Elkerülhető lenne sok traumás halál? Tanulmány

MTI
megjelent:

A vérveszteség okozza traumás sérüléseknél a legtöbb halálozást, mert amíg egy kisebb vágásnál megfelelő a véralvadás, addig a komolyabb sérüléseknél gond adódhat a folyamatban.

Traumás sérülések helyszínén alkalmazhatják a sürgősségi ellátásban a szintetikus vérlemezkéket tartalmazó injekciót, amely meggyorsítja a véralvadást, és elejét veszi a belső vérzéseknek - közölték amerikai kutatók.

A kóros vérzékenység
A véralvadás rendellenességei miatt a betegek legtöbbször konkrét vérzéses panasszal keresik fel orvosukat (pl. orrvérzés), máskor az orvos veszi észre a jeleket, mint a bőrön kialakult bevérzések, véraláfutások.
A kóros vérzékenység >>

Kifejlesztői szerint a polimerből készült mesterséges vérlemezkéket már engedélyezte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, az FDA.

A vérveszteség okozza traumás sérüléseknél a legtöbb halálozást, mert amíg egy kisebb vágásnál megfelelő a véralvadás, addig a komolyabb sérüléseknél gond adódhat a folyamatban. A vérzés lassítása ezért életfontosságú ilyenkor.

A Science Translational Medicine című szaklapban leírt eljárás különlegessége, hogy belső vérzések elállítására is alkalmas, illetve egyszerűsége miatt baleseti helyszínen is használható.

Erin Lavik, a Case Western University munkatársa kutatócsoportjával olyan nanorészecskéket fejlesztett ki, amelyek nagyon jól kötődnek a sérüléskor aktiválódott természetes vérlemezkékhez.

A vénába fecskendezhető szer csökkenti a vérzési időt. A szintetikus vérlemezkéket patkányoknál 20 másodperccel a sérülés után alkalmazva 23 százalékkal csökkent a vérzési idő.

A kutatók szerint a mesterséges vérlemezkék 25 százalékkal gyorsabban hatottak, mint a rekombináns VII-es véralvadási faktor, melyet a sürgősségi osztályok most használnak a vérzések elállítására.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.