiány, a felszívódási zavarok megszüntetése, a tápláltsági állapot helyreállítása. A kezelés során törekedni kell a változatosságra, a beteg egyéni tűrőképességének figyelembe vételével. A tünetek súlyosbodása esetén az elsődleges cél a folyadék- és elektrolitháztartás rendezése, majd fokozatosan be kell építeni az étrendbe a szénhidrátokat, majd a fehérjéket, végül pedig a zsírokat. Nem javasoltak a puffasztó ételek, zöldségek (pl. szemesbab, sárgaborsó, lencse) és gyümölcsök (pl. banán, apró magvasak), az olajos magvak, a magas zsír- és cukortartalmú pékáruk, zsírban gazdag tej és tejtermékek, zsíros húsrészek és felvágottak, erős, csípős fűszerek. Fellángolás esetén az ajánlott ételek például főtt burgonya, párolt rizs, sárgarépa, reszelt alma héja nélkül, szárazon pirított dara, kétszersült. Figyelni kell többek között a folsav, a kalcium és a C-vitamin bevitelének növelésére. Tünetmentes időszakban érdemes változatosságot, kevés korlátozást beiktatni a diétába. Chron-betegség esetén szintén ugyanezek az ajánlások érvényesek. E betegség során az érintett bélszakaszok elhelyezkedése változhat, gyakrabban fordulnak elő felszívódási zavarok, emésztési nehézségek.

Irritábilis bél szindróma esetén cél a panaszok, az energia- és tápanyaghiány megszüntetése. A gyakori székrekedéses időszakban emelni kell az élelmi rost bevitelét, naponta 20-30 g-ra. Célszerű élelmi rostokban gazdag termékeket, élelmiszereket választani, illetve az ételkészítés során gabonakorpa használata ajánlott. Puffadással küzdő betegek számára ajánlatos kerülni a száraz hüvelyeseket, káposztaféléket, olajos magvakat. Hasmenéses időszak alatt fontos a folyadék pótlása, kerülni kell az olajos és gabona magvakat, a teljes kiőrlésű termékeket, puffasztó zöldségeket, gyümölcsöket, és a tejcukrot tartalmazó termékeket. A folyadékháztartás fenntartása végett kerülni kell a vízhajtó hatású kávé, tea, alkoholos italok fogyasztását. A betegek általában érzékenyek lehetnek egy-egy élelmi összetevőre, ezeket a panaszt okozó nyersanyagokat az étrend nem tartalmazhatja.

Laktáz hiányos betegeknél fontos, hogy az étrend ne tartalmazzon tejet, tejtermékeket, laktózt tartalmazó élelmiszereket, ételeket. Ezt a diétát 1-2 hétig kell tartani, majd fokozatosan bővíteni lehet, és bevezethetőek a csökkentett laktóz tartalmú ételek. Már szerepelhet sajt, joghurt. Egyénenként eltérő mértékű lehet az érzékenység, ezt figyelembe kell venni a diéta összeállítása során. Az ásványi anyagok közül pótlásra szorul a kalcium és a kalciferol.

Rövid bél szindrómában szenvedők panaszai között szerepel a hasmenés, a csökkent mértékű felszívódás. A tünetek súlyossága függ az érintett bélszakasz helyétől és kiterjedésétől. A diéta első szakasza kórházi körülmények között zajlik. Állapotjavulás után fokozatosan bővíthető a diéta. Gyakori, kis étkezéseket kell tartani a nap folyamán. A megfelelő, személyre szabott étrend elkészítésében dietetikus segítségét kérhetik a betegek. A zsírok felszívódási zavara miatt pótolni kell a zsírban oldódó vitaminokat, a kalciumot, a cinket és a magnéziumot. Az alkoholos és koffein tartalmú italok fogyasztásától tartózkodni kell.

(WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.