Elsősegély vizsga - Miért buknak meg többen?

Független Hírügynökség
megjelent:

Felmérések szerint a magyarok hiába tesznek vizsgát a jogosítvány megszerzése előtt, csak az esetek 3-5 százalékában segítenek, ha baj van. Ennek egyik oka, hogy nem elég alapos a képzés, így csak kevesen mernek segíteni, attól félnek ugyanis, esetleg ártanak a sérültnek.

Tizennyolc százalékra nőtt az elsősegélyvizsgákon megbukottak aránya a Vöröskeresztnél, a KRESZ októberi szigorítása óta.

A fő gond a vizsgára való felkészítés alacsony színvonala. Október elseje óta a teljes újraélesztést számon kérik a közúti elsősegélynyújtó vizsgán. Ez azt jelenti, hogy a vizsgázóknak nemcsak a befúvásos lélegeztetést, hanem a szívmasszázst is el kell sajátítaniuk, mielőtt jogosítványt szereznek.

Újraélesztés lépésről-lépésre

A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre.
Újraélesztés lépésről-lépésre>>

Évente körülbelül 100 ezren teszik le a vizsgát Magyarországon, a bukások aránya október elsejéig, az új törvény bevezetéséig körülbelül 10-12 százalék volt, ez a szám október óta 17-18 százalékra nőtt - mondta a Független Hírügynökségnek Kardos István, a Budapesti Vöröskereszt igazgatója.

Hozzátette, hogy az eltelt egy hónap alatt még nem lehet hosszútávú következtetéseket levonni a bukottak számának emelkedéséből, de érezhető, hogy az új követelményekre többen nincsenek felkészítve.

Miért buknak meg többen?

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

Gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegély-nyújtásra.
Mi a helyes eljárás ilyenkor? >>

Hozzátette, hogy a fő gondot az okozza, hogy nem ellenőrizhető, honnan és milyen felkészítés után érkeznek a vizsgázók. Az is elképzelhető, hogy a bukottak nagy része sose látott gyakorlóbabát - tette hozzá az igazgató.

Kardos István arról is beszélt, hogy az évi 100 ezer vizsgázónak mintegy 10-15 százaléka készül a vizsgára a Vöröskeresztnél: a 12-16 órás felkészítő tanfolyamon garantáltan megtanítják, hogyan lehet életet menteni.

Magyarország sereghajtónak számít az Európai Unióban az elsősegély-nyújtás tekintetében.

(FH)

Cikkajánló

Elsősegély
Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegélynyújtásra. A Newsweek című hetilap összefoglalta a leggyakrabban elkövetett elsősegélynyújtási hibákat, illetve hogy mit tegyünk helyettük.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.