Hajszárítóval a fejtetvek ellen

MTI
megjelent:

A LouseBusternek nevezett hajszárító a tetvek és a serkék 95 százalékát megöli, az életben maradt állatok pedig terméketlenné válnak és hamarosan szintén elpusztulnak – derült ki egy amerikai tanulmányból.

A utahi egyetem kutatói négy évvel korábban már kísérleteztek a gép akkor még nehezen kezelhető változatával. Az új verzió 28 fúvókán keresztül fújja a 60 Celsius fokos levegőt. Ez a hőmérséklet ugyan alacsonyabb, mint egy normál hajszárítóé, a LouseBuster viszont kétszer-háromszor nagyobb mennyiségű levegőt fúj.

"A levegő mennyisége és a hőmérséklete együtt öli meg a tetveket" - fejtette ki a fejlesztésen dolgozó Dale Clayton. A kezelés során harminc percen keresztül fújják a fejet a nagy teljesítményű szerkezettel, majd tizenöt percen át fésülik ki a hajból az elpusztult tetveket és a serkéket. Egy 56 gyerek és felnőtt részvételével készített vizsgálat szerint a kúra a tetvek 88 százalékát, a serkéknek pedig 99 százalékát eltávolítja a fejről.

Clayton már szabadalmaztatta a szerkezetet, amely a tervek szerint kétezer dollárba fog kerülni. A kutató legközelebb egy birkák tetvetlenítésére alkalmas gépet készül kifejleszteni. A vizsgálat és a LouseBuster eredményeit bemutató tanulmány a Journal of Medical Entomology című szaklapban jelenik meg.

(MTI)

Cikkajánló

A tetvesség

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Fejtetű
Milyen tetvek lehetnek az ember parazitái? Hogyan kezelhető a tetvesség? Hogyan lehet elejét venni a fertőzésnek?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.