Problémát okozhat, ha rosszul forr össze ujjunk egy törés után

Emineo Magánkórház
megjelent:

Balesetek során legtöbb esetben a kezünk sérül meg, hiszen ezzel védjük testünket. A szakember szerint előfordul, hogy megússzuk a műtétet, arra azonban figyeljünk, hogy hosszabb távon komolyabb gondokat eredményezhet, ha ferdén forr össze ujjunk egy törés után.

Hétköznapi balesetek, vagy sportolás közben az ujjpercek a kéz leggyakrabban sérülő részei. Apró, vékony csöves csontocskákról van szó, amelyek eséskor, ütközéskor könnyen törnek. Dr. Boross György, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ kézsebésze szerint a gyógyulás esélyei a törés típusától függenek.

- Szerencsére egy ilyen törés a legtöbb esetben jól helyreigazítható és gipsszel, vagy más módon, például alumíniumsínnel stabilan rögzíthető az elmozdulás veszélye nélkül – fogalmazott Dr. Boross György. - Amennyiben a törés nem marad a helyén, valamilyen műtéti megoldás szükséges. Ez lehet egyszerű dróttűzés – amely egyébként a leggyakoribb megoldás -, de előfordulhat, hogy fel kell nyitni az ujj szöveteit. Ebben az esetben, miután helyére tettük az elmozdult csontot, dróttal, csavarral, vagy lemezzel kell megtartani az elért helyzetet. Gipszre, sínre az operáció után is szükség lehet, a rögzítési idő normál esetben, átlagosan 3-4 hét, de ez csak a hétköznapi életre vonatkozik. Sportolóknál ajánlott – edzés, mérkőzés idejére – további néhány hétig átmeneti védelem valamilyen sínnel, hogy a rásérülést megelőzzük!

A kézközépcsontok az ujjpercekhez képest védettebben helyezkednek el, de ennek ellenére nem ritka az elmozdulással járó törésük. A kezelési és a rögzítési idő gyakorlatilag megegyezik az előbb leírtakkal, tehát a konzervatív és műtéti megoldás közül választunk. Az ujjperc- és kézközépcsonttöréseknél egyaránt nagyon fontos a pontos helyreigazítás, mert ha a csöves csontok csak kicsit is elcsavarodva forrnak össze, az már szemmel látható eltérést és a kéz használatában jelentős problémákat okoz. „Összegabalyodnak”, keresztezik egymást, elferdülnek az ujjak.

- Ha a törés az ízületi felszíneket érinti, még nagyobb jelentősége van az eredeti helyzet visszaállításának. Ha ugyanis ez nem történik meg, a finom porcrétegek egyenetlenné válnak, elkopnak, és a sérült ujj mozgásai beszűkülnek, sőt, egyre fájdalmasabbá válnak. A teljes és tökéletes gyógyulás érdekében ajánlott felkeresni egy kézsebész specialistát, mert ha az ujj ferdesége egy rossz helyzetben gyógyult törés következménye, akkor mielőbb – a törés szétbontásával és újraegyesítésével járó - korrekciós műtétre van szükség! – tette hozzá a szakember.

(Emineo Magánkórház)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.